25 Април 2024 г. Четвъртък

Вотът на недоверие за Енергетика се отлага заради кворум

2014-05-23 15:26:10

Дебати по вот на недоверие по тема „Енергетика" днес няма да има.

Очаквано, проблемът с кворума - този път обаче обърнал се срещу ГЕРБ, осуетява извънредното заседание на НС, свикано по внесения от хората на Борисов вот на недоверие срещу кабинета, заради състоянието на сектор Енергетика.

Бившият регионален министър Лиляна Павлова, която е с контузия на крака, намери сили и дойде, за да се опита да осигури кворум за днешното заседание. 
Сергей Станишев, Михаил Миков, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов, Димитър Дъбов и Кирил Добрев от левицата дойдоха, за да „подпомогнат" опозицията в опита им да съберат кворум.

Парламентарният шеф даде 20 минути почивка, след която отново ще бъде направен опит за начало на днешното извънредно заседание. В зала дойдоха премиерът Пламен Орешарски, министрите Даниела Бобева, Петър Чобанов.7 депутати от ДПС пък бяха в пленарна зала за регистрацията и 4-ма националисти. Появата на енергийния министър Драгомир Стойнев предизвика опозицията да извика „Оставка". Той обаче реагира с усмивка. 109 от 240 депутати бяха в зала, при необходими 121 за начало на дебатите.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не бе учуден от липсата на кворум в началото на днешното извънредно заседание на парламента, на което депутатите трябваше да обсъдят и гласуват поредния вот на недоверие на опозицията.

Все пак обаче експремиерът пожела да изчака 20-те минути почивка преди повторната регистрация за присъствие в пленарна зала, тъй като по думите му за българския парламент е нормално управляващата коалиция да не идват на работа. 
"С 19-те човека, които подкрепят правителството, представете си какво управление има България", отбеляза обаче в кулоарите на парламента Борисов.

Дори и след отпуснатите от парламентарния шеф 20 минути за събиране, обстановката в пленарна зала не бе по-различна. 
Отново се регистрираха само 109 народни представители, готови да дебатират внесения вот на недоверие, което накара парламентарния шеф Михаил Миков спокойно да не открие заседание и да насрочи следващото  - вече редовно, за сряда след изборите в неделя. 

"Оставка" скандираха отново депутатите от ГЕРБ, които бяха инициаторите на това извънредно и провалило се заради липсата на кворум заседание. 

"Не става със скандиране, а става с присъствие", се обърна към тях обаче председателят на Народното събрание.

След като разбраха, че няма да бъде обсъден и гласуван вотът на недоверие, герберите започнаха да викат в хор "Страхливци". Това обаче не смути и малкото представители на управляващото мнозинство.

Депутатите от управляващите партии не са дошли да обсъдят внесения вот на недоверие в сектор енергетиката заради неподходящото време, избрано за дебати.

"Да се разисква вот на недоверие преди ден на суверена, който ще бъде даден на 25 май, не се разполага в добрите традиции на парламентаризма", обясни пред журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан.

Той все пак посочи, че в сряда, след изборите за следващ Европейски парламент, в пленарна зала ще се води истински дебат за енергийния сектор у нас и то под формата на вот на недоверие от страна на опозицията. Местан обърна внимание на факта обаче, че "макар и крайна форма вотът на недоверие е един диалог между управляващите и опозицията и не трябва да се драматизира".

 

 

Защо да е несериозно БСП да присъства в днешния опит за дебат само с 8 депутати? Този въпрос зададе социалистът Кирил Добрев минути след проваленото заседание на парламента с цел дебатиране на вота на недоверие в сферата на енергетиката.

По думите му колегите му просто не са успели да дойдат сигурно, защото им е важна предизборната кампания.

. Според червения депутат това не може да се случи в този парламент.

По същото време в Народното събрание със своите хора се появи лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков. Той задочно опроверга сигурността на Добрев за съдбата на правителството, като се закани, че след изборите за Европарламента ще инициира сваляне на кабинета и нови предсрочни парламентарни избори.

Корнелия Нинова коментира по-късно в кулоарите на НС, че не разбира как партия, която бе свалена от власт заради неуспехи в енергетиката, да поставя вот именно за това.

Затворените мини и уволнените хора вече са минало. Покачи се цената на въглищата. ДКЕВР най-после влезе в ролята си и почна държавната политика спрямо ЕРП-тата, изброи Нинова постиженията на управляващите.

По думите й това е ясен знак, че правителството и БСП водят политика за стабилизиране на системата. Наясно сме, че внасят вота сега, за да го ползват в кампанията. Дебатът нямаше да е по същество, а ние сме подготвени с аргументи, мотивира се депутатката.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати