29 Март 2024 г. Петък

До декември 2015 г. тръбата на "Южен поток" идва до България

2014-05-17 16:29:20

Алексей Милер Снимка: архив, Reuters 

Председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер заяви в излъчено днес интервю, че първата тръба на "Южен поток", която ще мине по черноморското дъно, ще достигне България до декември 2015 г., когато ще започнат и първите доставки за България, предаде ИТАР-ТАСС. "Няма никакви съмнения", допълни Милер и подчерта, че "Южен поток е получил навсякъде статут на "приоритетен национален проект".

В интервю за предаването "Новини в събота" на националния тв канал "Росия-1" Милер потвърди руската позиция, че тръбопроводите "Северен поток" и "Южен поток" са необходими за стабилното подаване на руски газ за европейските потребители.

Той съобщи, че европейците още не се готови да позволят на "Газпром" да използва изцяло капацитета на "Северен поток" и изрази убеденост, че южната тръба "напълно ще премахне всички транзитни рискове в Украйна".

 

По думите на Милер "Южен поток" вече се строи по дъното на Черно море, в България и в Сърбия, а ако се съди по вчерашните преговори с унгарския премиер Виктор Орбан, изграждането на участъка в Унгария ще се извърши в определените от проекта срокове.

"Най-важното е, че тръбопроводът се строи. И ние нямаме никакви проблеми със строителството на газопровода", констатира той. "Що се отнася до морската част по дъното на Черно море, що се отнася до България, ние вече строим в България, това важи и за Сърбия", каза Милер.

По адрес на Украйна Милер потвърди, че през юни тя ще получи толкова газ, колкото е предплатила, а през руско-украинската граница ще бъдат подадени такива количества газ, каквито Украйна ще трябва да транзитира до Европа. Милер отхвърли твърденията на украински представители, че промените в цените на руския газ се дължат на смяната на властта в Киев. Шефът на "Газпром" декларира, че руската страна работи с украинските си партньори вече пет години по газов договор, в който не са внасяни никакви промени. Той припомни, че Украйна все още дължи три и половина милиарда долара за доставен руски газ.

Милер отбеляза, че доставките на руски природен газ за европейския пазар надвишават 30 на сто от потреблението в Европа, че износът на суровината продължава да се увеличава и че Европа няма алтернатива за руския природен газ. Шефът на "Газпром" посочи, че през миналото и първото тримесечие на тази година доставките на газ за Европа от Алжир, Катар, Нигерия, Великобритания, Холандия и Норвегия са намалели, докато "Газпром" си е извоювал репутацията на надежден доставчик за Европа, който винаги в срок и в пълен обем изпълнява задълженията си.

Милер заяви също, че не се опасява от евентуално налагане на западни санкции срещу него и оглавяваната от него компания и че проектът за договор с Китай за газови доставки е почти готов и клаузите в него са приемливи за Русия.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати