20 Април 2024 г. Събота

"Ройтерс" свърза "Двореца на Путин" със схема за източване на здравен фонд

2014-05-22 15:41:29

Разследване на "Ройтерс" свърза изграждането на луксозен частен комплекс, известен като "двореца на Путин", на Черно море и схема за източване на фондове за здравеопазване. През 2010 г. "Дневник" писа за обвиненията на руския бизнесмен Сергей Колесников за корупция около комплекса, за който се твърдеше, че е лично за тогавашния премиер Путин. Новото разследване на британската агенция разкрива метода, по който пари от здравните фондове са били пренасочени към "двореца".

Събитията започват през 2005 г., когато е началото на националния проект "Здраве", чиято цел е да се подобри общото състояние на публичното здраве в Русия чрез насочени инвестиции. Официалните причини за проекта са влошаването на редица здравни показатели на населението в Русия, в това число продължителността на живота в страната и намаляването на населението. Президентът Путин обявява подобряването на здравеопазването за основен приоритет и започва програма за изграждане на 15 нови високотехнологични болници на стойност 1 милиард долара. Договора за покупка на медицинско оборудване от германската "Сименс" (Siemens) получава фирмата "Петромед" на приближения на Путин Дмитрий Горелов.

Част от средствата, отделени за проекта "Здраве", обаче са били пренасочени към строежа на "дворец" край черноморския курорт Геленджик, за който се твърди, че е за Владимир Путин. Чрез "Петромед" и швейцарска банка от фонда са източени приблизително 48 милиона долара.

Основните фигури в схемата за източване на проекта са приближените на Путин руски бизнесмени Дмитрий Горелов и Николай Шамалов. Горелов е познат на Путин от 1992 г. насам, когато създава "Петромед" в Санкт Петербург, а Шамалов е част от учредителите на кооператива "Озеро", за който се смята, че включва най-доверените на президента бизнесмени и политици. През 2005 г. Шамалов действа като представител на "Сименс" в Русия, от която "Петромед" на Горелов купува техниката за новите болници.

Скандалът около "двореца на Путин" се разразява, след като бившият партньор на Горелов и Шамалов Сергей Колесников пише отворено писмо до тогавашния президент Медведев. В писмото си Колесников твърди, че Шамалов е построил за Путин комплекса на Черно море. Позовавайки се на финансови отчети на "Петромед", той посочва, че пари са били прехвърляни през няколко звена, преди с тях да бъде закупена медицинска техника, при което част от средствата са отклонявани. Кремъл отрича обвиненията му.

Разследване на "Ройтерс" потвърждава, че строежът на "двореца" е финансиран със средства от програма "Здраве". Документи, разгледани от британската агенция, хвърлят светлина върху схемата, по която са отделяни средствата.

Първоначално 195 милиона долара от програмата са прехвърлени на британската фирма "Грейтхил" (Greathill), която играе ролята на посредник между "Петромед" и производителите на медицинско оборудване. "Грейтхил" откупува техниката от производителите (най-вече германската "Сименс") и я продава на "Петромед" на завишени цени. В разгледаните от "Ройтерс" документи се говори за продажба на поне 4 томографа "Сименс", купени от руската фирма за 2.7-3 милиона долара всеки, при все че пазарната им цена е почти два пъти по-ниска. Митнически документи потвърждават и продажбата на най-малко седем машини за магнитен резонанс от "Грейтхил" на "Петромед" на цена от 4.1 милиона долара всеки. Пазарната цена на машините е около 1.6 милиона долара. 

Разликата в цените остава като печалба на "Грейтхил". Управителният съвет на британската компания е съставен от "номинални директори", назначавани от акционерите. Официалните акционери в "Грейтихил" са регистрирани единствено за да представляват интересите на истинските собственици – Горелов и Шамалов, всеки от които притежава по 50% от фирмата чрез швейцарския тръст "Интерис".


Печалбата на "Грейтхил" от сделките за медицинска техника – общо 84 милиона долара – са прехвърлени в сметка на регистрираната в Белиз фирма "Ланавал" (Lanaval) в швейцарска банка. "Ройтерс" разполага с косвени доказателства, че Горелов и Шамалов са собственици и на "Ланавал". Причина за това е обстоятелството, че "Грейтхил" по документи официално представлява интересите на "Ланавал" и ѝ изпраща всичките си печалби.

Между юни и октомври 2009 г. "Ланавал" превежда 48 милиона долара от сметка си в Цюрих на сметка в Лихтенщайн на американската фирма "Медеа инвестмънт" (Medea Investment). "Ланавал" и "Медеа" подписват договор за изграждане на "голям курортен център в областта на Новоросийск". Анализаторите от "Ройтерс" са на мнение, че зад това определение стои именно "дворецът на Путин".

Колесников е предоставил на "Ройтерс" запис, на който се описва строежът на комплекса, на който се разпознава неговият глас заедно с тези на Горелов и Шамалов, както и на италианския архитект Ланфранко Чирило. Архитектът потвърждава, че е автор на проекта за "културен център", но отказва да отговори дали ръководи "Медеа инвестмънт". Фирмата, наела "Медеа" за изпълнение на проекта, е "Стройгазконсултинг", която потвърждава пред "Ройтерс", че е работила с архитекта на проект в Новоросийск, но не уточнява дали става дума за "двореца". "Стройгазконсултинг" е собственост на бизнесмена милиардер Зияд Манасир, чиято дейност е пряко свързана с "Газпром" и оперира помпената станция "Портовая", която захранва с газ "Северен поток". 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати