26 Април 2024 г. Петък

Сотир Цацаров: Случаят "Сарафово" трябва да бъде доведен до край

2014-05-16 14:56:03

Срещата с директора на Европол Робърт Уейнрайт. Снимка: БТА

Разследването за атентата в Сарафово трябва да бъде доведено докрай и да влезе в съда. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров след среща с директора на Европол Робърт Уейнрайт. На срещата присъства и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Терористичният акт на летище Сарафово в Бургас стана на 18 юли 2012 г. и при него загинаха петима израелски и един български гражданин.

По думите на Цацаров страната ни трябва да даде ясен сигнал, че в "България тероризмът се наказва с цялата строгост на закона, независимо коя и каква международна организация стои зад извършителите".

Обвинител номер едно призна, че са получили изключително ценна експертна, логистична, информационна помощ за разследването.

Той уточни обаче, че прокуратурата не може да се ангажира с ясен срок за това кога делото ще влезе в съда. По думите му обвинението вече си беше поставило срок това да се случи през февруари-март тази година, но е била получена нова ключова информация, която ще удължи разследването.

Цацаров разкри, че са били необходими 12 съдебни поръчки, които били изпратени на няколко страни, за да се уточни маршрутът на едно от лицата, което е влязло и излязло от България, и което определено има съпричастност към терористичния акт.

Много съм впечатлен от начина, по който се води разследването от българските власти по случая „Сарафово", каза директорът на Европол Робърт Уейнрайт след срещата с главния прокурор. Той изяви увереност в успешния край на разследването и обяви, че то продължава с активната подкрепа на "Европол", през последните няколко месеца е налице увеличение на обмена на информация между институцията и българските власти.

"Това е важно не само за сигурността на България, но и за сигурността на Европейския съюз (ЕС). Трябва да останем чувствителни и нащрек за всякакъв терористичен акт, и всяка терористична проява, която може да възникне, където и да било на територията на ЕС”, допълни Уейнрайт. 

„Имаме пълната ангажираност на цялата съдебна система да доведе докрай разследването по този терористичен акт. Главният прокурор даде да се разбера за личния му ангажимент към разследването”, каза още той.

Благодарение на това, което Европол направи, бяхме в състояние ефективно да напреднем в разследването по случая „Сарафово”, каза вицепремиерът Цветлин Йовчев след срещата.

Той благодари за изразената готовност на Уейнрайт да продължава и да подкрепя изграждането на способностите на България в областта на борбата с кибер престъпленията, както и с изграждане на информационните и аналитични възможности. В разговорите Уейнрайт е бил запознат с няколко проекта, които са важни в момента не само за България, а и за всички европейски страни. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати