25 Април 2024 г. Четвъртък

БНБ променя изискванията към фирмите за бързи кредити

2014-05-19 08:24:06

Поне половината от фирмите за малки кредити трябва да изчезнат - такава е прогнозата на финансистите. Очаква се от следващата седмица да започне пререгистрацията на тези фирми в БНБ.

Това на практика е първата стъпка от мерките, които властта предприе за да овладее проблемите както при дребните заеми така и с големите банкови кредити. Промените влизат в сила от юли, предаде Нова тв.

Преди юли БНБ промени правилата и увеличи 4 пъти капитала, с който трябва да разполагат фирмите за бързи кредити. Досега за да бъдат допуснати на пазара, фирмите трябваше да имат 250 хиляди капитал - занапред изискването е 1 милион. Според експерти така на пазара ще останат чистите фирми - от сегашните регистрирани 16, някъде около 30-40. От сега обаче се готвят нови начини да се заобиколи закона и заемите до стотина лева пак да са с главоломни лихви.

БНБ реши - капиталът, с който трябва да разполагат фирмите, се увеличава 4 пъти. Представителите от големите компании не са притеснени - те са сигурни че тази мярка ще помогне да се изсветли бизнесът им. Парадоксално е при 30-ина банки да има над 160 небанкови компании, предлагащи бързи заеми, смятат специалистите.

Ако тръгнете да взимате такъв бърз заем - непременно проверете дали компанията, която ви предлага пари, я има в регистъра на БНБ.

Има и нови "хватки", за да могат компаниите да продължат да налагат 400% годишна лихва и след юли, когато прагът пада на 50%. Сметките показват, че при 100 лева за месец - сега при драстичната лихва се връщат 130. С новия праг фирмите ще могат да прибират под 5 лева отгоре.

За да продължат да прибират драстични суми, фирмите вече са намерили вратичка да се измъкнат от новия закон - предлагат нови услуги - като посещение в дома. Така представител на фирмата ще дойде до вас - ще ви донесе 100 лева, ще се подпишете под лихва от 4 лева - за месец, но ще трябва да платите заради специалното посещение на крак, както и за това, че е ползвал такси. 30 лева например. Тази такса посещение у дома и възстановяването на разходите за такси например не биха могли да се вкарат към лихвата и се открива възможност пак да приберат 400%.

Новата наредба, която БНБ прие, е само първата стъпка - до юли ще трябва да се предприемат и останалите промени, които например ще забранят на банките да взимат наказателни лихви при предсрочно погасяване на ипотечни заеми.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати