27 Април 2024 г. Събота

Съдът оправда Цветанов по делото за длъжностно присвояване

2014-05-26 11:28:53

Софийският градски съд оправда бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по обвинението за длъжностно присвояване. 

Зам.-председателят на ГЕРБ бе подсъдим за присвояване на 50 000 лева от бюджета на МВР в полза на бившия шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров.

Сумата е била изплатена като обезщетение на бившия директор на регионалната структура на БОП - Велико Търново след освобождаването му от поста. 
На 22 май прокуратурата поиска 5 години затвор за Цветанов, като според обвинението бившият вътрешен министър е проявил "престъпна упоритост" при извършване на престъплението. Държавното обвинение поиска още съдът да наложи пет години забрана Цветанов да заема държавни длъжности, както и конфискация на половината му имущество.

 

“Никога не съм смятал, че невинен човек може да бъде осъден”, коментира след решението на съдиите Цветанов. Той посочи, че днес не желае да говори много и иска да запази по-добра дипломатичност и каза, че ще изчака произнасянето на следващите две съдебни инстанции.

Адвокатът му Менко Менков определи решението на съда като огромна крачка за българско правосъдие. Защитата по това дело винаги е била спокойна, защото българският съд е бил на необходимото ниво, за да постанови безпристрастна присъда, каза Менков. 

Той изрази очакване всички дела срещу Цветанов да завършат с оправдателни присъди.

Прокуратурата обяви, че ще протестира присъдата. 

Това е първата присъда по делата, които се водят срещу Цветанов. Първото дело, което стигна до съда от трите обвинения, е това за отказаните СРС-та срещу бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров.

Според обвинението в нарушение на закона Цветанов е написал шест пъти „не“ под искането да бъде подслушван Тодоров. Искането е било инициирано от прокурори и разрешено от съдия и с отказа си ексминистърът попречил на разследването срещу бившия антимафиот.

Делото тръгна от втория опит заради отвода на съдия Димитрина Ангелова, поискан от прокуратурата. То е пред финал и се очаква на 29 май по него да има пледоарии.

На 30 май се очаква да започне и третото дело срещу Цветанов за незаконното послушване.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати