29 Март 2024 г. Петък

Прогноза: Реал Мадрид - Атлетико Мадрид

2014-05-24 09:53:22

ПРОГНОЗА: Реал Мадрид и Атлетико Мадрид се изправят един срещу друг в голямото мадридско дерби на финала на Шампионската Лига.

Срещата се очаква с огромен интерес, тъй като за първи път в историята на турнира на финал ще се изправят отбори от един и същи град. Съответно интригата е много висока, тъй като през сезона двата тима на няколко пъти кръстосаха шпаги.

Залогът е изключително висок и за двата тима. За Реал десетата титла "Ла Децима" се е превърнала в маниа. От 2002 година насам всяка година се говори за това. Но след няколкото черни години на отпадане в осминафинали, сега безспорно белите са във възходяща линия. След три поредни полуфинала, сега тимът е на финал. Сякаш поличбата е налице.

За Атлетико обаче мачът е от не по-малко значение. Тимът има шанс да спечели първа европейска купа в историята си, което без съмнение ще се запомни завинаги. Още повече, че тя ще короняса невероятния сезон, след като тимът вече спечели титлата в Испания.

Статистически шансовете са на страната на Реал. Тимът има вече 13 финала в турнира, от които 9 победи. Атлетико има само един финал през 1974 година, загубен от Байерн Мюнхен. И точно тук има интересно съвпадение. Тази година Атлетико за първи път прекъсна доминацията на Реал и Барса в първенството от 10 години насам. Преди това през 2004 година шампион бе Валенсия. Валенсия обаче загуби два финала в началото на века. Единият срещу Байерн Мюнхен, а другият срещу Реал. Сега Атлетико е изправен пред неприятната угроза да повтори напълно малшанса на Валенсия.

От друга страна "Дюшекчиите" имат превес в мачовете срещу Реал Мадрид на финали в различните турнири. От 5 мача за купи, Атлетико има 4 победи, включително и миналата година за Купата на Испания.
Това обаче бе едва втората победа на тима над Реал в последните 30 мача във всички турнири. Преди това имаше период от почти 15 години без победа в градско дерби. Успехът за купата бе повторен през този сезон за първенството и отново победата бе на "Сантяго Бернабеу" с 1:0. След това обаче Реал си отмъсти жестоко за купата на Испания и елиминира Атлетико с две победи с общ резултат 5:0.

Интересно е да се съпоставят проблемите с липсващите играчи за двата тима. За Атлетико под сериозен въпрос са Диего Коста и Арда Туран, като особено първият почти сигурно няма да може да започне като титуляр. Неговата липса е сериозен удар за тима на Симеоне, но Давид Вия и Адриан определено могат да го заместят. Що се отнася до липсата на Туран - на няколко пъти във важните мачове в края на сезона Симеоне и без това го оставяше като резерва, така че тимът знае какво да прави и без него. Като цяло обаче силата на Атлетико е в колектива, а не в индивидуалностите, така че дори и да отсъстват Диего Коста и Арда Туран, това няма да отслаби съществено отбора.

По-интересна е ситуацията в Реал Мадрид. Кристиано Роналдо тренира пълноценно, но остават леки съмнения относно това дали е напълно възстановен. Още по-несигурна е ситуацията с Пепе и Карим Бензема. На мястото на защитника може да излезе Рафаел Варан, но алтернативата в атака на французина е младият Алваро Мората, който е неколкократно показа, че не е на равнището на колегите си.

Още по-сериозен обаче е проблемът в халфовата линия, където диригентът Чаби Алонсо е наказан. Така той трябва да бъде заменен от неопитният и доста неубедителен Хавиер Ияраменди или от доскоро контузения Сами Кедира. Това със сигурност ще отслаби синхрона в играта на Реал.

Формата на двата тима също е интересна за съпоставка. Реал има най-доброто нападение в Шампионската Лига с 37 гола в 12 мача, което е рекорд за този формат на турнира. Атлетико обаче е с най-добрата защита със само 6 допуснати гола и освен това е единственият непобеден отбор до този момент. Ако бе загубят, "Дюшекчиите" ще станат 7-мият непобеден шампион в турнира. За последно това стори Манчестър Юнайтед през 2008 година.

Що се отнася до настройката на двата тима преди мача, спорно е кое ще надделее. Без съмнение Реал ще е пределно мотивиран, но и напрежението ще е по-голямо. Атлетико от своя страна получи сериозен психологически тласък след като спечели титлата и сега играчите ще са напълно уверени, че могат да победят и в този мач.

Трябва да се отчете обаче и това, че Реал практически започна да се подготвя за финала още преди 2 седмици, когато загуби шансове за титлата с провала срещу Селта. Атлетико от своя страна трябваше да изиграе тежък мач срещу Барселона, а след това два дена бе на вълна празнуване. Това може донякъде да е попречило да се достигнат максималните нива на концентрация.

При всички положения обаче тимът на Симеоне си остава изключително корав отбор, който ще бъде труден за пречупване дори и за гении като Роналдо и Гарет Бейл. Така нищо чудно да се стигне до равенство и изпълнение на дузпи, където шансът ще реши къде да замине купата.

Резултат: 0:0 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати