19 Април 2024 г. Петък

проф. Михаил Константинов: 150 гласа решават кой взема висящия мандат

2014-05-26 11:41:11

150 гласа ще решат коя партия ще вземе „висящия” мандат, за който се борят ГЕРБ, ДПС и Реформаторският блок, това пресметна проф. Михаил Константинов, дългогодишен член на Централната избирателна комисия пред „Фокус”.

По думите му, докато не се обработят и последните протоколи, няма да знаем този мандат при кого отива.


„150 са гласовете от един протокол, в момента разпределението е 6:4:4:2:1, но би могло да стане 7:4:3:2:1”, прогнозира той.

„Тъй като остатъкът е близък до една трета, кой точно ще го вземе, зависи от останалите една четвърт от протоколите, не трябва да се забравя, че ЦИК може да вземе допълнително решение при откриване на явна статистическа грешка в някои от протоколите”, разясни още проф. Константинов.

 „Може би, когато се обработят 90% от протоколите, ще стане ясно къде отива мандатът. В момента той е между ГЕРБ и ДПС, но може да отиде и в Реформаторите”, коментира математикът.

След изборната нощ пък социологът Юрий Асланов предупреди, че влизаме в период на дългосрочна политическа криза.

„При това ниво на активност очаквахме друго разположение на силите, което не се случи, това е бойкот на голяма част от левите избиратели”, коментира той.

Според него около 40% от твърдото ядро на БСП не е излязло да гласува. 

Въпреки това Асланов не се ангажира да прогнозира дали резултатите от евровота ще доведат до предсрочни парламентарни избори, защото това не зависи от резултата от европейските избори.

„Зависи от отношението на парламентарно представените политически сили към правителството, а посланията, които чух да се отправят снощи от лидерите на управляващата коалиция, като че ли по-скоро не засвидетелстват в посока, че те търсят развръзка чрез предсрочни избори”, коментира Юрий Асланов.

Асланов смята, че трябва да се следи за две неща. 

„Първото е дали ще има някаква много мощна нова вълна на обществен натиск за предсрочни избори предвид на това, че най-голямата партия е в опозиция, а има и една партия, която е извън парламента, която също има впечатляващ резултат, макар и очакван”, обясни той.

Тези фактори могат да засилят обществения натиск и да избухне вълна в мащаба, а може би и по-силна от тази, която познаваме от миналото лято,  прогнозира социологът.

„Ако това не се случи, правителството ще продължи да работи по някакъв начин, в тази проблемна ситуация в парламента и тези игри с кворуми и прочие, които стават всеки ден, биха поставили под риск стабилността на институциите, предсрочните избори са някакво решение, но решение, което няма да доведе до развръзка или до изход от политическата криза”, коментира Юрий Асланов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати