19 Април 2024 г. Петък

Орешарски ще бяга октомври, дотогава ще харчат...

2014-05-18 19:49:18

За една година сегашното управление е задължило енергийната система със 600 милиона повече заради потискането на цената на тока. Това заяви във Варна Бойко Борисов.

"Ние се опитвахме също да задържим цената на тока, за да я понесат хората. В един момент не можеше да се задържа повече и повишихме цената. Видях разчетите. Трябваше да фалирам НЕК, както прави Орешарски в момента, за да поддържа ниска цена на тока. Разликите отиват в НЕК и дълговете й минават вече 3 милиарда, затова не дават цифри. Всяка фирма в България е задължена до 31 март да предаде финансовия си баланс. Само НЕК не ни дава, защото не бил готов", коментира Борисов, цитиран от Фокус.

Той контрира изказването на Пламен Орешарски, че няма опасност НЕК да фалира.

"Орешарски ще бяга, той нали така направи преди четири години - задължи ме с половин милиард пасив в държавата. Изхарчи парите до август и избяга. Те това се готвят да направят до октомври. Дотогава каквото има да изхарчат и да оставят ние пак да стягаме колана. Няма шанс държава, която не работи, да има просперитет", категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

Във Варна Бойко Борисов обърна внимание и на факта, че сегашното правителство е извадило магистрала „Хемус” от оперативната програма и са заявили, че ще я строят с пари на българските данъкоплатци. 

"Те никога няма да построят „Хемус” с пари на данъкоплатците. Разликата е, че аз щях да им я построя магистралата само с 15% пари на българите, другите 85% щяха да дадат европейците. До 2020 година за „Хемус” няма да се мисли. Това е първото голямо поражение върху Северна България", ЗАЯВИ ТОЙ.

Според него магистралата е жизненоважна за туризма в този регион. 

България ще бъде основен производител на газ за Европа, защото в страната ни има огромни количества конвенционален газ, каза още Бойко Борисов във Варна. Според него е нормално придобитият у нас природен газ да може да тече по тръбите на "Южен поток".

Борисов направи прогнозата на базата на данните за находището „Хан Аспарух”, и в Терес, Силистар - доказани, с приключени сондажи. 

"Румънците започнаха да теглят газ от находището „Хан Аспарух”. Румъния добива газ, както ни е добиваме 12% от Галата, Румъния си тегли газ от „Хан Аспарух”. Всяко наше забавяне е пари за държавата. Трябва да им се дава зор всеки ден да пуснат газа от там", коментира Борисов, цитиран от Фокус.

Той бе категоричен, че няма да подкрепи строителството на АЕЦ „Белене”. Според него единият реактор от АЕЦ „Белене”, който е 2/3 платен, е трябвало да се прехвърли в Козлодуй.

Междувременно водачът на листата за евроизбори на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че очаква солидна подкрепа в смесените райони по време на свое посещение в Бургас. По думите му там ще е изненадата на предстоящите избори. 

Наблюденията на Дончев са, че в много от тези райони хората са държани в страх. 

"Някои райони на България не са в Европа. Има места, където хората се страхуват да кажат какво мислят или да мислят различно от кмета, например, защото те и роднините им ще останат без работа", каза още Дончев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати