18 Април 2024 г. Четвъртък

Политическо "земетресение" от вота за евроскептичните в ЕС

2014-05-26 08:41:26

Крайнодесни и евроскептични партии се представиха силно на изборите за Европейски парламент, което накара френският министър-председателят Манюел Валс да нарече резултатите политическо "земетресение", причинено от тези, които искат да ограничат правомощията на ЕС или напълно да го премахнат, предаде Асошиейтед прес.

Един от най-големите победители беше френският Национален фронт, който спечели европейските избори във Франция с 26 процента от гласовете или 4,1 милиона гласа.

"Суверенният народ каза думата си . . . той иска отново да вземе в ръцете си своята съдба", каза лидерът на Националния фронт Марин льо Пен. Тя нарече резултатите "първата стъпка от дълъг поход към свободата".

Антиимигрантската и антиевропейска партия за първи път в 40-годишната си история спечели избори в национален мащаб и ако предварителните резултати бъдат потвърдени, може да има цели 25 места в новия ЕП - над осем пъти повече от трите евродепутатски места, които имаше досега, отбелязва Ройтерс.

 "Хората проговориха високо и ясно", заяви Льо Пен. "Те вече не искат да бъдат ръководени от тези, които са извън нашите граници, от европейски комисари и технократи, които не са избрани", заяви тя.

В емоционална реч по телевизията френският премиер определи  победата на Националния фронт като нещо "повече от сигнал за тревога". По думите му "това е разтърсване, земетресение". Канцеларията на френския президент Франсоа Оланд обяви, че той ще проведе днес спешни разговори с водещи министри, а френски медии определиха това като кризисно заседание, посочва АП.

Лидерът на социалистите в ЕП Мартин Шулц каза, че проевропейските партии "трябва да се отнесат много сериозно към това, което стои зад вота". Водачът на либералите и демократите Ги Верхофстат също призна това, но заяви, че все пак две трети от евродепутатите в новия парламент ще са "хора, които подкрепят ЕС".

Въпреки силните резултати на евроскептичните партии според прогнозите утвърдените политически сили ще останат най-големите групи в ЕП, като Европейската народна партия остава първа по численост група.

Националният фронт не беше единствената партия, която се възползва от широко разпространеното разочарование от ЕС. Лидерът на британската евроскептична Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж изрази увереност, че е на път да постигне историческа победа.

 "Наистина ми изглежда, че ЮКИП ще спечели тези избори и да, това ще бъде земетресение, защото никога преди в историята на британската политика партия, смятана за бунтарска, не е излизала начело на национални избори", каза той. "Аз не просто искам Великобритания да напусне ЕС. Аз искам Европа да напусне ЕС", заяви Фараж.

Според прогнозни резултати крайнодясната Датска народна партия печели най-много гласове - 23 процента - на европейските избори, а партията Алтернатива за Германия , която е против еврото, събира около 7 процента.

В Холандия обаче дясната евроскептична Партия на свободата  изненадващо спечели с едно евродепутатско място по-малко и падна от пет на четири места.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати