18 Април 2024 г. Четвъртък

Преглед на печата: Търговци се хванаха за гушите, Кредитори дадоха на БДЖ срок

2014-05-27 07:41:24

24 часа

Почват смени на министри след като Пеевски отстъпи място на Михайлова

Дилян Пеевски няма да е евродепутат. Вместо него в Европарламента влиза министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Той обяви отказа си в изборната нощ в НДК на първата си публична проява от доста време насам.

"Евродепутатството не е самоцел за мен. След това, което направиха нашите структури и доверието, което ми дадоха на тези избори, чувствам за мой морален дълг да бъда още дълги години до тях и да изплатя тяхното доверие", така вторият в листата на ДПС обясни своя отказ.

 

24 часа

Смърт след спор за чалга в нощта на изборите

Лют спор на пияна глава в Казанлък за това коя чалга песен да звучи от тонколоните завърши с убийство в изборната нощ. Трагедията се разигра на улица "Ненко Балкански" в казанлъшкия кв. "Люляк" около 2,5 ч след като затвориха избирателните секции.

Сигнал за нея бил подаден на тел. 112 към 21,35 часа. Според него на адреса имало двама ранени с нож мъже. Изпратените спешни медици открили Асен Арабаджиев, на 46 г., с две прободни рани в гърба, от които малко по-късно мъжът починал. С порезна рана на челото бил и 26-годишният Михаил Василев, който след преглед бил освободен за домашно лечение.

 

Труд

Търговци се хванаха за гушите

До кавга с непредвидими последици стигнаха търговците на кинкалерия на паркинга на Троянския манастир вчера.

Само намесата на полицията предотврати сбиването между уличните продавачи, а поводът за караницата бе кой от тях да е по-близо до входа за пешеходци откъм асфалтираната стоянка за автомобили. Униформеният служител успя да ги помири около предложението на 15 дни всеки един от търговците да се настанява на спорната територия на ротационен принцип.

 

Труд

Кредитори дадоха на БДЖ 45 дни срок да се издължи

Кредиторите на "Холдинг БДЖ" по втория облигационен заем са решили на извънредно общо събрание вчера да предупредят писмено превозвача, че може да обявят целия заем за предсрочно изискуем. Това ще стане, ако в срок от 45 дни след получаване на писмото неизпълнението по заема продължи. От БДЖ обясниха, че това е законов срок и има възможност той да бъде удължен.

Облигационният заем е 120 млн евро. Просрочените плащания са за 76 млн. лв., уточниха от превозвача. Облигационери по заема са немската FMS Wertmanagement, австрийската KA Finanz, германо-ирландската DEPFA, софийският клон на БНП Париба и българската КТБ. Извънредното общо събрание е било свикано по инициатива на FMS Wertmanagement и KA Finanz.

 

Стандарт

Червен трус за кабинета

Има ли кабинетът "Орешарски" бъдеще? Това бе големият въпрос, който всички си задаваха снощи.

Едни са реалностите, ако ДПС има 3 мандата, други - ако имаме 4, каквито податки съществуват, предпазливо коментира лидерът на Движението Лютви Местан. ДПС отнема един мандат от БСП и двете партии ще имат по четирима евродепутати, гърмяха в този момент социолозите в НДК. Минути преди това прогнозите сочеха 6 места в Брюксел за ГЕРБ, 5 за БСП, 3 за ДПС, 2 за България без цензура и 1 за Реформаторския блок.

 

Стандарт

Майка и син биха 60 км път, за бюлетина

С 50% избирателна активност в изборите за Европейски парламент се отчете симитлийското село Сухострел, в което никога не е имало електричество. От останалите едва четирима жители Рилка Гогова и синът й Бойко Гогов се клатушкаха 60 километра, повечето от които са черен път, за да стигнат до общинския център Симитли. Вози ги кметският наместник Живко Стаменов, който командва и Брестово. "Току-що ги върнах в селото. На връщане ми се счупи колата, изгоря бензиновата помпа, дърпаха ме до града. Преди това закарах до урните и 12-13 души от Брестово", каза управникът.

 

Монитор

Преференцията свали Кунева от самолета за Брюксел

Предварителните данни на ЦИК от вчера при 85% обработени протоколи показаха, 36 000 от избирателите на Реформаторския блок са отбелязали преференция за Малинов, а за Кунева - едва 20 000. Масово издигнатият от ДСБ кандидат е бил предпочетен от гласоподавателите в 24 МИР-София, в който дясното обединение печели най-много гласове и дори се нарежда на второ място след ГЕРБ.

С огромния брой преференции за Малинов на практика избирателите на традиционната десница вдигнаха червен картон на Кунева за участието й в обединението. Стратегията за наказателния вот срещу Мадам Йес набираше сила още по време на кампанията. Тогава се завъртя и архивно видео, което напомни, че Малинов някога наричаше Кунева „червена кукувица".

 

Сега

Властта се окопава със стария трик - козметичен ремонт на кабинета

Промени в кабинета ще са първата последица от европейските избори, стана ясно в нощта след вота. Пътят за ремонта бе проправен с решението на избрания за евродепутат от ДПС Делян Пеевски да се оттегли и да предостави мястото си на следващата в листата Искра Михайлова, която в момента е министър на екологията. Според данни на ЦИК от 97% обработени протоколи ДПС диша във врата на соцпартията със 17% срещу 19% за БСП. На 11% се увеличава и преднината на първенеца ГЕРБ (30.47%). На следизборните пресконференции лидерите на БСП и на ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан признаха, че ще имат разговори за съдбата на кабинета. Покрай замяната в екоминистерството вероятно ще бъдат предприети и други козметични промени в правителството, с които БСП и ДПС да печелят време и да потушат недоволството на опозицията, довериха източници на "Сега". Със същата цел социалистите ще бавят до последно и "сериозния анализ" на изборните резултати.

Дума

Управляващите ще предложат еврокомисар

Управляващото мнозинство ще предложи кандидат за български еврокомисар въпреки загубата на евроизборите, обяви вчера лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев в Брюксел. Ще се търси възможно най-добра кандидатура за страната, уточни той, но отказа да назове конкретно име с мотива, че е твърде рано.

Станишев бе категоричен, че големият губещ от изборите е ЕНП, чийто резултат е с 20% по-нисък от 2009 г. Той съобщи, че социалистите започват консултации с останалите групи в ЕП за стабилно демократично мнозинство.

На база на 97,5% обработени протоколи ЦИК съобщи, че ГЕРБ печели 30,47% от гласовете. Втора сила с 19,05% е Коалиция за България, трета - ДПС със 17,14%. "България без цензура" печели 10,64%, Реформаторският блок - 6,41%.

Бойко Борисов поиска вчера разпускане на парламента и незабавни избори. Николай Бареков пък си хареса 26 октомври като подходяща дата за предсрочен вот.

 

Капитал дейли

Бойко Борисов е готов да бъде отново премиер

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска разпускане на парламента в сряда, служебен кабинет и предсрочни парламентарни избори в първата си официална пресконференция в понеделник след победата на партията му на евроизборите. На тях ГЕРБ стана първа политическа сила с 30.41% (според 93% от обработените протоколи от ЦИК) пред БСП с преднина от 11%.

"Пламен Орешарски няма морално право да влиза в сградата на Министерски съвет", каза видимо триумфалният Борисов. Бившият премиер обяви правителството за "тежко болно" и за "мъртвец". На няколко пъти го нарече и "паднало правителство". Определи и като "ненормална" ситуацията ГЕРБ на два пъти да е първа политическа сила след избори, а да не управлява.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати