20 Април 2024 г. Събота

Анализатори: Ниския вот за левицата следствие от вътрешното разцепление и АБВ

2014-05-28 07:49:09

Голямата изненада на евроизборите е разликата между ГЕРБ и БСП и ниският резултат на социалистическата партия, коментираха за БТА анализатори. Според тях част от "червените" избиратели просто не са отишли до урните. 

Големият брой хора, използвали преференция, също леко ги изненадва, макар и до известна степен да са го очаквали. Анализаторите допускат, че вероятно поведението на електората на БСП би било по-различно на едни парламентарни избори. 

Политологът Димитър Ганев от "Галъп" коментира, че на тези евроизбори БСП просто не е успяла да изкара избирателите си да гласуват. Една от причините според него е в разцеплението на БСП и създаването на АБВ. Това не доведе до електорален, а по-скоро до психологически ефект - електоратът на БСП не искаше да заема страна в тази ситуация, уточни той. Ганев обяснява разликата и с позицията на БСП по конфликта в Украйна, която по 
думите му е контрастирала с нагласите на традиционно русофилския електорат на социалистическата партия. Друго обяснение той вижда и в това, че хората не смятат, че има сериозни действия от страна на правителството за подобряване на живота им.

Ганев е изненадан и от високия процент на преференциален вот. Това е много добра, положителна стъпка в нашата демократична гражданска култура, коментира той. Този модел, изглежда, работи и това може да бъде моделът, по който да се правят и парламентарните, и местните избори, смята политологът. Според него предсрочни парламентарни избори са неизбежни, но не е ясно кога ще се случат.

Политологът отбелязва като интересен елемент, че в Европа има тенденция на засилване на крайната десница и евроскептиците, а в България няма такова явление. Според него причините са, че това пространство у нас е разединено, че част от патриотичния вот е взет и от "България без цензура", както и че в България все още няма почва за евроскептицизъм - доверието към ЕС се запазва непроменено от 2006 г. досега. 

Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг, който преди изборите прогнозира преднина на ГЕРБ, също каза, че основната изненада на изборите е бил ниският резултат на БСП. Получи се някакъв срив в последните дни, който не можахме да разпознаем предварително, коментира Павлов. Той вижда същите възможни причини - позицията на БСП за Украйна и появата на АБВ, но няма отговор на въпроса защо тези нагласи на избирателите не са проличали в проучванията. Имаше и други проблеми, свързани с прогнозите, доста социологически агенции изобщо не познаха реда, в който се класираха политическите сили, посочи той. 

Павлов допуска, че по всяка вероятност поведението на избирателите на БСП би било различно на парламентарни избори. Очевидно е, че тези избиратели са недоволни от БСП и по някакви причини я наказват, но това наказание се прилага в момент, в който това не застрашава властовите позиции на БСП, коментира той. Ако има национални парламентарни избори, е много вероятно тези, които не гласуваха на европейските избори, да излязат и да гласуват, смята Павлов. Той обаче допълни, че тогава ще гласуват и периферии, което означава, че ще се увеличи и резултатът на други формации като ГЕРБ и Реформаторския блок. Това, което се видя, че разделението в българското общество продължава, привържениците на правителството, които гласуват за БСП и ДПС, са почти равни на явната опозиция, коментира Павлов. 

Според него въпросът за или против правителството, за или против предсрочни избори, не е получил ясен отговор. Той не изключва възможността за предсрочни избори, но смята, че едва ли ще са тази есен.

Кольо Колев от "Медиана" отбеляза, че разколебаването на електората на БСП тече в продължение на доста време и в резултат на това твърдите избиратели "омекват", като в крайна сметка са си останали вкъщи и не са гласували. Той също смята, че причините са свързани с позицията на БСП за Украйна, с появата на АБВ - не с гласовете, които вземат, а по-скоро във вътрешното разколебаване на избирателите, както и с коалицията с ДПС.

Според него левият електорат би бил по-мобилизиран на парламентарни избори и резултатите биха били по-различни от тези на евроизборите. Колев каза, че е трудно да се прогнозира дали ще има предсрочни избори. "Атака" не е заинтересована от това, ДПС се чувства удобно и силно в позицията, в която е в момента. Друг е въпросът дали и доколко и нервите, и търпението на БСП ще издържат и дали те няма да отидат на предсрочни избори, смята Колев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати