24 Април 2024 г. Сряда

Станишев: Очевидно хората очакват много по-категорични, ясни позиции в управлението

2014-05-26 08:38:32

Лидерът на левицата Сергей Станишев няма намерение да подава оставка.

Моята отговорност пред моята партия я знам достатъчно добре, в това число и пред ПЕС. В момента не планирам такива действия, защото няма да правя услуга на нашите опоненти, заяви Станишев на пресконференция в НДК, на която по-рано определи резултатите от вота на партията си като "незадоволителни и разочароващи".

Той обеща да бъдат намерени „адекватните отговори“ на всички въпроси. Ще направя това, което смятам за полезно за БСП и за България – да си направим цялостен анализ и ще си вземем съответните решения, обеща председателят на БСП.

Направих всичко, каквото зависеше лично от мен и това го знаят социалистите в цяла България. В личен план съм дал всичко от себе си, декларира Станишев.

 

Той призна, че тези резултати на евровота ще затруднят работата на БСП в парламента, защото ще дадат повече хъс и самочувствие на ГЕРБ да продължат "да клатят" кворума.

Лидерът на левицата беше категоричен, че се заблуждават тези, които смятат, че на следващите избори, когато и да са те, същите партии от днес ще бъдат в НС.

Той призна, че БСП се е представила много по-слабо, отколкото са предричали социолозите, и отново посочи, че една от причините за това е фактът, че избирателите на левицата не гласуват на евроизбори.

„Очевидно хората очакват много по-категорични, ясни позиции в управлението, за което ние носим отговорност. БСП като партия не изконсумира никакви позитиви“, каза той и допълни, че БСП приема това тежко предупреждение за по-ясен хоризонт и ангажираност в политиките, които трябва да бъдат подчертано социални.

Според него третият фактор е разделянето и разпиляването на леви гласове. Лидерът на левицата нареди сред факторите за изборния резултат и кризата в Украйна, и по-конкретно това, че избирателите на БСП са русофили, а правителството е подкрепило европейската позиция срещу Русия.

Като заяви, че партията му не се страхува от предсрочни избори, Станишев каза, че те са функция на това парламентът да не може да работи, а тази ситуация не се е случила в България.

За нас участието в управлението никога не е било на всяка цена, подчерта Станишев.

Той поздрави ДПС и посочи, че те са показали, че се отнасят към тези избори като към национални, като за парламент.

„Очевидно много по-успешно мотивират своите избиратели да гласуват на такива избори, които за нашите избиратели звучат твърде далечно, твърде абстрактно“, каза той.

Според Станишев ДПС са постигнали впечатляващ резултат за разлика от БСП, която е постигнала резултати от 2009 година.

Всеки евродепутат предстои да се докаже, всеки има възможност да направи немалко, така той отговори на въпрос за Делян Пеевски, който влиза в новия ЕП.

Станишев изчисли, че 80% от гласовете на АБВ са а гласове на БСП и на Коалиция за България. Според него АБВ са откраднали един мандат на БСП и ПЕС, но никой не може да изчисли колко хора са били разколебани заради тяхната „крайно негативна кампания“.

АБВ, която направи най-агресивната кампания срещу БСП и срещу правителството, не постигна своите резултати и ние ги предупреждавахме. Предупреждавах Ивайло Калфин какво ще се случи, каза Станишев.

Според него ББЦ са направили много агресивна медийна кампания и срещи по места. Станишев коментира още, че от ГЕРБ не са правили кампания, а са наблегнали на използване на властовия ресурс

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати