25 Април 2024 г. Четвъртък

Българинът мисли за икономическа криза, енергийна зависимост, нова Студена война

2014-05-20 09:07:46

В българското общество се забелязва нараснала тревожност накъде върви светът, коментира социологът Живко Георгиев, който представи днес пред Обществения съвет към МВнР национално представително проучване, свързано с обществената оценка за работата на външното министерство. Изследването е направено между 11 и 22 април сред 1400 души.

По думите му за българското общество песимизмът е константен и като че сме свикнали с това. През последните два-три месеца обаче се е появила висока тревожност накъде върви светът.

В глобален план българите се притесняват от регионална или световна икономическа криза, от негативни ефекти, свързани с енергийна зависимост, от климатичните промени, от нова Студена война, предаде БТА.

Според изследването българинът е изявено позитивно настроен към четири държави. Лидер по позитивни нагласи е Германия - 71 на сто, второ и трето място заемат Русия и Франция с 61%, следвани от Великобритания.

Към ЕС като цяло има позитивни нагласи – от 55 на сто от анкетираните. България продължава да бъде една от страните-членки с най-позитивни нагласи към ЕС, но има известно разколебаване, повлияно от предстоящите евроизбори и посланията на основните политически сили, коментира Георгиев.

39 на сто смятат, че България е спечелила от членството си в ЕС, според 22 процента е загубила, а за 31 на сто нищо не се е променило.

Най-високо сред приоритетите на Министерството на външните работи хората оценяват оказването на съдействие и помощ на българските граждани в чужбина, пострадали при кризисни ситуации и природни бедствия - 80 на сто от анкетираните.

Вторият приоритет, оценен като много важен, е оказване на подкрепа на българската общност зад граница за съхраняване на българската идентичност и култура – 74%.

Следващите значими приоритети според анкетираните са икономизацията на българската дипломация и разширяване на търговско-икономическите връзки с бързоразвиващите се икономики. Мнозинството дават положителна оценка и на подобряването на достъпността и качеството на консулските услуги.

Според данните 60% от анкетираните намират позицията и действия на МВнР във връзка със ситуацията в Украйна като балансирани и съответстващи на интересите на българското общество. Общественото мнение не е настроено крайно по отношение на дипломатите, свързани с бившата ДС, показва проучването.

Като цяло 24% от оценките за дейността на МВнР са позитивни, 31% - неутрални, 19%  – по-скоро негативни, 26% не могат да преценят.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати