26 Април 2024 г. Петък

Армията на Тайланд обяви военно положение в страната

2014-05-20 08:54:21

Армията на Тайланд въведе военно положение в страната заради продължаващите антиправителствени протести, по време на които през последните месеци загинаха 28 души, предаде АФП, позовавайки се на съобщение на военния тв канал. 

Армията посочва, че военното положение е въведено с цел "възстановяване на мира и реда" и не "представлява преврат". 

Асошиейтед прес съобщи, че войници са влезли в няколко телевизионни станции, за които се знае, че симпатизират на протестиращите. Агенцията припомня, че тайландската армия е извършила 11 успешни преврата след края на абсолютната монархия през 1932 г.

 

Правителствен съветник, цитиран от Франс прес, е съобщил, че временното правителство остава. Разтурен е само правителственият Център за поддържане на мира и реда и на негово място е създаден център с подобни функции под контрола на армията, предаде ДПА. 

Военните наредиха още проправителствените и антиправителствените демонстранти да останат където са и им забрани да се придвижват, за да се предотвратят сблъсъци, предаде Ройтерс.

В центъра на Банкок войници с блиндирани автомобили заеха позиции в търговския квартал, близо до хотелите и пред редакциите на вестници и радио и телевизионни станции, съобщи Франс прес. 

Командването, възглавявано от генерал Прают Чан-Оча задължи медиите да излъчват съобщенията му и въведе цензура в интерес на националната сигурност. Армията забрани на всички медии да разпространяват информации или снимков материал, които могат да навредят на сигурността.

Военното положение дава право на армията да въведе комендантски час, цензура в медиите и да забрани масовите демонстрации, да прибягва до арести и да използва оръжие в случай на безредици, а също да мобилизира гражданското население, припомня БТА.

Тайландската армия е извършила 11 успешни преврата след края на абсолютната монархия през 1932 г., отбелязва Асошиейтед прес.

Политическата криза в Тайланд се задълбочи, след като съд призна премиера Инглук Шинаватра, сестра на предишния правителствен ръководител Таксин Шинаватра, и девет нейни министри за виновни в злоупотреба с власт. На 7 май те бяха лишени от правомощия и бе съставено служебно правителство, състоящо се от привърженици на Таксин Шинаватра.

Служебното правителство, имайки предвид предишни намеси на военните в полза на управляващите, приветства действията на армията за възстановяване на реда. То заяви, че не е било информирано за намеренията на армията да въведе военно положение, но продължава да упражнява властта, предаде Ройтерс. Агенцията цитира правосъдния министър Чайкасем Натисири, заявил, че правителството няма проблем с военното положение и продължава да управлява.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати