23 Април 2024 г. Вторник

Партиите регистрираха рекорден брой "независими" наблюдатели, Бареков е шампион

2014-05-22 15:36:47
Дни преди евровота партиите и коалициите вече са регистрирали десетки "независими" организации за наблюдението в изборния ден, а броят на наблюдателите в пъти надвишава този при предишни избори.

Досега Централната избирателна комисия (ЦИК) е регистрирала 32 сдружения и  55 204 наблюдатели – с около 40 хиляди повече, отколкото на парламентарния вот преди година. Регистрацията продължава до  деня на гласуването. Стотици имена са заличени заради неточни данни.

Експерти се притесняват, че най-вероятно наблюдателите ще дублират партийните застъпници и ще се включат в схеми за контролиран вот, а организациите с дългогодишен опит в наблюдението се опасяват, че дейността им ще се компрометира от "партийните" наблюдатели.

Според Изборния кодекс една организация може да има само един наблюдател в секция, без да е длъжен да остане само в нея. Някои политически формации обаче са регистрирали по няколко сдружения и така в секциите ще имат по няколко наблюдатели, по един застъпник, по един "представител на политическа партия" с неясни функции, както и членове на секционната комисия. Всички те могат да наблюдават целия процес, да присъстват при броенето на бюлетините и да получават копия от протоколите.

Въпреки че някои от организациите отричат да плащат на наблюдателите си, в предишни избори именно парите за застъпници бяха легален начин за купуване на гласове.

Бареков – шампион и по наблюдатели

След като поведе класацията по разходи за медийно отразяване, новият политик, а доскоро телевизионен водещ, Николай Бареков най-вероятно ще спечели и състезанието по регистрация на наблюдатели. Четири организации, свързани с партията на Бареков "България без цензура" и коалиционния й партньор ВМРО, са вписали общо 22 093 души. Ако те са равномерно разпределени из страната, Бареков ще има по двама наблюдатели във всяка секция.

Гражданското сдружение "България без цензура", чрез което Бареков дари на партията си 480 хил. лв. лични средства с неясен произход, има 7497 наблюдатели. Друго сдружение, оглавявано от Бареков – ПЛАН БГ, е вписало 6396 имена. Движението "БГ Патриот", което заедно с ВМРО се включи в организацията "Патриотично действие", има 7009 души, а "Младежи за Балканите" с председател адвоката на ВМРО Карлос Арналдо Контрера – 1191.

ДПС с една организация, но голяма

Фондацията "Младежка толерантност", оглавявана от активиста на младешкото ДПС и пресаташе на министерството на околната среда Икмал Джомова, продължава да е организацията с най-много наблюдатели – 7559.

Сдружението "Европейска алтернатива за развитие" има 3162 души. Представлява се от Валентин Тончев, преди година кандидат-депутат на коалицията между партията на Касим Дал и Корман Исмаилов "Свобода и достойнство" и НДСВ. Сега "Свобода и достойнство" е в Реформаторския блок.

Сдружението на Меглена Кунева "България на гражданите" също се е отчело, макар и само с петима наблюдатели.

Пет сдружения, близки до шефа на ЦИК, имат общо над 3 хиляди наблюдатели

Никому неизвестният досега Адриан Станев Боянов е пълномощник на четири организации - "Съхраняване на демократичните ценности" с 530 наблюдатели, "Активно общество" с 596, както и двете организации на бившия депутат от НДСВ Борислав Цеков – Института за модерна политика и Асоциацията на младите юристи. Институтът за модерна политика издигна доскорошния си изпълнителен директор Ивилина Алексиева за председател на ЦИК, а кандидатурата беше внесена от БСП и подкрепена от управляващите.

"Гражданско сдружение В" с 355 наблюдатели е упълномощило за регистрацията си Гергана Иванова, кандидат-депутат на партията на Цеков "Модерна България" в Плевен през 2013 г.

Друга партийна организация, движението "Нова алтернатива" на бившия военен министър Николай Цонев, има 2251 души. В ръководството и на сдружението, и на едноименната партия е говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Институтът за социална интеграция – стара организация, оглавявана от кандидата на БСП за евроизборите Катя Колева, има 420 наблюдатели. Сто души има сдружението "Бест ту би", представлявано от Екатерина Атанасова. Атанасова е член на ръководството на партията "Обединен блок на труда", която стана мандатоносител на движението на Георги Първанов АБВ.

А останалите?

Гражданското движение "ДНЕС – Общество срещу произвола", участвало във февруарските протести, довели до оставката на кабинета на ГЕРБ, има 7224 наблюдатели. То никога досега не е участвало в наблюдение на избори. Пред "Дневник" преди две седмици Анжелика Цокова от ръководството на движението обясни голямата бройка с добрата организация на "ДНЕС" из страната. Председателят му Галя Николова призна пред БНР, че сдружението няма потенциала да обучи 7 хиляди души, затова разпечатали инструкции, които ще дадат на всички.

Организацията с най-много опит у нас – Гражданско сдружение за свободни и демократични избори (ГИСДИ), считана за близка до БСП, има 3351 наблюдатели. "Прозрачност без граници" е вписала едва 41 имена, Институтът за развитие на публичната среда на Антоанета Цонева – 98, "Галъп" - 120.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати