Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Дек 19
Начало arrow България arrow Оставихте трайна следа в сърцата ни, обърна се Плевнелиев към покорилите Еверест

Оставихте трайна следа в сърцата ни, обърна се Плевнелиев към покорилите Еверест

  Print E-mail
2014-05-27 15:20:53
източник: news.bg

Вашите постижения са оставили трайна следа в сърцата и съзнанието на милиони българи. С тези думи президентът Росен Плевнелиев се обърна към български алпинисти по време на церемония за връчване на почетния знак на държавния глава на български алпинисти, покорили Еверест по време на националните експедиции до върха.

Двете експедиции, по думите му, написали нова страница в алпинизма ни. Вие доказахте, че България има място на най-високия връх, убеден е Росен Плевнелиев. Според него само чрез екипността всеки може да покаже на какво е способен.

Президентът отчете успеха и на първата българка, покорила осемхилядника. Петя Колчева заедно със съпруга си Камен достигна върха преди 5 години. Ние се гордеем с вас, с вашата храброст и постижения, подчерта той, обръщайки се към алпинистите. Екзюпери казва, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му, затова днес вие сте исполини в очите на българите с впечатляващия ръст от 8848 метра, изтъкна Плевнелиев.

По думите му и днес ние имаме нужда от примера за силата на духа и значението на екипността. Той призова да бъдем единни, за да направим България по-добро място за живот.  Желая ви да сте живи и здрави, да покорявате още много върхове планински и житейски, да продължавате да бъдете пример за воля, за труд, упоритост и никога да не забравяте, че България се гордее с вас, настоя президентът Плевнелиев.

Методи Савов поздрави държавния глава от името на алпинистите. Голямо предизвикателство за алпинистите, по думите му, било покоряването на Еверест. Досега никой не е минал по западния гребен на Еверест, т.нар. български път, както и друго родно постижение - покоряване на хималайския гигант по 3 различни маршрута. Мечта на всеки планинар по света са най-големите планини на земята, посочи Савов.

Първите стъпки в родния алпинизъм, по думите му, са правени на Рила, Пирин и Стара планина, като в резултат на това идва желанието за покоряването на по-високи върхове.

Награждаването е по  повод юбилейните годишнини от двете национални експедиции до връх Еверест. През април и май 2014 г. се навършват съответно 30 и 10 години от провеждането на българските национални експедиции до Еверест.

Първата българска експедиция от април 1984 г. е ръководена от Аврам Аврамов и включва 22-ма участници, от които петима достигат върха по един от най-известните и най-трудни алпийски маршрути в света.

Втората българска експедиция се осъществява през 2004 г. с 10 участника, водени от Методи Савов. Четирима души успяват да покорят Еверест, като един от тях, Христо Христов, намира гибелта си при слизането от върха, а Николай Петков повтаря постижението си от първата експедиция и остава единственият българин, покорил два пъти най-високия връх на планетата.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Възобновяването на преговорите по споразумението с Великобритания за напускане на ЕС - Брекзит, е невъзможно, но Брюксел възнамерява да установи по-тесни отношения с Обединеното ...
  Новини Българската православна църква чества днес църковния празник Зачатие на Света и праведна Анна, който се чества и като празник на майчинството. - - В православния календар този празник е тясно ...
  Новини Близо 60% от българите, завърнали се у нас от чужбина, имат намерение да останат за постоянно в страната, сочи проучване на авторски колектив от икономисти на БАН и от преподаватели в УНСС, предаде ...
  Новини На 6 декември православната църква чества св. Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара-Ликия, Мала Азия (днес Турция).Още ...
  Новини През нощта и утре до обяд облачността над по-голямата част от страната ще е значителна. Ще е почти тихо, в низините и котловините ще е мъгливо и на места там ще преръмява. - - Около и след обяд ще ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?