26 Април 2024 г. Петък

ГЕРБ, ДПС и Бареков – големите печеливши от Евровот 2014

2014-05-26 16:22:32

30,47% за ГЕРБ, БСП - 19,05%, ДПС взема 17.14%, 10.64% взема ББЦ, Реформаторски блок - 6,41%, посочват данните на ЦИК към 11:51 часа при 97,5% обработени гласове, обявиха от ЦИК.

За АБВ са гласували 4,04%, НФСБ - 3,07%, Атака печелят 2,97%.

В комисията вече са получени всички протоколи от вота на българите в чужбина. Там общо 26 697 български граждани са упражнили правото си на глас.

Картината с подредбата на политическите партии, според вота на българите извън страната, е по-различна, отколкото тук. ГЕРБ отново е първенец на евровота - 38,73 %, но на второ място се подрежда ДПС с 15,71 %. Реформаторският блок е събрал 14,26 %, България без цензура - 8,45 %, Коалиция за България - 5,40 %, а АБВ - 3,35 %.

Към момента продължава работата по обработването на протоколите в районите Благоевград, Видин, Пазарджик, Плевен, в София - 23-ти и 25-ти район, Стара Загора. Не са приети малко повече от 200 протокола. 
На брифинга стана ясно, че общият брой на секционните протоколи е 11 883. Приемът на документи ще продължи и утре, а в сряда ЦИК ще може да обяви окончателните резултати от вчерашния евровот.

ЦИК не може да потвърди към момента, че ще има разместване в преференциите. Това ще бъде възможно, когато протоколите бъдат въведени повторно.
Припомняме, по-рано стана ясно, че вторият в листата на Реформаторския блок Светослав Малинов влиза в Европарламента, тъй като чрез преференциалния вот е успял да измести първата в листата Меглена Кунева.

На свой ред Нейкова успокои, че забавянето на секционните протоколи не може да повлияе на легитимността на вота. Тя обясни, че е необходимо технологично време, за да бъдат попълнени протоколите, както и да им бъдат направени копия за всички правоимащи лица.

Припомняме, резултатите от 100% паралелно преброяване на Алфа Рисърч и Галъп бяха обявени малко след 22 часа снощи. 
ГЕРБ 29,9%, БСП 19,5%, ДПС 18,2%, ББЦ 10,8, Реформаторски блок 6,3, АБВ - 4,0%, АТАКА- 3,2%, НФСБ - 2,9%.

Според данните на районните избирателни комисии, които вече достигнаха в ЦИК, ГЕРБ - 30 %, БСП - 18,5, ДПС - 18,4, ББЦ - 10,4, РБ - 6.0, АБВ-4,3, Атака-3, НФСБ-3.

Според последните данни ГЕРБ изпращат в Европарламента 6 души, БСП - 4, ДПС - 4, ББЦ - 2 и Реформаторите - 1.
Има вероятност обаче ГЕРБ или реформаторите да отнемат един мандат от ДПС. 

Макар че се отказаха от официална пресконференция снощи големите победители от ГЕРБ не закъсняха с коментарите. Още снощи Бойко Борисов заяви, че очакват незабавна оставка на правителството и подготовка за предсрочни парламентарни избори. Борисов подчерта, че ДПС са показали, че се в отлична форма. По повод хората на Местан лидерът на ГЕРБ заяви, че не им препоръчва да стоят повече зад БСП, защото левицата ще ги повлече.

Герберката Румяна Бъчварова заяви, че резултатитепоказват реалната картина и общественото настроение, а именно, че дясната политика и дясната ориентация са много по-силно изразени. Бъчварова е на мнение, че съотношението в управляващото мнозинство не съответства на представителите на обществените нагласи. Очакваме поне две оставки, каза Бъчварова.

ДПС лидерът Лютви Местан каза, че е изключително доволен от постигнатите резултати. Бъдещето на правителството на Пламен Орешарски е отговорност преди на ДПС, на колегите от БСП".

Стана ясно още, че Делян Пеевски се отказва от спечеленото евродепутатско място. Вместо него в ЕП ще отиде министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

Лидерът на БСП Сергей Станишев поздрави победителите ГЕРБ. Искам да поздравя партията, която е на първо място, това е ГЕРБ". Станишев каза, че не може да става въпрос за наказателен вот, тъй като, ако е било така, изборната активност е щяла да бъде много по-висока. Гласувано е като за европейски, а не за парламентарни избори.

Според червената депутатка Татяна Буруджиева ако това бяха парламентарни избори, положението щеше да е същото, но „Атака" щеше да е подменена от „България без цензура". Така че не може да се каже, че има десни ориентации, категорична е Буруджиева. По нейно мнение продължава лошата тенденция българите да подценяват значението на европейските избори. От последната една година, каквито и да бяха резултатите днес, ГЕРБ щеше да иска предсрочни избори, защото това е устойчива тяхна политика.

Илияна Йотова призна в ефира на БНТ тази сутрин, че загубата на Коалиция за България е сериозна и че трябва да се направи прецизен анализ при обявяването на окончателния резултат. По думите й в тази ситуация най-важното не е поемането на отговорност, а преценката защо се получи този резултат - неочакван за мнозина, включително и за членовете на БСП, а също и за социологическите агенции.

Йотова отказа да коментира изявлението на Местан, в което се чувства колебание относно подкрепата към КБ, защото, по думите й, то е неясно. Всяка една партия има правото да взима своите решения, допълни тя.

Лидерът на „България без цензура" Николай Бареков пък каза, че възкръснал след изборната вечер. Бившият журналист се похвали с това, че е отнел значителен процент от гласоподавателите на Меглена Кунева и на ГЕРБ, както и с факта, че за ББЦ и партньорите им са гласували най-много млади над 18 г. и най-много жени. Лидерът на ББЦ изтъкна голямо присъствие на гласове за него в областните градове, като там е завоювал вторите места след ГЕРБ.

Политологът Борис Попиванов определи ефекта "Първанов" като една от причините за слабия резултат на БСП. Според него част от традиционните избиратели на БСП не са разбрали какво се случва в партията и не са подкрепили нито БСП, нито АБВ на Георги Първанов.

Според Попиванов и ПР експерта Арман Бабикян "България без цензура" е изненадата. По думите на Бабикян другите политически сили не са изненадали.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати