25 Април 2024 г. Четвъртък

„Прозрачност без граници": Готви се контролиран вот

2014-05-16 12:59:16

Председателят на Управителния съвет на „Прозрачност без граници" Огнян Минчев заяви в студиото на „Здравей, България", че са получени нарастващ брой сигнали за това, че се готви контролиран вот, съобщава Нова ТВ.

Доказателства, надявам се ще имаме след като приключи изборният ден. На практика като наблюдаваща независима организация не можем да вършим своята работа в Обществения съвет към ЦИК, тъй като редът, който ЦИК едностранно определи за работата му, не ни позволява да осъществяваме контрол", каза Минчев.

Той посочи, че организацията е в наблюдението на изборите вече 15 години. „Винаги е имало опити неправителствените организации да бъдат превърнати в безопасни игли от страна на властимащите", добави той.

Според него обаче с поправките, които настъпват в Изборния кодекс, се цели „НПО-тата да бъдат превърнати изцяло в безопасни игли и тяхното участие да бъде изцяло легитимационна процедура".

По думите му от младежките структури на ДПС имало увеличение на регистрираните наблюдатели за предстоящите избори.

„Има ясни, целенасочени мерки НПО-тата да бъдат превърнати в безопасни игли", твърди Минчев.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев обясни, чеобществената поръчка за избора на изпълнител на доставка на машините за експерименталното машинно гласува е в рамките на компетентността и е извършено от МС. ЦИК постави само условията, на които трябва да отговарят машините, подчерта Андреев.

В момента има около 14 000 регистрирани наблюдатели от всички организации. Те от своя страна могат да присъстват при откриването на секционните комисии, както и при броенето на бюлетините, информира още Андреев.

„Бюлетина, която е пусната в урната заедно с втория екземпляр, които носи номер, се счита за валидна", твърдят от „Прозрачност без граници". От ЦИК обаче поясняват, че член на комисията проверява дали вторият печат е сложен.

Припомняме, вчера асоциацията обяви, че напуска обществения съвет към Централната избирателна комисия. Като причина оттам изтъкнаха липсата на ефективен механизъм за взаимодействие и координация между ЦИК и обществения съвет, което не позволява пълноценно включване на професионалния капацитет и опит на членуващите граждански организации в подпомагане на подготовката на изборите за ЕП.

Вчера говорителят на ЦИК Цветозар Томов коментира, че съжалява за решението на „Прозрачност без граници"да напусне обществения съвет и се надява скоро комуникационните проблеми между ЦИК и съвета да бъдат разрешени и асоциацията да се върне в него.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати