29 Март 2024 г. Петък

Борисов си сметна 121 депутати след предсрочни избори

2014-05-27 15:18:28

При предсрочните избори, които трябва да са съвсем скоро, ГЕРБ ще има 121 депутати, убеден е лидерът на партията Бойко Борисов. 
 
„Толкова е видна алтернативата, невъзможността на тези да управляват, това е вариантът, ГЕРБ се бори за болшинство в парламента, за да не ни извива ръцете никой”, заяви той по Нова телевизия. 

"Аз искам да имам такъв резултат, че другите да искат да говорят с нас, настоя лидерът на опозицията. 

В същото време Борисов отказа за отговори с кои политически формации евентуално би си партнирал, ако все пак ГЕРБ няма пълно мнозинство в парламента. „Това е да впрягаме каруцата пред коня“, заяви той.  
 
Борисов е убеден, че при предсрочни избори резултатите ще бъдат много по-високи и за ГЕРБ, и за Реформаторския блок, а може да се появят и други партии и конфигурацията ще е съвсем различна. 

Според Борисов има две неща, които трябва да се случат. Първото е да има предсрочни избори, а второто е да се избере стабилно правителство.
 
„Българските граждани трябва да знаят, че едни избори струват 20 милиона, ако не излъчим стабилно правителство, пак се отива на избори, и докога така?”, коментира Борисов.  
 
„На тази сакрална Х дата за предсрочните избори трябва да има едно 70-80% избирателна активност”, настоя той.
 
Запитан дали е възможна коалиция ГЕРБ-ДПС-Бареков, Борисов отговори, че ако е искал такава конфигурация, и сега щял да бъде премиер.

Според него има три обяснения по отношение на преференцията за БСП, заради която се оказа, че 15-ият в листата Момчил Неков е събрал 34 хиляди гласа пред водача и лидер на партията Сергей Станишев.

Или електоратът на партията „не знае какво прави”, или партията не иска Станишев, или това е купен вот, смята Борисов.

Той категорично отхвърли първата версия. Ако преференцията е резултат от купен вот, за Борисов това означава, че „са казали на хората 15 и те са задраскали, където видят 15”.

„Делян Пеевски направи правилно, че се оттегли от ЕП, не знам дали го направи за себе си, или за да спаси Искра Михайлова, защото състоянието на „Околната среда“ е такава, че ще завлекат общините“, коментира още Борисов. 

„Писнало ми е вече да се питате за 2-3 години напред“, отговори той на въпроса дали ще се кандидатира за президент през 2016 година. 

„2016 година е много далече, политическата ситуация може да е много различна, дотогава съм убеден, че ние ще влезем в управление и е редно аз да съм си в изпълнителната власт, където съм най-силен“, отсече лидерът на ГЕРБ.

Той се възмути и от изказването на Станишев, че управляващите ще предложат еврокомисаря на България.  

„С кое право Станишев ще предлага еврокомисар, той не може да се класира пръв в неговата партия, ще предлага еврокомисар, на нахалника трябва да му се каже, че е нахалник, не може победеният, неисканият от неговата партия, доказаният, че купува гласове, да предлага еврокомисар. Кристалина Георгиева си е прекрасен еврокомисар. Те кой ще предложат - Зинаида ли ще предложат“, заяви Борисов.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати