19 Април 2024 г. Петък

Незначителен брой нарушения са регистрирани до момента

2014-05-25 10:32:12

Изборите протичат нормално, незначителен е броят на жалбите, постъпили до този момент в ЦИК, съобщи говорителят на комисията Александър Андреев за БТА. Те са свързани с това, че някоя от секциите например е отворена прекалено късно - в 6.30 вместо в 6.00 часа, че има предизборна агитация, а на практика гласоподавател е снимал диплянка от проспект с указания на ЦИК как да попълни бюлетината си и други подобни сигнали.

Получен е сигнал от секция в Ловеч, че е отворена само една кабина в секцията за гласуване, което на практика не е нарушение.

Най-рано в 10.00 часа се очаква да бъде събрана първата информация за избирателна активност, която ЦИК ще обработи и съобщи към 11.00 часа, каза Андреев.

Намалял е малко броят на гласоподавателите от списъците в България - 6 375 868, като той може да варира с още от пет до 20 избиратели, уточни говорителят на ЦИК.

В Районната избирателна комисия във Видин са подадени три жалби от началото на изборния ден. Това съобщи Авакум Бондов - председател на РИК пред БНР. Трите жалби са от "Коалиция за България". Едната е свързана с предположение за купуване на гласове и е препратена на прокуратурата.

Две от жалбите са за неправомерна предизборна агитация в Белоградчик и град Кула. След консултации с Централната избирателна комисия и проверка на нарушенията и двете жалби са оставени без уважение, каза Бондов.

Три жалби са депозирани до този момент в Районната избирателна комисия /РИК/ в Ямбол, съобщи за БТА председателят на комисията Мариана Христова. Сигналите са подадени от представители на партията "България без цензура" и са свързани с началото на изборния ден в три секции в Ямбол. Те са проверени на място от членове на РИК, но не са открити нарушения на изборния кодекс, посочи Христова.

Във Варна днес са постъпили една писмена и една устна жалба, по които в момента се извършват проверки, съобщи за Фокус председателят на РИК – Варна Соня Бъчварова.

Днешните сигнали са свързани с това, че пред охраната на една избирателна секция – 143 в училище „Найден Геров” неправомерно съставят списъци с имената на членовете на СИК, като за целта се изисква информация от тях. Сигналът се проверява. Другият сигнал е във връзка с наблюдатели и застъпници с неизрядни документи. Всички сигнали се отнасят за територията на Варна, допълни Соня Бъчварова. Изборният ден във Варна и областта протича нормално.

Имащите право на глас по избирателни списъци в областта са 380 148, за община Варна – 293 599 души. На територията на областта са разкрити 630 избирателни секции.

Две жалби са постъпили в 17-та РИК Пловдив-област, към момента те се разглеждат от комисията. Това съобщи за Радио "Фокус"- Пловдив председателят на комисията Енчо Захариев. Единият сигнал е за раздаване на агитационни материали в деня за размисъл в пловдивското село Брестовица, каза още Захариев. Сигналът е подаден от кмета на селото Втората жалба е от Асеновград и е за нерегистрирани наблюдатели на една от партиите, участваща в евроизборите.

В момента, в който се вземе решение по жалбите резултатът ще бъде оповестен на сайта на Районната избирателна комисия, каза още Енчо Захариев. По думите му изборният ден в 17-та РИК протича нормално. Във всички 522 секции изборният ден е започнал навреме с необходимия кворум на членове на секционните комисии.

От обединението от наблюдателски организации „Модерна България за Честни Избори“ са изпратили два сигнала до Централната избирателна комисия за нарушения на изборния процес. Първият сигнал е от София, където в 73-то СОУ наш наблюдател е станал свидетел на нарушение на Изборния кодекс, при което избирателят е бил допуснат до гласуване без да му бъдат снети личните данни. Вторият сигнал на МБЧИ до ЦИК е от Русе, където от СИК не са допуснали регистриран наблюдател да присъства в секционната комисия.

В началото на изборния ден, пред 89 СОУ в квартал „Дружба 1“ , 24 МИР, район „Искър“ в град София, след намесата на представители на МВР и РИК, са иззети пощенски пликове с щампата на „България без цензура“ и номер 28, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Още преди да започнат работа комисиите разпределени в съответното училище, пред него е чакал човек с по-горе упоменатите пликове и е твърдял, че вътре се съдържат пълномощните на представителите и застъпниците на „България без цензура“. Проверката е установила, че твърденията са верни и след като представителите и застъпниците на партията са получили своите пълномощни, пликовете са конфискувани.

Коалиция за България също са внесли две жалби в ЦИК. От първата става ясно, че в избирателна секция в гр. Лъки представители на политическа партия са носили отличителни знаци, нерегламентирани от ЦИК. Втората касае присъствие на нерегистрирани лица в избирателна комисия.

2,7% е избирателната активност към 8.00 часа по данни на „Галъп”, предаде БНР. Димитър Ганев от „Галъп” коментира, че през 2009 г. е имало практически същата избирателна активност, т.е. движим се вмного нормални граници за този тип избори.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати