26 Април 2024 г. Петък

Чужди медии: Путин може да се опита да се договори с Петро Порошенко

2014-05-19 11:05:36

Петро Порошенко. Снимка: архив Reuters

Шоколадовият крал Петро Порошенко е сочен за водещ претендент за президент на Украйна и все по-голямата неизбежност на избирането може да промени позицията на руския президент Владимир Путин, смята "Ню Йорк таймс". 

На изборите на 25 май според проучване на киевски социологически институт 34 процента от избирателите ще гласуват за Порошенко, 6 процента за бившия премиер Юлия Тимошенко и 4 процента за депутата и бивш министър на икономиката Сергий Тигипко, а 25 процента още не са решили за кого ще гласуват.

На фона на сепаратисткото насилие на изток, засилващата се атмосфера на неизбежност около избирането на Порошенко, който има дълбоки бизнес връзки в Русия, променя конфликта в Украйна, пише американският вестник. 

Това дава на Кремъл перспектива да получи ясен партньор за преговори, което според наблюдателите явно допринася за смекчаване на позицията на руския президент Владимир Путин. Изглежда, че възможността за завземане на територии в Източна Украйна, по начина, по който това стана в Крим, вече е затворена от Путин и той дори изрази предпазлива подкрепа за произвеждането на изборите, допълва "Ню Йорк таймс".

"Вашингтон пост" припомня, че Порошенко е ветеран в украинската политика - бивш външен министър при президента Виктор Юшченко, министър на икономиката при Виктор Янукович и дългогодишен депутат. 

Според анализатори руският президент може да пробва да се договори с Порошенко. Все още не е ясно обаче какво точно очаква да спечели Путин. Според някои анализатори той иска гаранция, че Украйна няма да се присъединява към НАТО. 

Други смятат, че той ще склони само на федерално управление, което трайно ще отслаби Киев, а според трети ще продължи да дестабилизира страната, пише "Ню Йорк таймс".

Вестникът отбелязва, че напоследък Порошенко е възприел по-помирителен тон, заявявайки, че иска да поправи отношенията с Русия, както и че е против референдум за членство на Украйна в НАТО. 

Той обеща също, че ще върне предизборната кампания към нормален тон, наблягайки на едно по-традиционно послание - създаването на заетост. Все пак подкрепата на Порошенко за европейска интеграция неизбежно ще усложни отношенията с Русия, ако бъде избран.

Според вестника позициите на Порошенко, изразени от него в неотдавнашен дебат, са имали ясен западен уклон. 

Порошенко предлагана украинците нов живот, пише в кореспонденция от Днепропетровск британският в. "Таймс", цитиран от руската емисия на Би Би Си.

Три месеца след революцията, която свали президента Янукович, украинците, САЩ и ЕС се надяват, че изборите в неделя ще дадат на страната силен лидер с мандат, който ще му позволи да предприеме решителни мерки за уреждане на ситуацията в източната част на страната и за извеждането й от икономическата криза. Според негови привърженици атаките от страна на Русия срещу шоколадовия бизнес на Порошенко свидетелстват за неговата значимост, а добрият английски му е помогнал да получи подкрепа на Запад, пише авторът на статията Бен Хоул. 

Всички сондажи свидетелстват, че Порошенко ще спечели изборите, въпросът е само дали ще го направи на първия тур или изборният процес ще се проточи с още три седмици. Лозунгът на кампанията на Порошенко е "Да живеем по-новому". 

Желанието за промени беше главен стимул за протестите на Майдана, пише кореспондентът на "Таймс"

За 16-те години на политическата си кариера Порошенко няколко пъти е преминавал от един политически лагер в друг и дори известно време е служил в правителството на Янукович. 

Преди това, като министър на националната сигурност, през 2005 година се скара със соята сегашна съперничка на изборите Юлия Тимошенко и напусна поста след обвинения в корупция, но не беше признат за виновен.

Шест дни преди изборите водачът в предизборната надпревара се отправи на обиколка из най-големите градове на страната. В програмата му обаче отсъстват Донецк и Луганск, където проруски сепаратисти избраха свой премиер и се заканиха да заличат границата с Русия. 

В Днепропетровск Порошенко обеща на украинците безвизов режим със страните от Европа от 1 януари, бързо уреждане на ситуацията на изток и квалифицирано управление на икономиката. 

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати