19 Април 2024 г. Петък

"Алфа Рисърч": ГЕРБ, БСП, ДПС, Бареков и Реформаторите - с евродепутати

2014-05-22 11:25:53

Изследването на "Алфа рисърч"* е по поръчка на Дневник.bg

Седемнайсетте български мандата в Европейския парламент с най-голяма степен на вероятност биха се разпределили между пет политически формации:

ГЕРБ – 6 места
БСП – 5
ДПС – 3
България без цензура – 2
Реформаторски Блок – 1


Това би означавало 7 мандата за групата на ЕНП, 5 - за групата на ПЕС, 3 – за АЛДЕ и 2-ма непринадлежащи към никоя политическа група. Това показва прогнозата на социологическата агенция "Алфа Рисърч" на базата на изследване на електоралните нагласи по поръчка от "Дневник".

Ето и коментара на социалозите:

Прогнозата на Алфа Рисърч за изхода от изборите за Европейски парламент в България е направена въз основа на настоящото проучване и наблюдаваните през последните месеци тенденции. За разлика от периодичния мониторинг на обществено-политическите нагласи, в който се проследява електоралния потенциал на партиите сред всички пълнолетни граждани, прогнозата представя подкрепата за политическите сили сред решилите да гласуват на 25-ти май.

Едномесечната кампания за евровота води до

ръст с около 4 до 5% на избирателната активност

Към 20-ти май между 2.6 и 2.7 милиона избиратели заявяват намерение да отидат до урните в неделя. Ако и тази година се използват списъците от Парламентарните избори от 2013г. (които наброяват 6.9 млн. избиратели), активността би била около 38% – равнище, съизмеримо със средното в национален и европейски план на евроизбори през последните години. Към момента липсват индикатори за значителни промени в активността: нито в посока рязък спад (както на Евроизборите през 2007г., когато гласуваха под 2 милиона избиратели), нито към рязък скок и съответно – излизане на сцената на нов електорален феномен.


С най-големи шансове за първа политическа сила на изборите е ГЕРБ. Подкрепа за него заявяват 27.3% от решилите да гласуват в неделя.

БСП заема втора позиция с 23.6%, като не добавя нови гласове в хода на кампанията

ДПС постига максимална мобилизация на привържениците си и с подкрепа от 13.4% от гласувалите остава трета в предпочитанията на избирателите.

Масираната кампания на "България без цензура" осигурява електорален ръст на партията през последните две седмици. Тя достига 10.5% от вота в урните и се очертава като четвъртия представител в Европейския парламент.

Активизацията на дясно-центристките избиратели в хода на кампанията дава отражение и върху позициите на

Реформаторския блок – с 5.9% от твърдо решилите да гласуват той има възможност за свой представител 

в Европейския парламент.

Към момента АБВ събира 5.3% от гласуващите. Тъй като тяхната подкрепа е твърде неравномерна по региони и са възможни по-широки амплитуди, те също запазват шансове да преминат прага от 5.88% и да се намеси в разпределението на мандатите.

Мобилизация през последните седмици е налице и сред националистическия вот, но фрагментирането му между няколко формации отслабва възможностите им да получат места в Европейския парламент. Най-добри позиции в тази част от спектъра имат Атака – 4.1% и НФСБ – 3.9% от решилите да гласуват.

Прогнозата на "Алфа Рисърч" сочи, че 17-те български мандата в Европейския парламент с най-голяма степен на вероятност биха се разпределили между пет политически формации: ГЕРБ – 6 места, БСП – 5, ДПС – 3, България без цензура – 2, Реформаторски Блок – 1. Това би означавало 7 мандата за групата на ЕНП, 5 - за групата на ПЕС, 3 – за АЛДЕ и 2-ма непринадлежащи към никоя политическа група.

 


Възможни размествания могат да дойдат от две посоки:

- От партиите с близки до избирателната квота (5.88%) позиции, за които участието в разпределението на мандатите може да се окаже въпрос на малък брой гласове.

- От дистанцията между трите водещи политически сили, която може да промени съотношението в броя на получените мандати.

Тези два източника на потенциални изненади превръщат постигнатата от партиите мобилизация в ключов фактор за резултата от вота.

* Изследването на електоралните нагласи за Евроизбори 2014г. е реализирано от "Алфа Рисърч" по поръчка на Дневник.bg.  Проведено е в периода 17-20 май 2014г. сред представителна за пълнолетното население извадка, стратифицирана по тип населено място. В допитването участват 1024 пълнолетни граждани, подбрани по метода на квота въз основа на признаците пол, възраст и образование.

"Алфа Рисърч" и Дневник.bg носят отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на техните страници. Те не носят отговорност за частично или манипулативно използване на тези данни.

Съгласно чл. 137а от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати