26 Април 2024 г. Петък

Преглед на печата

2014-05-23 09:45:29

"Протестите изядоха енергията на еврокампанията", казва в интервю за "Монитор" Димитър Ганев от "Галъп интернешънъл". "Очаквах много по-агресивен предизборен период. Но като че ли  всички по терена са уморени. Ние фактически вече почти една година сме в изключително динамична предизборна кампания. От началото на летните протести непрекъснато се говореше за предсрочни парламентарни избори. Партиите бяха до максимална степен мобилизирани от юни насам, защото във всеки един момент можеше да се предизвикат нови избори", коментира Ганев. Той отчита, че цялата кампания е протекла около българската проблематика. Никой не каза какви инициативи ще предприемат нашите бъдещи представители в Брюксел, какви интереси на европейско ниво ще защитават. Европейската проблематика все още е далеч от българския избирател.

Наблюдавахме нещо, което е обратно на логиката на кампаниите, коментира в "Монитор" политологът Борис Попиванов. "Обикновено политическите сили стартират от някакви по-ниски позиции и в хода на кампанията набират повече популярност и привърженици. В случая се получи точно обратното. В началото на годината имаше политически сили, които бяха набрали някакво темпо, а през кампанията съвсем го загубиха. Те показаха липса на физиономия, липса на идеи, липса на въображение.

Пет интриги за евровота в неделя формулира "Труд". Кой ще е първи - ГЕРБ или БСП? Колко ще са победителите? Дали ако ГЕРБ е първа, но Реформаторският блок не влезе, а БСП и ДПС заедно имат повече от ГЕРБ, няма да има двама златни медалисти? Кой ще е трети - ДПС или "България без цензура"? Колко партии ще влязат в европарламента? Каква е въртележката на остатъците? На партия с излишък от гласове, недостатъчни за цял мандат, й се отнемат и се дават на друга, на която не й достигат за цял мандат. Кой ще уцели бингото зависи най-вече от дистанцията между първите три сили.

Социолозите се колебаят между 4 и 6 партии в Европарламента, пише "Сега". Пет партии са с най-големи възможности да излъчат представители в ЕП според проучване на "Алфа Рисърч". "Екзакта Рисърч груп" очаква пробив на 6 партии. "Галъп" пък прогнозира, че формациите ще са 4. Определяща за резултатите и в трите случая е избирателната активност. Последните проучвания мерят активност от 35-38 процента. Проучването на "Алфа Рисърч" дава шанс за един евродепутат и на Реформаторския блок за разлика от "Галъп". Освен това Галъп"Екзакта" освен РБ шанс за един евродепутат има и АБВ. 
 
"Зад фасадата АБВ наднича Цветанов", е озаглавено интервюто с лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев в "Труд". Той посочва, че кметове на ГЕРБ помагат на АБВ, като им организират срещи, подпомагат ги, показват взаимовръзката им. АБВ е просто фасада и зад лицето на Ивайло Калфин наднича Цветан Цветанов. В тази кампания маските паднаха. Целта на АБВ е да ни отнемат победата и всеки глас за тях отива за ГЕРБ, казва Станишев. 

"Атака" и на другите - ГЕРБ, БСП, ДПС, НФСБ", заявява лидерът на "Атака" Волен Сидеров в интервю за "Труд". Той обявява, че ще работи за преучредяване на ЕС, за връщане на християнските ценности в европейската конституция. "Ще има отчетливо засилване на гласовете от националистически партии. Аз наричам 
тази позиция антиглобалистка в защита на Европа на нациите. Още от първия момент ще започне много сериозна идейна битка между тези, които ще искат засилване на санкциите срещу Русия, втвърдяване на отношенията й с ЕС и нова студена война, и тези, които ще искат обратното - приятелство, икономическо и културно сътрудничество с Русия. "Атака" е в тази група", отбелязва Сидеров.

От страниците на "Стандарт"Ще търсим работа за всеки европеец"отговорност сами. Николай Бареков, "България без цензура".
 
Костадинка Кунева е жената, въстанала срещу "модерното робство" в Гърция. Тя се кандидатира за евродепутат от гръцката социалистическа партия СИРИЗА. "Първата ми идея за предложение към Европейския парламент се породи през първата година след нападението срещу мен с киселина. Видях липсата на закон в Европейския съюз, който да регламентира търговията и употребата на киселини и основи", разказва Кунева пред "24 часа". Гладът и мизерията са в апогей, отбелязва тя. В Европарламента се създават закони само в подкрепа на фирмите и банките. Няма представители, които да защитават нашите интереси, допълва Кунева. По думите й политика без морал е аматьорство.

Ако БСП и ДПС спечелят изборите в неделя, това определено няма да означава, че правителството се е стабилизирало, коментира "Сега". По отношение на вътрешната политика евровотът няма да е нищо повече, освен премерване на силите между твърдите ядра на управляващи и опозиция. Мнението на твърдите ядра обаче не е определящо за обществените настроения. Резултатите от евровота - каквито и да са те - няма да променят с почти нищо политическата ситуация у нас. Ще продължим да имаме правителство с нисък рейтинг, чиито основен крепител е липсата на ясно изразена алтернатива с достатъчно обществено доверие от страна на опозицията. 

"Eвропа има нужда от своя катарзис", коментира "Дума". Европейските избори се очаква да бъдат исторически пробив с увеличена тежест на крайно леви, крайно десни и други популистки партии, заредени с евроскептицизъм. Именно тази "неприятна изненада" за традиционалистите е сочена като най-голямата заплаха за ЕС, който се озова на неясен кръстопът. В годините на най-тежката финансова криза Европарламентът бе превърнат в придатък на Европейската комисия, която пък стриктно следваше предварително взети решения на евролидерите от Европейския съвет. Едно неадекватно поведение в една обърната наопаки политическа пирамида, спасяваща банки и корпорации за сметка на обикновения данъкоплатец. Няма как при подобно поведение да не сработи защитен рефлекс у избирателя, независимо в коя държава се намира. Европа се нуждае от своя катарзис и от радикална промяна! Досегашният модел буксува и ако тенденцията се запази, след десетина години ЕС сам ще се взриви отвътре.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати