Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Май 22
Начало arrow Бизнес arrow БНБ променя изискванията към фирмите за бързи кредити

БНБ променя изискванията към фирмите за бързи кредити

  Print E-mail
2014-05-19 08:24:06
източник: actualno.com

Поне половината от фирмите за малки кредити трябва да изчезнат - такава е прогнозата на финансистите. Очаква се от следващата седмица да започне пререгистрацията на тези фирми в БНБ.

Това на практика е първата стъпка от мерките, които властта предприе за да овладее проблемите както при дребните заеми така и с големите банкови кредити. Промените влизат в сила от юли, предаде Нова тв.

Преди юли БНБ промени правилата и увеличи 4 пъти капитала, с който трябва да разполагат фирмите за бързи кредити. Досега за да бъдат допуснати на пазара, фирмите трябваше да имат 250 хиляди капитал - занапред изискването е 1 милион. Според експерти така на пазара ще останат чистите фирми - от сегашните регистрирани 16, някъде около 30-40. От сега обаче се готвят нови начини да се заобиколи закона и заемите до стотина лева пак да са с главоломни лихви.

БНБ реши - капиталът, с който трябва да разполагат фирмите, се увеличава 4 пъти. Представителите от големите компании не са притеснени - те са сигурни че тази мярка ще помогне да се изсветли бизнесът им. Парадоксално е при 30-ина банки да има над 160 небанкови компании, предлагащи бързи заеми, смятат специалистите.

Ако тръгнете да взимате такъв бърз заем - непременно проверете дали компанията, която ви предлага пари, я има в регистъра на БНБ.

Има и нови "хватки", за да могат компаниите да продължат да налагат 400% годишна лихва и след юли, когато прагът пада на 50%. Сметките показват, че при 100 лева за месец - сега при драстичната лихва се връщат 130. С новия праг фирмите ще могат да прибират под 5 лева отгоре.

За да продължат да прибират драстични суми, фирмите вече са намерили вратичка да се измъкнат от новия закон - предлагат нови услуги - като посещение в дома. Така представител на фирмата ще дойде до вас - ще ви донесе 100 лева, ще се подпишете под лихва от 4 лева - за месец, но ще трябва да платите заради специалното посещение на крак, както и за това, че е ползвал такси. 30 лева например. Тази такса посещение у дома и възстановяването на разходите за такси например не биха могли да се вкарат към лихвата и се открива възможност пак да приберат 400%.

Новата наредба, която БНБ прие, е само първата стъпка - до юли ще трябва да се предприемат и останалите промени, които например ще забранят на банките да взимат наказателни лихви при предсрочно погасяване на ипотечни заеми.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Бизнес
  Новини От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за ...
  Новини От 1 май всеки ще може да провери дали даден онлайн магазин е легален и плаща данъци. От тогава за гражданите ще бъде достъпен регистърът в НАП на интернет търговците, съобщава "Стандарт". ...
  Новини Преговорите между "Инерком България" и "ЧЕЗ груп" относно възможността българската държава да закупи дялове в "ЧЕЗ България" ще се състоят от средата до края ...
  Новини С 10,3% за седмица поскъпна пакет масло от 125 грама. Продуктът добави към стойността си 20 стотинки за периода 2-6 октомври и достигна средна цена в страната от 2,14 лева с ДДС на едро, показват ...
  Новини Бившият член на бордна на директорите на "Терем" АД Стоил Яков заяви пред bTV, че действията на министъра на икономиката Емил Караниколов по отношение на казуса "Дунарит" са ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?