29 Март 2024 г. Петък

Плавно и стратегическо движение на ДПС надясно, мислят за следващи избори

2014-05-26 22:53:32

Привържениците на БСП се държаха протестно спрямо собствената си партия, има криза в твърдото ядро на БСП – нейни твърди симпатизанти отказаха да гласуват изобщо. Така анализатори коментираха през Dnes.bg разликата от над 10%, с която ГЕРБ води пред БСП в резултатите от евровота.

Перспективата за предсрочни избори се приближава, смята политологът Първан Симеонов, председател на Съвета на директорите на „Галъп интернешънъл“.

По думите му кога ще бъдат те, не може да се каже категорично, но почти невероятно изглежда вече мандатът на кабинета „Орешарски“ да е пълен.

Извън БСП и „Атака“, които имат „питомното, за да гонят дивото“, всички формации заявяват, че искат предсрочен вот, има и такава нагласа в обществото, смята Първан Симеонов. Според него тя не е била толкова ясно изразена по време на протестите, защото те са „стягали“ лагера на управляващите.

„С края им тази твърдост в поддръжниците на БСП е разколебана и го виждаме в централния резултат на тези избори. Като че ли самите привърженици на БСП се държаха протестно спрямо собствената си партия“, коментира той.

Според политолога за ДПС след резултата от вчера всички избори са изгодни и това е партия, която показва, че може да расте електорално. Първан Симеонов смята, че в последните два месеца се вижда плавно и стратегическо движение на ДПС надясно, защото партията мисли за следващата управленска формула и своето място в нея.

"ДПС като че ли вече разглежда настоящата управленска формула като изчерпана, формула с предизвестен край", каза той.

Социологът от АФИС Юрий Асланов посочи комбинация от причини за сериозната разлика между ГЕРБ и БСП, обединени в една - криза на БСП в твърдото ядро. Според него е повлияла много ниската активност в селата, откъдето левицата традиционно взема повече гласове.

„В анкетна ситуация жителите на селата отговаряха охотно, че ще гласуват, в изборния ден просто не са го направили. Европейската тема е много далеч от техния интерес, част от тях дори не са разбрали, че има избори, информационната кампания е минала покрай тях“, смята той.

По думите му втората причина е по-сериозна – вътрешнопартиен наказателен вот заради проевропейската позиция на БСП около кризата с Украйна.

„Фактор, разбира се, е и разцеплението с АБВ, което не оттласна чак толкова много гласове, колкото доведе до объркване на голяма част от твърдите симпатизанти и те просто не гласуваха“, коментира Юрий Асланов.

По думите му трябва да се анализира какъв точно знак изпращат твърдите ибирателите на БСП към ръководството на партията - дали той е приципен в по-дългосрочен план, или просто традиционната незаинтересованост на левите към Европа.

„По принцип левите партии, в това число и в другите европейски страни, смятат ЕС за нещо дясно, далеч от тях, откъдето идват по-слабите резултати на левицата в евроизбори, макар че в национални избори тя е във възход и получава по-силни резултати“, обясни Асланов. 

Според него предсрочните избори не се поддават на прогноза, защото зависят от ситуацията в парламента.

За отказа на Делян Пеевски да стане евродепутат в полза на Искра Михайлова Първан Симеонов предположи, че самият Пеевски смята, че мястото му не е в ЕП, тъй като политическата му дейност е фокусирана във вътрешнополитическия живот.

Юрий Асланов пък смята, че отказването на Пеевски от евродепутатското място е предварително замислено. „Очевидно е имало някакъв смисъл, защото ДПС получи доста добър резултат“, заяви той.

И двамата анализатори очакват преференциалният вот да се види най-ясно при Реформаторския блок.

43% от участвалите в екзит пола на „Галъп“ са декларирали, че ще гласуват преференциално. Първан Симеонов уточни, че ако реално този процент се окаже по-нисък, пак много от гласуващите са използвали преференцията в сравнение с предишните евроизбори, когато 20 на сто са декларирали, а 10 на сто са използвали тази възможност.

Близък е делът на заявилите, че са използвали преференциален вот при гласуването за коалицията около „България без цензура“. Не са изключени изнанади и другаде, но най-вече в коалициите, каза Симеонов.

Юрий Асланов коментира, че ще стане ясно доколко той е сработил при обявяване на окончателните резултати от гласуването, но очакванията са това да се случи само при Реформаторския блок.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати