24 Април 2024 г. Сряда

Бойко Борисов: Разчитам на чувството на самосъхранение на ДПС, за да падне Орешарски

2014-05-27 08:50:59

Станишев го бихме и на парламентарните избори, и на европейските – БСП претърпя пълен крах, а те казваха, че в неделя е същниският вот на недоверие, не в сряда (бел. ред – на 28 май предстои четвъртия вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски). Видяхте в Белгия подадоха оставка, в Испания – нормално е като падаш, да се оттеглиш, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Разчитам на чувството на самосъхранение на ДПС, за да падне кабинетът, заяви Бойко Борисов в коментар как може да падне кабинетът Орешарски. Лидерът на ГЕРБ не отговори как технически може да свали правителството, след като той няма сигурно мнозинство в парламента, за да успее при вота на недоврие. С какви очи ще стоят те сега в управлението, попита той. В тази ситуация нормалната, демократична практика е да си дадеш оставката, сигурен е бившият премиер.

Ако в крайна сметка се направи „ремонт на кабинета”, вместо да има оставка, Борисов призна, че ще чака избори. Ние не можем да направим друго с инструментите на демокрацията, освен да искаме вот на недоверие, каза лидерът на ГЕРБ.

Евроизборите и предсрочните избори

Бойко Борисов подчерта, че ще изчака да се произнесат правозащитните органи по общо 15 сигнала за купуване на гласове. Това беше отговорът му за представянето на Николай Бареков. Ако честно си ги е спечелил двете места в ЕП, ще го поздравя. Бих го посъветвал Бареков да е малко по-скромен, защото като създадохме ГЕРБ, още на първите избори бяхме първи, посочи Борисов.

На предсрочните избори ще има брутален наказателен вот, сигурен е Борисов. Убеден съм, че резултатите ни в такъв вот ще са по-високи, на Реформаторския блок също, може АБВ да влезе, добави той. Убеден съм, че ще имаме мнозинство от 121 депутати, но ако не стане, ще видим как са ни подредили хората, заяви лидерът на ГЕРБ на въпрос с кого биха се коалирали, ако не могат да имат мнозинство в Народното събрание с Реформаторския блок. Сега ГЕРБ и Реформаторският блок имат 14 500 гласа повече, отколкото имат БСП и ДПС – затова утре те трябва да се оттеглят и да има предсрочни избори, категоричен е Борисов. Бившият премиер не пожела категорично да се ангажира дали ще работи или няма да работи с Николай Бареков, ако се налага да има мнозинство в парламента. Бареков нанесе такива обиди по мой адрес, че е абсурд да говорим за него. Ако ми се извини е друга тема, коментира Борисов.

Нека българските граждани да знаят, че едни избори струват 20 млн. лева. И ако не можем да излъчим стабилно управление, пак ще има избори. Затова трябва на предсрочни парламентарни избори да има 70-80% избирателна активност, обясни Борисов. Казвам – всички на избори и да има голяма активност.

Бойко Борисов каза, че е в нормални отношения с всички – и с Делян Пеевски, и с Цветан Василев, с тях не съм се виждал от години. Пеевски правилно се отказа от мандата си за евродепутата, но не знам дали не го направи, за да спаси Искра Михайлова от провала в сектора на екологията, добави бившият премиер.

На въпрос дали не се цели в различен пост, като президент например, Борисов заяви, че е най-силен в изпълнителната власт и че винаги е заемал най-тежките постове. Подкрепям с две ръце президента Росен Плевнелиев. Как президентската институция ще е надпартийна, като се кандидатират партийни кандидати, учуди се Борисов. По принцип Марга (бел. ред – Маргарита Попова) се е карала много с мен, а Плевнелиев много ми е помагал като министър, с часове сме дебатирали – аз и от двамата съм много доволен, обясни Борисов.

Купеният вот

На 21-ви май Георги Кадиев обясни как ще се контролира вота чрез преференциите. Да припомня как ставаше това, по думите на Кадиев – за да се дадат парите, ще пишеш в преференциите „ти 15-15, 15-6” и т.н. А после ти проверяват преференцията. Най-вероятно 15-15 са миньорите, каза Борисов, коментирайки възможността лидерът на БСП Сергей Станишев да бъде изместен преференциално от червената евролиста от номер 15 – Момчил Неков. Той подчерта, че БСП има 34 хил. купени гласа.

На припомняне, че Кадиев всъщност каза, че трябва да се пишат минимум две цифри в преференцията, за да се формира т. нар. „пин код”, Борисов отвърна, че е абсурдно да се счита, че електоратът на БСП е толкова глупав. Просто 15 е някакъв код, да речем миньорите, подчерта той.

Борисов обвини Нова телевизия, че е крила до последно коя е партията, че купува гласове. Имахме сигнали и за ГЕРБ, но не успяхме да ги заснемем, отвърнаха Виктор Николаев и Анна Цолова. ГЕРБ – абсурд, включи се веднага Борисов. И добави, че не може Станишев да предлага еврокомисар – Кристалина Георгиева си е отлична кандидатура, кой да я замества, Зинаида ли, присмя се бившият премиер, който се определи за „скромен”.

Благодаря на Радан Кънев за това, че каза „извинявай” за думи по мой адрес – аз също сигурно съм го правил, но е мъжко да си признаеш грешката, каза за финал Борисов.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати