26 Април 2024 г. Петък

С шествия и концерти отбелязваме 24 май

2014-05-24 09:39:40

В цялата страна ще бъде отбелязан 24 май – Денят на българската просвета и култура и празник на славянската писменост.

Ще се проведат ученически шествия, концерти и множество прояви, свързани с празника на буквите.

В столицата, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъде отслужен благодарствен молебен за 24 май. Той ще бъде оглавен от Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон, председател на църковното настоятелство на храма. Началото на молебена е от 10.00 часа.

След това ще бъде направено литийно шествие до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” от духовници, семинаристи и гражданство, начело с иконата на Светите братя Кирил и Методий. Там честването ще продължи с гражданско тържество. Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на светите братя.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков ще се включи на 24 май 2014 г. в традиционното празнично шествие в София по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Той ще присъства на официалното честване от 11.00 часа пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Тържествен водосвет ще бъде отслужен от свещеници на Българската православна църква. На паметника на Св. Св. Кирил и Методий ще бъдат поднесени венци и цветя.

Президентът Росен Плевнелиев също ще се включи в празничното шествие, което ще започне от 10.30 часа пред сградата на Националния археологически музей (ул. „Съборна“ 2) и ще завърши пред Паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Пред Националната библиотека президентът ще присъства на тържествен водосвет и ще поднесе венец пред Паметника на славянските първоучители.

В Софийската градска художествена галерия президентът Росен Плевнелиев ще открие фотоизложбата „По следите на Св. Св. Кирил и Методий“, организирана от Посолството на Словашката република в България. Вечерта държавният глава ще бъде домакин на традиционния прием по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, който ще се състои в сградата на Националния исторически музей.

Днес в София входът на всички столични музеи ще бъде свободен. Всички желаещи ще могат да посетят зоопарка, парк-музея "Врана", Софийската градска художествена галерия и др.


Според арменски летопис от 1813 г. празникът се отбелязва за първи път в Шумен на 22 май 1813 г. Съвременната историография е приела, че за първи път се организира празник в чест на светите братя Кирил и Методии на 11 май 1851 г. в Пловдив. Инициативата е на възрожденеца Найден Геров.

Днес кирилицата е използвана от над 250 млн. души по света. На нея пишат и сърби, украинци, монголци, руснаци. До 19 в. се е ползвала и в Румъния.

Химнът на празника, “Върви, народе възродени”, е написан през 1892 г. от Стоян Михайловски. Песента включва 14 куплета, като днес най-често се изпълвят 6. Музиката е написана Панайот Пипков през 1901 г.

През 1916 г. в България е установен Григорианският календар като държавен и датата от 11 май се измества с 13 дни напред. По този начин празникът започва да се чества с 13 дни по-късно. След 1968 г. Църквата чества Св. Св. Кирил и Методии на 11 май, а на 24 май започва да се чества като Деня на българската просвета и култура и празник на славянската писменост.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати