23 Април 2024 г. Вторник

Министърът на икономиката: Eнергийния борд няма да е независим

2014-05-15 14:00:22

Министърът на икономиката Драгомир Стойнев остро нападна бизнесмена Иво Прокопиев по повод разпространената вчера негова кореспонденция.

В писмото, което е взето от личната поща на Прокопиев пише, че властта цели създаване на организиран хаос в енергетиката, по подобие на случая с бюлетините в Костинброд на миналите парламентарни избори. Целта на този сценарии е да се създаде хранителна почва на настроения срещу монополите, чуждите инвеститори, която среда да помогне на управляващите да спечелят предстоящите избори.

Днес Стойнев коментира, че вече е разбрал какъв сценарии е действал в България от идването на новото правителство на власт. Енергийният министър заяви, че е погнусен от действията на Прокопиев. "Виждаме, че мейлът е с дата 6 май, в него се приканва Красен Станчев (директорът на Института за пазарна икономика) да свика "енергиен борд".

Всички видяхме, че тези разпореждания бяха изпълнени и в началото на седмицата, ерепетата и веитат седнаха на една маса и поискаха енергиен борд. Кажете ми с какво този борд ще е независим, посочи Стойнев.

Това е най-уродливо срастване на бизнес, медии и неправителствен сектор, допълни Стойнев. Той посочи, че когато миналата година е отишъл в Мини Марица изток, там е било тишина и хората не са знаели какво ще правят. "Сега пред вас мога да кажа, че е имало скрит сценарий за продажбата на мините", оповести енергийният министър.

Очаквам скоро да се появи и писмо, в което се диктуват и действията на ГЕРБ и Реформаторския блок относно предстоящия вот на недоверие. Но опозицията в залата ще трябва да отговаря на много въпроси, включително и на кого са били обещани мините, допълни Стойнев.

Припомняме, утре се очаква ГЕРБ да внесат в парламента искане за вот на недоверие на кабината за енергийната му политика.

С внасянето на вот на недоверие Бойко Борисов изпълнява опорните точки на Иво Прокопиев. Товазаяви междувременно пред журналисти в централата на БСП зам.-шефът на парламента Мая Манолова във връзка с вота на недоверие срещу правителството в сектор Енергетиката, който се очаква ГЕРБ да внесе утре.

Манолова сравни внасянето на вота по време на кампания с любов по време на холера. „Това няма да бъде дебат, а скандал, неуважение към избирателите", обясни Манолова. По думите й дебатът по вота би бил политическо джафкане, вместо аргументи. Манолова е на мнение, че това допълнително ще отврати избирателите.

Самите опорни точки на Прокопиев показват как действа задкулисието в България. Това не е просто сценарий, това е заговор срещу България, срещу българското правителство и българските граждани", убедена е Манолова. От една страна били интересите на икономическите групировки, а от друга - интересите на гражданите, които искат по-поносими цени на тока.

Според червената депутатка най-скандалното е това, че се замесват и политически партии - Реформаторският блок като говорители, ГЕРБ като вносители на вот на недоверие. Възмутително било и това, че се правят опити да бъдат замесени и двама еврокомисари - този по енергетиката и българският еврокомисар Кристалина Георгиева.

Безспорно ГЕРБ ще загуби дебатите по този вот, но за да се случи това, да се чуят аргументи, е необходима спокойна атмосфера", смята Мая Манолова. Според нея буквално преди изборите това ще бъде евтина предизборна агитация и неуважение към хората, които очакват проблемите в енергетиката да бъдат решавани.

Зам.-парламентарният шеф обяви, че правителството е готово да даде и ще даде отговори на всички въпроси, които интересуват българските граждани, но не буквално часове и минути преди изборите. Тя упрекна опозицията и посочи, че след като ГЕРБ се размотават с внасянето на вота вече седмица, нищо не пречи да изчакат в спокойна парламентарна сфера да се чуят аргументи.

Манолова е сигурна, че след внасянето на вота на недоверие председателят на Народното събрание ще изпълни изискванията на парламентарния правилник и ще насрочи дата за дебатите.

Манолова обаче е скептична дали народните представители ще загърбят ангажиментите, които са поели към избирателите и ще зарежат кампанията, за да участват в естествена предизборна агитация. Кампанията трябва да продължи, защото е в най-горещата си фаза. Дневният ред на парламента до горещата фаза не включвал вота, обясни още Мая Манолова, намеквайки, че, макар и да бъде насрочена дата за дебати, те няма да се състоят, тъй като няма да има кворум.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати