25 Април 2024 г. Четвъртък

Най-известните световни храни, които може да си купите на улицата

2014-05-24 10:46:30

Коя е емблемата на една държава? Гербът? Националният химн? Не, разбира се! Много хора ще ви отговорят – храната! Да се разходиш из улиците на един град, да опиташ от местните вкусове, да се гмурнеш в миризмата, носеща се из тротоарите – няма по-добър начин да опознаеш нечия култура!

Комфортът и уютът, които храната дава, са визитната картичка на една страна. Освен това, храната е и повод за национална гордост! Бихме искали да обиколим целия свят, да вкусим целия свят, неговото разнообразие от подправки и аромати, но уви... Може да помечтаем малко.

За онези, които обичат да пътуват и да опитват от националните вкусове на различните страни, сме подбрали най-интересните и емблематични национални улични ястия, които да опитате, ако се отправите към чужда дестинация!

Вада пав, Индия

Ако сте избрали да се разходите из Мумбай, в този прекрасен крайбрежен град, кацнал на Арабско море, вероятно ще искате да се потопите и в неговите аромати. Опитайте традиционното вада пав – пикантен вегетариански сандвич с хрупкава маслена коричка.

Автентичният вада пав се приготвя от пържени картофени кюфтета, панирани в брашно от нахут и изпържени до златисто. В апетитния сандвич се добавят люти чушки, а питката хляб се намазва с песто от тамаринд, мента, кориандър, фъстъчена паста и чесън. Истинска експлозия от аромати и вкусове!

Цвърчащо пиле от Ямайка

Ямайка е домът на цвърчащото пиле и то не какво да е! Ако се разходите до там, ще се изненадате как приготвят месото там – в огромни дълбоки ями в земята! Пилешкото месо се опушва върху бахарови листа и клонки. Месото добива сладките нотки на бахара и става толкова крехко и апетитно с хрупкавата си коричка, че надали ще му устоите!

Свинско сате, Тайланд

Подобно на Индия, Тайланд е раят на уличната кухня! Из всички главни улици на градовете ще забележите чевръсто приготовление на богат асортимент от екзотични плодове, зеленчуци, гозби, богато овкусени с източни подправки.

Ако трябва да изберем най-емблематичната храна от главните улици на Тайланд, това определено е свинското сате или свински шишчета. Приготвят се на дървени въглища, поднесени със салата, овкусена с дресинг от оцет, фъстъчено масло и подправки.

Традиционното тайландско свинско се маринова в сладко-кисела пикантна паста, приготвена от лимонова трева, лук шалот, чесън, червени люти чушки, джинджифил и рибен сос.

Къри вурстчета, Германия

Любимата храна на всички германци, а и на нас, вкусилите от прекрасните им ястия, са вурстчетата! Има толкова разновидности, че човек се главозамайва, докато направи избор. Когато баровете и ресторантите из Берлин са препълнени, а не ви се чака за маса, но искате да вкусите от аромата на Германия – разходете се из улиците! Винаги ще срещнете някое апетитно дюкянче или количка за бърза закуска, където приготвят от тези вкусни печени наденички, гарнирани с пикантен сос, картофи и питка хляб! Да си оближеш пръстите!

Касадия, Мексико

Апетитната тънка хрупкава царевична питка, пълна със запечени картофи, колбас Чоризо, сотирани гъби, пържен боб и каквито си поискате подправки (най-вече пикантни) е един невероятно вкусен начин да опитате от уличната традиционна храна на мексиканците. Можете да хапнете, разхождайки се из града, а може и да поседнете да се любувате на гледката в някой парк – каквото и да изберете, ще останете очаровани от наситения вкус на Мексико!

Дюнер, Турция

Дюнерът се превърна в икона, емблема на уличната храна. В Европа го наричат кебап, но няма абсолютно никакви разлики с този, който се предлага у нас. Дюнерът може би е една от най-богатите улични храни, които можете да хапнете в южната ни съседка (и у нас, разбира се).

източник: az-jenata.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати