28 Март 2024 г. Четвъртък

ГЕРБ бие левицата в битката за Европарламента

2014-05-25 20:21:02

ГЕРБ е първа сила на изборите за представители в Европейския парламент, сочат първите обявени резултати от екзит пол след края на изборния ден. 

Социологическите агенции дават преднина за опозицията пред БСП в рамките на 8%-10%. На трето място е ДПС, а след нея се нарежда „България без цензура“ на Николай Бареков. Макар че преди вота социолозите прогнозираха, че партията ще изпревари ДПС, това реално не се случи.

Реформаторският блок печели евродепутатско място, като според социологическите данни той получава подкрепа от над 6%. АБВ, "Атака" и НФСБ са без шансове да изпратят представител в ЕП.

Според данни на Алфа рисърч ГЕРБ печели 28.4%, БСП - 21.6%. ДПС печели 15.5%, а "България без цензура" - 9.9%. Реформаторите печелят 6,8%. Следват "Атака" с 3,7 на сто, АБВ с 3,4% и НФСБ с 2,7%.

Според социолозите от Алфа рисърч ГЕРБ ще имат шестима евродепутати, БСП - петима, ДПС - трима, "България без цензура" - двама, а Реформаторите - един.

Според прогнозното проучване екзитпол на „Галъп“ за ГЕРБ са гласували 28,6% от българите. БСП остава втора сила с 19,8% от гласовете. ДПС са трети с 14,9%, а „България без цензура“ е с подкрепа от 11,1 на сто. Реформаторският блок също взима евродепутатско място с 6,4% подкрепа.

Границата за изпращане на представител в ЕП не прескачат АБВ на Георги Първанов с 4,3% , „Атака“ с 3.6% и НФСБ с 2,8 на сто. Прогнозното разпределение на мандатите според "Галъп" ГЕРБ - 6 мандата, БСП - 4-5 мандата, ДПС - 3 мандата, "България без цензура" - 2 мандата, Реформаторският блок - 1 мандат.

Според агенция „Медиана“ ГЕРБ печели изборите с 27.6%. Втора остава БСП с 20.2%, ДПС – 14.5%, "България без цензура“ - 11.6%, Реформаторският блок печели 7.3%.

Данните на "Екзакта Рисърч Груп", представени по телевизия Bulgaria on Air, сочат, че ГЕРБ получава 29,4% от гласовете, а БСП е на второ място с 21,2%. Третата сила в тези избори е ДПС с 13,5 на сто от гласовете, като тази агенция дава четвърто място на "България без цензура" с 11,2%. 

Сигурен представител в ЕП ще има Реформаторският блок, който е получил 7% от гласовете на българите. АБВ е на шесто място с 4,5 на сто.

По данни за социологическа агенция „Сова Харис“ ГЕРБ печелят най-много гласове на изборите със сериозна преднина пред БСП.  За ГЕРБ са гласували 29,9%, за БСП – 19,7%, ДПС – 14,6 %, ББЦ – 11%, за Реформаторския блок са гласували – 6,5 %.  Разпределението на мандатите е 6 евродепутати за ГЕРБ, 5 за БСП, ДПС – 3, „България без цензура“ -2, РБ - 1.  Останалият един мандат ще се разпредели или към ГЕРБ, или към „България без цензура“.

Прагът за влизане в Европарламента е 5.88%.

По данни на "Алфа рисърч" и на "Галъп" избирателната активност към 18 часа е 33%. По данни на „Сова Харис“ избирателната активност за страната е 32%, което означава, че близо 2 милиона българи са гласували днес.

135 сигнали и 49 жалби за нарушаване на изборния процес са постъпили в ЦИК, съобщи bTV.15 са за купуване на гласове и са насочени към прокуратурата. Над 60 000 са регистрираните наблюдатели.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати