20 Април 2024 г. Събота

ДАНС се покри за проверката срещу президента, Борисов поиска Георгиев да напусна парламента, убиха показно свидетел по делото „Килърите”...

2014-05-22 10:42:05

Незаконната проверка срещу президента Росен Плевнелиев продължава да е сред темите на всекидневниците.

„Почти 24 часа, след като официално потвърдиха, че прокурор от Софийска градска прокуратура е започнал предварителна проверка по сигнал срещу президента Росен Плевнелиев, от държавното обвинение обявиха, че случаят е приключен.  
Това стана, въпреки че главният прокурор Сотир Цацаров каза, че предстои да се срещне с прокурора (чието име от прокуратурата "не иска да разнасят") и неговия пряк ръководител - Христо Динев и на фона на много въпроси, останали без отговор.   
Във вторник "Капитал" съобщи, позовавайки се на източници от дипломатическия корпус, че по сигнал на бившия телевизионен водещ Николай Бареков прокуратурата е започнала и възложила на ДАНС проверка за срещата на президента с изпълнителния директор на EVN Щефан Шишковиц. От агенцията са разширили указанията на прокурора и са изпратили въпроси до администрацията на президента и до компанията. По думите на Цацаров той е бил сигнализиран от "Дондуков 2" на 15 май, а на следващия ден проверката е била прекратена на основание Конституцията. Според нея президентът има абсолютен имунитет.    
От държавното обвинение заявиха днес за "Дневник", че няма да говорят за служебните срещи на Цацаров и неофициално, че не се предвижда наказание за прокурора, който остава неизвестен, защото той си е свършил работата (тезата на обвинението е, че той е поискал само да се изясни фактическата обстановка и да се разпита Бареков, въпреки че Цацаров каза, че прокурорът е трябвало да се позове на Конституцията). Така без отговор остава въпросът дали Цацаров наистина се е срещнал с Динев и подчинения му и какво се е изяснило.  
Няма яснота и защо главният прокурор (който с оглед на това, че държавното обвинение е централизирано и е малко вероятно да не е знаел за започването на проверката, въпреки че твърди, че е бил сезиран на 15 май) обяви, че ще говори с прокурорите едва седмица, след като е прекратил проверката и ден, след като за нея беше съобщено в медиите.    - в. „Дневник".

„ДАНС се покри за скандала с проверката срещу президента
Държавната агенция "Национална сигурност" и вчера запази пълно мълчание по скандалната проверка срещу президента Росен Плевнелиев за престъпление срещу републиката, започнала по сигнал на лидера на "България без цензура" Николай Бареков. Сигналът е заради срещата на Плевнелиев с изпълнителния директор на EVN Щефан Шишковиц през март във Виена. Във вторник от думите на главния прокурор Сотир Цацаров и на заместника му Борислав Сарафов се разбра, че обвинител от Софийската градска прокуратура, чието име се пази в тайна, е наредил на ДАНС само да разпита Бареков и да се изясни фактическата обстановка. В постановлението му не се споменавала и дума за президента. По конституция държавният глава има абсолютен имунитет срещу наказателно преследване. От ДАНС обаче вместо да разпитат Бареков, пратили въпроси до президентската администрация и до ръководството на EVN. Засега не е ясно и какви са въпросите към администрацията на Плевнелиев. "Между предмета на проверката, зададен от прокурорското постановление, и въпросите, които са били отправени до администрацията на президента, има значителна разлика", обяви Цацаров. Той призна, че проверката пристъпва основния закон и изобщо не е трябвало да започва.
Вчера се разбра, че никой в прокуратурата няма да бъде наказан за това. "За какво да бъде наказан наблюдаващият прокурор? За това, че е постановил да бъдат снети обяснения от Николай Бареков ли", коментираха от прокуратурата пред "Сега". И отказаха подробности за срещата на Цацаров с градския обвинител Христо Динев и подчинения му, започнал проверката. "Това са служебни срещи, не са от медиен интерес"Може би неволно, но обхватът на проверката някак си е разширен от ДАНС и този именно разширен обхват на проекта излиза вече извън правомощията на прокуратурата". В същото време обаче той твърди, че и ДАНС не са нарушили закона, защото в "сигнала има данни и за нарушения на други лица - не конкретно на президента".
Конституционалистът проф. Георги Близнашки определи като правилно това, че главният прокурор "се е усетил навреме и е сложил край на този фарс". Той определи случилото се като противоконституционно и "повече от скандално". Близнашки каза още, че "става дума за един сценарий, който е в ход още от миналата година, когато той (Плевнелиев - б.а.) зае страната на протестиращите граждани"... - в. „Сега".

Случаят с депутата от ГЕРБ Даниел Георгиев, който имаше намерение да се обяви за представител на „България без цензура" в парламента, също е във фокуса на вестниците в четвъртък.

„Депутатът Даниел Георгиев, който в последните дни смени няколко пъти партийната си принадлежност, днес разигра и водещите на сутрешния блок на Нова телевизия.
Първо той обещал да дойде в студиото, след това отказал, накрая решил да говори по телефона.
„В коя партия сте днес?", беше първият въпрос на водещите към депутата. Той потвърди , че е в ГЕРБ. Според него логиката на неговите действия вчера е да покаже, че не се страхува нито от единия ход /напускането на ГЕРБ/ , нито от другия - да остане в партията..." - в. „24 часа".

„Членувам в политическа партия ГЕРБ", заяви тази сутрин в „Здравей, България" депутатът „отцепник" Даниел Георгиев на въпрос от коя партия е и защо е сменил партията си няколко пъти само за ден.
Той разказа, че от месеци срещу него тече медийна атака от различни политически сили за неговото напускане на ГЕРБ и присъединяването му към друга партия. „С това, че в един ден, едно след друго, пуснах заявления за напускане и след това за оставане, показах, че не искам да се гледа в моя джоб и оставам в ГЕРБ", обясни Георгиев.
„Един субект чака от месеци наред да входирам подобно заявление. Така показах, че не ме е страх нито от единия, нито от другия ход, но държа на втория", обясни депутатът.
Попитан бил ли е бит или заплашван, както се твърди, той отговори, че такова нещо няма и тези твърдения са несериозни.
„Не мога да си обясня защо има такъв интерес към мен, не мисля, че заслужавам такова огромно внимание", допълни още Георгиев.
Той беше категоричен, че не са му предлагали пари, за да напусне ГЕРБ. „Нито една партийна централа не разполага с толкова пари, по простата причина, че не съм за продан", заяви той.
На въпрос приятели ли са с Николай Бареков той отговори, че се познават, но не са толкова близки. Той обясни, че след изявлението му в парламента Бареков му се е обадил и го е попитал дали може да присъства на тяхната пресконференцията в Бургас и тъй като е имал работа и пътувал натам, отишъл на мероприятието..." - в. „Сега".

"Що се касае за нашия депутат, иска ми се да не бъда много краен. ГЕРБ е кауза, в ГЕРБ се идва, ако имаш кауза. Tой няколко пъти ми се обади, след като говорих с баща му. След като излязоха и дадоха пресконференция с ръководството на парламентарната група. Мисля, че са наивни и детски обясненията, че минава покрай Бургас и там отишъл да се качи на сцената."
Това кoментира в Хасково лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов за депутата Даниел Георгиев.
„Ние бяхме в Бургас преди два дни и той не дойде да се качи на сцената. Ако си в ГЕРБ - трябва да си в ГЕРБ, ако не си по-добре отиди там, където имаш интереси, не искам да коментирам какви биха му били мотивите да бъде там.
Това шикалкавене уронва престижа на ГЕРБ, на мен ми е изключително обидно, на мен такива хора не ми трябват в ГЕРБ", заяви още лидерът на ГЕРБ..." - в. „24 часа".

 

Евроизборите остават сред водещите теми на всекидневния печат.

Рекорден брой наблюдатели ще следят за честността на вота
Желаещите да следят за почтеността на вота тази година са огромен брой.
Дни след като анализатори алармираха, че огромният брой наблюдатели на предстоящия евровот може да опорочи изборния процес, справка на "Сега" от сайта на ЦИК показа, че числеността им е достигнала рекордни размери - 26 551 души от 28 различни организации, и то само досега. Бройката им може да нарасне още до събота, когато е последният срок за регистрация на желаещите да следят за почтеността на вота. На парламентарните избори м.г. наблюдателите бяха двойно по-малко - 11 878 наши и 275 чуждестранни. Повечето от сегашните наблюдатели са пряко или косвено свързани с партии и кандидат-депутати, а от ЦИК съобщиха, че не са отказали регистрация на никого.
Невижданият наплив може отчасти да се обясни с променения им от новия Изборен кодекс статут, в който за пръв път правата им бяха детайлно разписани и им бяха дадени повече правомощия. Най-същественото е, че могат да получат срещу подпис копие на протокола от секцията, в която са били в изборния ден. Според анализатори това би могло да улесни контролирането на вота, тъй като чрез тези протоколи търговците на гласове ще могат да получат информация дали са взели всички гласове, за които са платили.
Очаквано мнозинството от наблюдателите са с ясно изразена политическа окраска. Най-много хора е събрала свързаната с ДПС фондация "Младежка толерантност" (7556 души) - шефът й Икмал Джомова е член на ръководството на младежката организация на партията.
Също толкова силно ще бъде присъствието на националистите - 7009 души е регистрирало сдружение "Национално движение БГ Патриот", което е близко до ВМРО-БНД на Красимир Каракачанов, партньор на "България без цензура". Воеводите ще си имат и свои наблюдатели на изборите - 214 човека е събрало НПО-то "Младежи за Балканите" на Карлос Контрера, който е член на Националната контролна комисия на ВМРО. Николай Бареков, който води листата на партията си, ще бъде представен от две различни организации - "Гражданско сдружение България без цензура" (306 наблюдатели) и Сдружение ПЛАН БГ (159).
Оглавяваният от номинираната от БСП Катя Колева Институт за социална интеграция ще има 181 души по изборните секции, а Сдружение "Орлов мост - За промяна" на независимия кандидат Янаки Ганчев - 46. Изключително мощно ще бъде присъствието на фондация "Европейска алтернатива за развитие" (3160 души), водена от Валентин Тончев - бивш кандидат-депутат на миналогодишната коалиция между НДСВ и НПСД на отцепилия се от Доган Касим Дал..." - в. „Сега".

„Петима настоящи български евродепутати със сигурност ще запазят позициите си и след изборите на 25 май, защото са на избираеми места в кандидатските листи. Шансове да повторят мандата имат още трима. Така 8 души - т.е. близо половината от 17-те евродепутати на България, може да се окажат същите като досега.
Трима от тях са европратеници още от 2007 г. и ще отидат за трети мандат в Страсбург. Това са Илияна Йотова от БСП, Владимир Уручев от ГЕРБ и Филиз Хюсменова от ДПС.
Йотова е на второ място в листата на "Коалиция за България". Уручев е четвърти в листата на ГЕРБ, но според социолозите партията може да разчита дори на шест мандата. Хюсменова води листата на ДПС. Групата на евродепутатите с най-голям стаж може да допълни социалистът Евгений Кирилов. Той е седми в листата на червените, но водачът Сергей Станишев нееднократно е заявявал, че няма да отиде в Брюксел. Социолозите дават на червените пет или шест места, което прави много вероятен мандата на Кирилов.
Със сигурност за втори път ще бъдат евродепутати Андрей Ковачев и Мария Габриел от ГЕРБ - втори и трети в партийната листа. "Старите муцуни" в парламента в Страсбург може да станат и седем, ако бившият ръководител на групата на БСП в Европарламента Ивайло Калфин, който сега се състезава от АБВ, реализира мандат..." - в. „Труд".

„Сигнал за купуване на гласове разбуни ромската махала в Сандански.
Набеден е общински съветник от "Евророма", който пазарувал избирателите в квартала, като им плащал сметките за ток.
"Едно момче призна, че въпросният съветник му дал 150 лева, за да се разплати към енергото", разказа неформалният ромски лидер Тони Ангелов. По думите му имало и други сигнали, че дилъри на гласове обикаляли махалата.
"На някои им купуват цимент и баластра, за да си построят къщи, отново с уговорката да гласуват по определен начин", допълни Ангелов. Той подчерта, че сигналът е предаден в полицията. Директорът на ОД МВР в Благоевград комисар Георги Костов отказа коментар..." - в. „Стандарт".

Всекидневниците съобщават също за задържането на директора на митницата в Свиленград.

„Заместник-директорът на митницата в Свиленград Георги Георгиев е задържан при акция на ДАНС и прокуратурата, съобщи БТА.
По непотвърдена информация в дома на Георгиев са намерени 1.5 кг твърд наркотик, допълва "Дарик".
По информация от Свиленград около дома на митническия директор има полицаи..." - в. „Дневник".

„Георгиев е задържан при акция на ДАНС и прокуратурата. По неофициална информация в дома му е открит наркотик...
Говорителят на Mитница Свиленград Диана Маркова нито потвърди, нито отрече информацията за ареста.
По нейните думи днес Костадинов не е бил на работа и в момента няма информация за проведената от ДАНС акция.
Шефът на хасковскoто подразделение на Агенцията за национална сигурност Павел Несторов твърди, че не е запознат с разработката срещу митническия началник." - в. „24 часа".

„Агенти на ДАНС арестуваха в дома му зам.-шефа на свиленградската митница Георги Георгиев. Акцията е заради трансграничен трафик на наркотици. От прокуратурата обясниха, че в хода на операцията са били използвани специални разузнавателни средства. За разследваното престъпление Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 5 до 15 г. и глоба от 20 000 лв. до 100 000 лв.
При претърсването на служебния автомобил на митницата, ползван от Георги Георгиев, са открити 1.5 кг наркотици, съобщиха още от държавното обвинение. При претърсването на дома му са намерени старинни сребърни монети с общо тегло 2 кг.
Свиленградската митница е една от най-големите и натоварените в България, като през нея минава огромен поток от стоки и превозни средства..." - в. „Сега".

Всекидневниците поместват публикации и за убийството на  Красимир Гочев-Шмид, който беше свидетел по делото „Килърите".

„Шест куршума покосиха насред Своге известния в Софийско бандитски бос Красимир Гочев-Шмид.
Версиите - битка за наркопазара или отмъщение. Шмид е един от ключовите свидетели по делото срещу бандата "Килърите 5", чийто тартор Йоско Костинбродския изчезна безследно.
Убитият е 34-годишен. Полицаи спрягат името му във връзка с наркоразпространението в столичните квартали "Люлин" и "Надежда", Своге и Костинброд.
"Реалната работна хипотеза е да се свърже извършеното убийство с намиращия се в неизвестност Йосиф Йосифов-Костинбродския, по делото на когото Гочев е свидетел", каза зам. главният прокурор Борислав Сарафов...
Фаталните изстрели проехтели малко след 22 ч в центъра на Своге. В този момент Шмид се прибирал към дома си с автомобил. Той слязъл от сребристия "Мерцедес" и тръгнал към къщата, където живеел със съпругата, 7-годишната им дъщеря и тъщата.
Вероятно килърът е дебнел от засада на покрива на гаража, пред който Шмид паркирал. Полицаи допускат също, че убиецът се е приближил пеш до жертвата и я направил на решето..." - в. „Труд".

„Войната за наркопазара взе поредна жертва.
Красимир Гочев-Шмид бе брутално разстрелян с шест куршума пред дома си в Своге. Килърът го причакал на покрива на гаража му и малко след 22 часа във вторник го направил на решето, докато слизал от колата си. В криминалните среди Шмид се сочи за конкурент на другия известен наркобос Йосиф Йосифов-Йоско Костинбродския. Според непотвърдена информация убийството е свързано с битка за надмощие върху наркопазара в столичните квартали "Люлин" и "Надежда". Шмид е сочен от МВР за един от новите софийски босове в бизнеса с дрогата. Защитени свидетели, близки до Йоско, твърдят, че заедно с Красимир Цанов-Будин двамата се опитвали да наложат контрол върху продажбата на наркотици в тези райони. Зам. главният прокурор Борислав Сарафов коментира пред БНР, че Гочев е познат както в качеството на обвиняем, така и в качеството на свидетел срещу Йоско и добави, че е "напълно възможно" отговори за убийството да се търсят именно около костинбродчанина. Тялото на 34-годишния мъж е намерено пред дома му на ъгъла на улиците "Христо Смирненски" и "Г. С. Раковски" в центъра на града. Очевидци твърдят, че са видели убийците да бягат с тъмен автомобил от местопрестъплението. Вчера в целия град имаше засилено полицейско присъствие. Около къщата на Шмид бе отцепен голям периметър..." - в. „Стандарт".

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати