25 Април 2024 г. Четвъртък

Украйна гласува за президент

2014-05-25 09:41:23

Над 36 милиона избиратели са призовани да гласуват днес в Украйна на президентски избори. Те се провеждат след месеци на криза, довела до бягството на бившия държавен глава Виктор Янукович и изправила страната на прага на гражданската война.

Това са шестите президентски избори в Украйна, откакто бившата съветска република получи независимост през 1991 година. Победителят в тях ще има петгодишен мандат и ще стане петият украински президент.

ЦИК регистрира за участие в избори 23 кандидати, но двама кандидати вече обявиха, че се оттеглят от президентската надпревара. Смята се, че реални шансове имат четирима души - Пьотр Порошенко, Юлия Тимошенко, Сергей Тигипко и Анатолий Гриценко, отбелязва украинският сайт Политика.

Фаворит е прозападният милиардер Петро Порошенко, който според социологическите проучвания има подкрепата на около 30 на сто от анкетираните. Той далеч изпреварва бившата премиерка Юлия Тимошенко, лидерка на Оранжевата революция от 2004 година, а след тях остават 17 други кандидати, всеки с подкрепа от по-малко от 4 на сто.

Макар че право на глас имат 36 милиона избиратели, проруското въстание в източните части и особено в регионите на Донецк и Луганск може да попречи на близо 2 милиона души да гласуват. Избирателите от Крим на теория могат да напуснат полуострова и да гласуват в избирателна секция в Южна Украйна, въпреки че Крим беше присъединен към Русия след референдум, който не е признат от международната общност.

Президентските избори се смятат за жизненоважни от Запада, но не и от Русия, която ги сравнява с упражнение по демокрация "под тътена на оръдията".

Гласуването ще започне в 8 часа местно време и ще приключи в 20 часа (17.00 часа по Гринуич). Избирателната активност не е условие за валидността на изборите след промяна на избирателния закон през март. С други думи, дори ако избирателните секции в контролираните от проруските бунтовници райони не успеят да започнат работа, това  няма да доведе до отмяна на изборите.

Ако никой кандидат не получи повече от 50 на сто от гласовете на първи тур, три седмици по-късно, на 15 юни, ще се състои втори тур с участието на двамата кандидати, събрали най-много гласове.

Три независими агенции за проучване на общественото мнение ще публикуват резултати от екзитполове след затварянето на изборните секции. Първите официални резултати ще бъдат обявени след полунощ. (БТА)

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати