20 Април 2024 г. Събота

Пазарът на нови автомобили стабилно расте нагоре в Европа, България на 5 място

2014-05-16 14:48:10
Ръстът в продажбите на нови автомобили в страните от ЕС продължава девети пореден месец, като за април той е 4.6%, а за първите четири месеца на годината 7.4 на сто, сочат разпространените днес данни от Асоциацията на европейските производители на автомобили (АСЕА). България също отчита повишено търсене, като за април сделките са с 13.9% повече (1859 продажби), а за четиримесечието с 25.2 на сто (6478), което е пети най-добър показател сред страните от ЕС.
 
Според управителя на "Мото-Пфое" Димо Николов данните за първите четири месеца на годината показват, че пазарът на нови автомобили в България има лек подем. "Съчетан с ръста при лекотоварните модели, който се наблюдава от 7-8 месеца, това е знак, че сме отлепили от дъното", добави той при откриването на нов комплекс в Бургас за марките "Форд", "Волво" и "Ленд Роувър".

Хора от бранша, който предпочитат да не бъдат цитирани, твърдят, че раздвижване има, но такива рекордни постижения не се забелязват. Разликата в обемите се формира от четири-пет фирми, вероятно чрез реекспорт, поясняват те.

Очаквания за ръст и при примиум марките
Коментирайки данните на АСЕА управляващият директор на БМВ за България и Румъния Александър Миланов посочва, че при марката сезоналността през 2013 г. и 2014 г. засега се различават. През четвъртото тримесечие на 2013 година пазарната реализация е била относително по-ниска в сравнение с 2012 г. докато през първото тримесечие на 2014 е имало ръст в сравнение със същия период на предходната година.

"Ако изключим някои еднократни проекти реализирани от нашата дилърска мрежа в България през 2013 г. ние можем да потвърдим, че трендът на пазара е положителен. Ние предвиждаме и позитивна тенденция за второ тримесечие, на база на подписаните договори. Наред с това е необходимо да споменем, че промените в пазарния тренд са доста чести, настъпват бързо и невинаги са обясними само с вътрешни фактори", казва Миланов.

По повод очакванията му за годината, Миланов посочва, че автомобилният пазар е под директното въздействие на икономическия просперитет и политическата стабилност във всяка държава. Регулациите, както и евентуални преференции за обновяване на автомобилния парк на страната, биха съдействали за растежа. "Ако сравним реализацията на нови автомобили на глава от населението в България, в сравнение с всяка друга страна от ЕС ще установим, че такъв потенциал е налице", казва още управляващият директор на БМВ за България и Румъния .

В Румъния се увеличава вносът на употребявани
Попитан за различията между българския и румънския пазар Миланов посочва, че както и в България пазарът на нови автомобили в Румъния е загубил съществената част от предкризисното равнище. Дори и през последните години общото равнище на реализация намалява и се увеличава се делът на премиум автомобили.

"В Румъния в момента трендът на нарастване на внос на употребявани автомобили е изключително висок, но все още не е достигнал пропорцията към вноса на нови автомобили в България. Разбира се, не бива да забравяме, че Румъния е страна производител, а делът на локалните производители на локалните пазари е значителен", допълва Миланов.

Поглед към Европа
От големите пазари в ЕС единствено в Германия има спад (-3.6%). За другите страни ръстът варира от 1.9% за Италия, през 5.8 във Франция, 8.2 във Великобритания до 28.7 на сто в Испания. За четиримесечието всички основни пазари са на плюс, като отличници са иберийците (16.2%) и англичаните (12.5%). 

Що се отнася до представянето по концерни, за четиримесечието единствено Хюндай (-1.4) и "Хонда" (-6.1) отчитат малко по-слаби резултат от същия период на миналата година.

Най-популярните марки нови автомобили в страните от ЕС

"Фолксваген" 522 836 (+3.4%)

"Форд" 329 882 (+11.8%)

"Опел/Воксъл" 294 138 (+8.4%)

"Рено" 287 232 (+11.3%)

"Пежо" 271 201 (+9.1%)

"Ауди" 244 332 (+7.4%)

Ситроен 214 911 (+4.6)

БМВ 214 514 (+5.2%)

Мерцедес 207 377 (+4.2%)

Фиат 209 181 (+2.9%)
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати