26 Април 2024 г. Петък

При 100% протоколи: ГЕРБ - 30,30%, БСП – 19,09%

2014-05-26 22:51:02

Вече са обработени 100% от протоколите от изборите за Европейски парламент, съобщи за БНТ говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Окончателните резултати сочат, че ГЕРБ получава 30,30%, БСП – 19,09%, ДПС – 17,28%, "България без цензура" – 10,69%, Реформаторски блок – 6,37%.

 

Запитан за възможността за един висящ мандат и как ще бъде разпределен той, Андреев отговори, че “това ще бъде направено въз основа на окончателните резуртати и съответно ще отиде там, където е най-големият остатък”.

Според него ЦИК не може да потвърди това, докато няма окончателните резултати от повторното въвеждане на протоколите.

Подобно е положението и около появилите се информации, че с преференциален вот вместо Меглена Кунева в европейския парламент от Реформаторския блок може да се окаже Светослав Малинов. Александър Андреев каза, че ЦИК за момента не може да потвърди разместване 
между Меглена Кунева и Светослав Малинов.

Андреев каза, че към момента не може да се каже и колко хора са изразили преференция и че това е един от елементите, които при повторната проверка ще бъде анализиран, за да може ЦИК да посочи и тези данни като официални.

Под чертата от 5.88% остават АБВ на Георги Първанов с 4.03%, „Националният фронт за спасение на България” взима 3,06%, а „Атака” – 2,97%.

Според изнесените резултати ГЕРБ ще изпрати 6 евродепутати в Брюксел - Томислав Дончев, Андрей Ковачев, Мария Неделчева, Владимир Уручев, Ева Паунова и Емил Радев.

В „Коалиция за България” места спечелиха Сергей Станишев, Илияна Йотова, Георги Пирински и Петър Курумбашев. Лидерът обаче се отказа и на мястото му влиза петият в листата - Достена Лаверн.

От листата на ДПС за Брюксел заминава досегашният евродепутат Филиз Хюсменова. Към Алианса на либералите и демократите ще се присъединят още Неджми Али, който е зам.-министър на отбраната, и председателят на младежкото ДПС Илхан Кючюк, след като Делян Пеевски обяви, че се отказва от мястото си в европарламента. Ако ДПС има четири мандата, екоминистърката Искра Михайлова също ще отпътува за Страсбург.

Двата мандата за „България без цензура” са за Николай Бареков и Ангел Джамбазки от ВМРО.

Десницата в лицето на Реформаторския блок успя да спечели един мандат, но все още не е ясно дали той ще бъде за водача на листата и лидер на България за Гражданите Меглена Кунева или зам.-председателя на ДСБ Светослав Малинов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати