29 Март 2024 г. Петък

Аферата с фалшивите цигари: Създали са паралелна държава клонинг

2014-05-16 09:44:14

Мегаафера за продажба на фалшиви цигари по цял свят с подправени документи, паралелно с истински, се разплита и от ден приковава вниманието на обществото и медиите.

Двама българи - Георги Василев и Стефан Стефанов, са регистрирали в Дубай фалшива фирма, избирайки за име "Булгартабак трейдинг", която няма нищо общо с официалния производител на цигари "Булгартабак", уточнява "24 часа". Според главния секретар на МВР криминалното предприятие е създало паралелна държава клонинг.

От офиса си в Дубай, използвайки подправени документи, банкови гаранции, сертификати и всякакви разрешителни, те продавали цигари от световноизвестни производители по цял свят. Василев и Стефанов твърдели, че са представители и на марки като "Филип Морис", "Бритиш Америкън Табако".

За българските и чуждите цигари са направили фалшиви документи. Предлагали на клиентите си огромен избор. Истинските производители и търговци не подозирали за мащабната измама.

Според разследване на Иво Никодимов от БНТ е намесен и бивш депутат, сменил няколко партии. В предишния парламент само един народен представител официално се занимаваше, преди влизането в политиката, с търговия с цигари - това бе Емил Димитров.

Той бе от ГЕРБ, но днес не е действащ депутат и премина в новата партия БАСТА. Никой - нито МВР, нито прокуратурата, обаче е отправил и предположение, че неговото име е замесено в разследването.

Пред "24 часа" Димитров заяви вчера, че не е гледал предаването и никога не се е занимавал с контрабанда, за да го коментира. Възможно е проверката на МВР да визира български политик, за когото публично да не е известно, че е част от цигарения бизнес.

На въпрос за името му главният секретар на МВР Светослав Лазаров бе лаконичен, че при сегашното правителство няма данни за политически чадър, но не пожела да говори за предишен период, за да не влизал в предизборната риторика. Това е най-широкомащабната мрежа, която е пресечена, заяви главният секретар Лазаров.

Приходите са стотици милиони левове, като само един от договорите е за 80 млн. лв. "24 часа"Александър Геров" 15, където потенциалните клиенти били развеждани и запознавани със стоката. Договорите на двамата били предимно за износ във Великобритания и други европейски страни, тъй като цените там са по-високи.

Схемата все още се разследва, но вероятно ще излезе износ и за страни от Южна Америка.
Бандитите са действали напълно незаконно, като са използвали чуждо авторско право, съобщиха от МВР.

Престъпниците са водили съответните разговори с контрагенти, сключвали са договори с тях. Всъщност по този начин клиентите съзнателно са били въвличани в заблуждение, че търгуват с официални производители и вносители на тютюневи изделия.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати