29 Март 2024 г. Петък

България - "обетована земя" срещу тежки земетресения

2014-05-25 10:17:14

Земетресение от 6,9 по Рихтер разлюля Балканите вчера, стотици хиляди българи също изпаднаха в ужас, отразява на първа страница "Стандарт". "Няма опасност от силен трус у нас", побърза да успокои народа професор Емил Ботев, директор на Сеизмологичния институт към БАН. "Нашите земетресения от такъв порядък с магнитуд 7 се случват веднъж на неколкостотин, да не кажа в някои области, 1000 години. Затова считаме, че катастрофалната и животоопасната сеизмичност е приключила за  България, поне в рамките на нашия живот", обясни експертът пред  "Стандарт".

"Днес и утре вероятно ще има още трусове, но не може да се очаква равно или по-силно земетресение", прогнозира още Емил Ботев от геофизичния институт на БАН. Според него България била "обетована земя" и статистическите шансове за катастрофално земетресение били нищожни, пише на първа страница "24 часа".

Причина за труса е Северноегейският ров, който минава под Мраморно море и под Самотраки, прави завой покрай ръкавите на Халкидики и се устремява на юг към Атина. "Това е контактът между Северноегейската микроплоча и полите на големия родопски блок, който включва Родопите, Пирин, Рила и част от македонския срединен масив. Целият блок е разположен на север от  Северноегейската микроплоча. Контактът между двете всъщност се нарича Северноегейски ров. Той е разположен на стотина километра вътрешно в акваторията на Егейско море. Точно там са реализирани движенията на плочите, които са от двете страни на този ров. Става дума за хоризонтални движения от порядъка на 10-12 мм годишно, на юг под Халкидики отиват до 20-25 мм годишно. Движенията между нашите земекорни блокове не могат да натрупат такова напрежение, защото са много по-малки - 1-2 мм  годишно и до 4 мм в Пернишко", разяснява още Ботев.

Според челото на "Телеграф" още две години България ще се люлее от вторични трусове вследствие на мощното земетресение, което ни разтресе вчера от Егейско море. Те може да се окажат доста силни с магнитуд 5,5 до 6 по Рихтер, допълва пред изданието Ботев.

Глоба от 1000 лв. чака всеки избирател, който на евровота днес опита да се снима с бюлетината в тъмната стаичка, за да докаже после, че е гласувал за "правилната" формация, съобщава във водещата си новина "Монитор". Санкцията е разписана в новия Изборен кодекс, който изрично забранява "използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане начина на гласуване". Бюлетината на спипания в такова нарушение ще се анулира, като прегрешилият няма да има право да се поправи с повторно честно гласуване.

Членове на секционни избирателни комисии са били наплашени, че бюлетините се късат трудно то кочана, тъй като не са перфорирани. Те са посъветвани да внимават, тъй като, ако има неравности при отрязъците, бюлетините ще бъдат обявени за невалидни, пише "Труд".

"Изборите в Украйна са застрашени", алармира в заглавие "Монитор". Най-малко половината от избирателните райони в източната част на страната не можаха да се подготвят за днешните президентски избори, съобщи началникът на отдела по обществена сигурност към украинското МВР, цитиран от АП. 17 от 34 регионални избирателни комисии в Донецка и Луганска области не работят, защото техните централи са или завзети, или блокирани от въоръжени лица, допълни източникът.

"В момента в Украйна тече гражданска война. Намесени са външни сили, които имат геополитически интереси в района. Крим стана част от Русия и сега бойните действия са в Източна Украйна", заявява пред "Преса" Ерол Алиевич, полковник от украинското казачество. Според него размириците няма да стихнат, гражданската война скоро няма да спре и дори може да продължи с десетилетия.

Гигантски ягоди колкото дребни ябълки заляха пазарите в страната, отбелязва "Телеграф". Плодовете гиганти, които се продават в последните дни, са сладки и не приличат на безвкусните еднакви по размер парникови вносни ягоди. Само един плод тежи 80 грама, а килограмът се продава по 3,60, показва проверка на изданието.

От юли плащането на сметките за топла вода ще става задължително на 12 равни месечни вноски. Това предвиждат променив Наредбата за топлоснабдяването от 1 юни, анонсира под глава "Преса". Целта е да се сложи край на шоковите сметки през лятото. През годините хиляди абонати се оплакваха, че за подгряване на 1 куб. м вода през горещите месеци плащат много по-скъпо. Топлофикациите оправдаваха това със загубите по тръбите.

В интервю за "Монитор"Ако се повишат прекалено много температурите глобално по земята, не е ясно различните морски течения как ще се преориентират. Земята е преживяла много ледникови периоди, много горещи периоди, ние между впрочем сега се намираме в ледников период. Естествено е да има цикличност на времето." По думите на Спиридонов изминалата зима е била необичайно топла. "В този смисъл не може да се каже, че това е нещо, което никога не се е случвало. По интересното е, че напоследък в една година се случват екстремни събития много по-често, отколкото през изминалите 50 години. Доскоро пък имахме снежни зими. Подобни топли зими са се случвали много пъти през миналия век", казва още експертът. Той прогнозира топло лято с очаквани температури над 35 -37 градуса в горещите периоди. Интензивни валежи се очакват по всяко време и през юли и август.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати