19 Април 2024 г. Петък

Оставихте трайна следа в сърцата ни, обърна се Плевнелиев към покорилите Еверест

2014-05-27 15:20:53

Вашите постижения са оставили трайна следа в сърцата и съзнанието на милиони българи. С тези думи президентът Росен Плевнелиев се обърна към български алпинисти по време на церемония за връчване на почетния знак на държавния глава на български алпинисти, покорили Еверест по време на националните експедиции до върха.

Двете експедиции, по думите му, написали нова страница в алпинизма ни. Вие доказахте, че България има място на най-високия връх, убеден е Росен Плевнелиев. Според него само чрез екипността всеки може да покаже на какво е способен.

Президентът отчете успеха и на първата българка, покорила осемхилядника. Петя Колчева заедно със съпруга си Камен достигна върха преди 5 години. Ние се гордеем с вас, с вашата храброст и постижения, подчерта той, обръщайки се към алпинистите. Екзюпери казва, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му, затова днес вие сте исполини в очите на българите с впечатляващия ръст от 8848 метра, изтъкна Плевнелиев.

По думите му и днес ние имаме нужда от примера за силата на духа и значението на екипността. Той призова да бъдем единни, за да направим България по-добро място за живот.  Желая ви да сте живи и здрави, да покорявате още много върхове планински и житейски, да продължавате да бъдете пример за воля, за труд, упоритост и никога да не забравяте, че България се гордее с вас, настоя президентът Плевнелиев.

Методи Савов поздрави държавния глава от името на алпинистите. Голямо предизвикателство за алпинистите, по думите му, било покоряването на Еверест. Досега никой не е минал по западния гребен на Еверест, т.нар. български път, както и друго родно постижение - покоряване на хималайския гигант по 3 различни маршрута. Мечта на всеки планинар по света са най-големите планини на земята, посочи Савов.

Първите стъпки в родния алпинизъм, по думите му, са правени на Рила, Пирин и Стара планина, като в резултат на това идва желанието за покоряването на по-високи върхове.

Награждаването е по  повод юбилейните годишнини от двете национални експедиции до връх Еверест. През април и май 2014 г. се навършват съответно 30 и 10 години от провеждането на българските национални експедиции до Еверест.

Първата българска експедиция от април 1984 г. е ръководена от Аврам Аврамов и включва 22-ма участници, от които петима достигат върха по един от най-известните и най-трудни алпийски маршрути в света.

Втората българска експедиция се осъществява през 2004 г. с 10 участника, водени от Методи Савов. Четирима души успяват да покорят Еверест, като един от тях, Христо Христов, намира гибелта си при слизането от върха, а Николай Петков повтаря постижението си от първата експедиция и остава единственият българин, покорил два пъти най-високия връх на планетата.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати