24 Април 2024 г. Сряда

Борисов лъже, да се извини на миньорите, скочиха от БСП

2014-05-27 15:14:49

Момчил Неков. Снимка: Facebook

БСП очаква лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да се извини на миньорите за думите си, че заради контролирания вот сред тях кандидатът за евродепутат от листата на „Коалиция за България“ Момчил Неков е получил преференция от 34 000 гласа.

 

Неков е под номер 15 в листата на левицата за евровота, а номерът му съвпадна с отредения за „Коалиция за България“ номер в бюлетината.

 

Дали поради объркване на избирателите или не, излезе, че роденият в Силистра през 1986 г. Неков, който е магистър по „Политически мениджмънт“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и магистър по „Международни икономически отношения“ в УНСС, докторант във Философския факултет на Софийски университет, е по-харесван от Сергей Станишев.

От ЦИК вече обявиха, че е възможно благодарение на преференциалния вот за него Неков да измести от първото място в листата водача Станишев.

По-рано днес в телевизионно интервю Бойко Борисов даде три обяснения на тази преференция. “Или електоратът на партията не знае какво прави, или партията не иска Станишев, или това е купен вот”Гласуваш за 15“. "Понеже хората не са наясно какво е това 15, където видят 15, там го задраскват", разясни Борисов.

От БСП смятат, че „тази спекулация е обидна преди всичко за нейния автор“ и очакват от Борисов да се извини на миньорите в България, като посочват, че това е отговорната позиция.

„Свидетели сме на поредната лъжа от страна на ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов - че кандидатът за евродепутат от листата на Коалиция за България под номер 15 Момчил Неков е получил преференция от 34 000 гласа поради контролиран вот от миньорите.

Срамно е, че председателят на ГЕРБ Бойко Борисов така безотговорно изопачава истината и унижава достойнството на миньорите“, заявяват от пресцентъра на БСП и допълват, че най-ясното опровержение на тази лъжа са фактите.

От справката от ЦИК за преференциите, която от левицата прилагат, е видно, че Неков получава преференция от всичките 31 избирателни района в България с приблизително подкрепа между 700 и 1000 гласа от регион.

Според справката Неков получава най-много преференциални гласове в Плевен – 1793 гласа, Монтана  – 1774 гласа и Варна  – 1759 гласа, а най-малко в Разград - 293 гласа.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати