24 Април 2024 г. Сряда

Организирана политическа престъпност крадяла от паркирането в София

2014-05-19 11:17:20

Нови факти около последното дело „Синя зона" щели да шокират софиянци, твърдят от Софийския обществен съвет. Според тях Столичният общински съвет не бил компетентен орган да приема актове по организацията на движението извън пределите на Закона за движение по пътищата.

От години, обаче, политиците от местния парламент незаконно били присвоили това правомощие и безнаказано в ущърб на обществения интерес пълнели черната каса на скандалното, според тях, търговско дружество „Център за градска мобилност".

Генерален план за организация на движението е формата, произтичаща от закона, за уреждане на тези обществени отношения на местно ниво. Изготвянето на тясно специализирания документ се възлага по Закона за обществените поръчки, като част от неговото съдържание са режимите за престой и паркиране.

Предвидено е документът да бъде разгледан, съгласуван и приет от Общинския експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ) към Столична община, а окончателният проект се одобрява от кмета. Правомощията на общинските съвети се свеждат до възможността да определят такса за паркиране, но не и да правят своеволни промени в организацията на движението.

„Съвсем обосновано и логично е отговорността по изготвянето, съгласуването и приемането на подобен стратегически документ да бъде поверена от закона в ръцете на експерти, а не на колективен орган, състоящ се от лица на изборна длъжност с разнородна компетентност, политическа и корпоративна обвързаност. Изложили сме всичките си аргументи пред съда и се надяваме на решение, което най-накрая да спре пладнешкия обир, налаган от организираната политическа престъпност върху всички жители и гости на столицата, а вече и в останалите големи градове в страната", коментират от Софийския обществен съвет.

Според тях от Столичната община незаконно са иззели чужда компетентност с въвеждането на зони за платено паркиране в противоречие дори с принципите на устойчивата градска мобилност. Още по-незаконно събирали пари от зоните чрез търговско дружество, създадено за извършване на стопанска дейност, защото законът е категоричен - търговско дружество не може да изпълнява функция на служба за контрол и не може да бъде част от общинската администрация.

Партийно организираната злоупотреба с власт започвала през 2005 г. с приемането за първи път на Наредбата за организация на движението на територията на Столична община в пълно противоречие с духа на българското законодателство и европейските норми. Следват редица съдебни дела, свързани основно с регламента за улично паркиране и опитите на местната власт да въвежда специфични правила за организация на движението в столицата. Общината продължава да губи всички спорове по наредбата, но корпоративният интерес е толкова голям, че се ползва със специална партийна защита и все още не може да бъде обуздан от съдебната система.

През 2011 г. отново с помощта на партийната дисциплина е постигнато премахването на текста от закона, позволяващ определяне на зони за кратковременно паркиране в населените места, като е заменен с абстрактната и нецелесъобразна възможност за местната власт да въвежда просто зони за платено и безплатно паркиране. От септември 2012 в столицата действа и „зелена зона" обхващаща широк периметър около центъра на града с тенденция да се разшири значително и през настоящата година. Това води единствено до увеличаване на приходите от платено улично паркиране, но не за общината, а за партийно лоялното търговско дружество.

източник: news.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати