29 Март 2024 г. Петък

6,5 по Рихтер в Егейско море разтресе силно и България

2014-05-24 14:52:52

Силно земетресение бе усетено на територията на България. По данни на Сеизмологичния институт на БАН трусът е със сила 5,8 по Рихтер с епицентър на територията на Гърция.

Европейският средиземноморски сеизмологичен център обаче съобщава за сила 6,5 по Рихтер.

Първият трус е бил в 12,24 часа българско време със сила 4,4 ро Рихтер, последвано от най-силното - 6,5, в същата минута, на територията на остров Самотраки. 
След това са регистрирани над 10 вторични труса, като най-силният от тях е 4,6 по Рихтер. Всички са в Егейско море и на територията на северозападна Турция.

По данни на МВР към момента няма данни за пострадали и щети на територията на България.

Вицепремиерът Цветлин Йовчев е в постоянна връзка с главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Двамата поддържат контакт с всички институции имащи отношение.

Аварийните служби проверяват за щети в Смолян, Хасково и Кърджали, съобщи за „Хоризонт" главен комисар Николов.

Трусът в южната ни съседка е усетен в почти цяла България.

В Хасково трусът е паникьосал живеещите по високите етажи и хората са излезли на улицата.

В Ямболско няма сигнали за пострадали хора и разрушения, съобщи областният управител Николай Пенев, цитиран от БНР. Земетресението е усетено и в най-ниските части на града, но паника не е имало. Трусът е бил усетен в продължение на 10 секунди.

И в Бургас трусът е усетен. На този етап там няма сигнали за поражения.

В Кърджали трусът е срутил комин на улица "Булаир", който паднал върху паркиран автомобил. В Кюстендил пък се появили опашки пред банкоматите, които след труса за кратко били блокирани, съобщи 24chasa.bg.

Жителите на Пловдив сравняват труса с онзи във Вранча през 1977 г. Възрастна жена, която живее на висок етаж, разказва как са се отваряли вратите на шкафчетата и, как се люлеел полилеят.

Всеки втори минути след труса се опитваше да говори по телефона, но като цяло контактите се осъществяваха трудно, съобщи БГНЕС.

По информация на дежурния в Министерството нa здравеопазването няма завишаване на обажданията в спешните центрове и болниците в района на Кърджали, Благоевград, Смолян, Сандански и Бургас. Засега в резултат на стреса от труса две жени са припаднали в Смолян и Петрич, двама хронични хипертоници са потърсили помощ в Кърджали.

От „Пирогов" съобщиха, че медици и пациенти са усетили земетресението, като най-осезаемо са го почувствали по високите етажи на болничното заведение.

Премиерът държи постоянна връзка с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и с директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов и  получава своевременно информация.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати