25 Април 2024 г. Четвъртък

Присъди за дипломат и тв водещ, насилвали деца в Португалия

2010-09-03 18:43:51

Седем португалци, сред които известен телевизионен водещ и бивш посланик, бяха признати за виновни в изнасилване и сексуална експлоатация на 32 деца.

Шестима мъже и една жена са обвинени, че през 90-те г. в продължение на няколко години са изнасилвали и малтретирали деца от държавни детски домове. 

Шофьор от детския дом „Каса Пиа“ в Лисабон е бил причастен към няколкостотин случая на сексуална експлоатация на малолетни момчета.

Според съдебните материали португалецът първоначално сам насилвал децата, а след това започнал да ги продава на други мъже, сред които бившия телевизионен водещ Карлос Крус и бившия посланик Хорхе Рито. 

Окончателните присъди не са ясни, тъй като в момента магистратите четат постановленията си отделно за всяко едно от десетките обвинения, но съдиите вече постановиха, че по-голямата част от обвиненията в сексуално насилие са доказани.

Този съдебен процес, който продължава вече пета година, е най-продължителният в историята на страната. В момента жертвите са на 16-22 години. 

Въпреки че сексуалната експлоатация на децата в „Каса Пиа“ е започнала в средата на 90-те години, за първи път се чу за това едва през 2002 г., когато майката на един от възпитаниците в детския дом обвини служителите в дома в сексуална експлоатация.

По време на разследването станаха известни ужасяващи подробности за престъпленията. 

Давайки показания по процеса, всичките 32 жертви разпознаха насилниците и разказаха как са били изнасилвани в тъмни мазета, в коли и в къщи на уединени места. 

Кореспондентът на ВВС в Лисабон съобщи, че въпреки многото жертви е напълно вероятно пострадалите да са много повече, но те просто се страхуват да се обърнат към полицията. 

Организацията „Каса Пиа“ е на 230 години и в момента в мрежата от детски домове под нейна егида се намират 4500 деца.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати