29 Март 2024 г. Петък

ВСС отстрани от длъжност Пенгезов и Петков

2014-05-15 12:23:43

Висшият съдебен съвет отстрани временно председателя на Апелативния съд в София Веселин Пенгезов и председателя на Военно-апелативния съд Петър Петков до приключване на наказателното производство срещу тях.

За отстраняването на Пенгезов гласуваха  16 от членовете на съвета, един се обяви „Против”, а трима се въздържаха.  „За” отстраняване на Петър Петков бяха 16 членове, а четири се въздържаха.

Искането за отстраняване е на главния прокурор Цацаров във връзка с повдигнатите на 28 април обвинения от Военна прокуратура за длъжностно присвояване на Веселин Пенгезов и Петър Петков.
Пенгезов се сдоби с четири обвинения, а Петков с едно. За разлика от Петков, който е обвинен само за длъжностно присвояване, шефът на САС е помагач на колегата си по три обвинения за длъжностно присвояване и извършител на военно-длъжностно престъпление.

Пенгезов беше обвинен по чл. 387 ал. 2 от НК, отнасящ се до престъпление против подчинеността и военната чест. Вината му тук според прокуратурата се състои в това, че той е обявил малка обществена поръчка, а не голяма. По останалите три обвинения Пенгезов е съдействал на Петков за длъжностно присвояване.

До момента не е взета мярка за неотклонение на шефовете на САС и на Военно-апелативното съдилище.

Припомняме, като обвиняема е привлечена и шефката на кабинета „Орешарски” Мария Дивизиева. Предстои привличането и на други обвиняеми лица.

На заседанието на ВСС се заформи дебат дали решението да бъде въз основа на хипотезата по чл. 230 ал. 1 от Закона за съдебната власт, отнасяща се до безусловно отстраняване от длъжност или по чл. 230 ал.2, според който становището на Прокуратурата е категорично, че се налага отстраняване по длъжност.

Членът на ВСС Камен Иванов коментира, че според него престъпленията, за които Пенгезов и Петков са привлечени като обвиняеми, не са престъпления,свързани с упражняване на съдебна власт. „Намирам, че те са действали не като правосъдни, а като административни ръководители”, обясни Иванов.
На второ място, Иванов обърна внимание на това дали мярката отстраняване от длъжност ще бъде пропорционална на етапа, на който се намира наказателното производство. Иванов е изложил съображения, че ВСС не може да се занимава по същество с повдигнатите обвинения, но може да реши, дали такава мярка - отстраняване от длъжност, ще бъде адекватна.

Главният прокурор Цацаров обясни от своя страна, че искането за временно отстраняване е максимално подробно и в него е изложена цялата фактическа обстановка до момента.
Главният прокурор уточни, че Прокуратурата не е длъжна да представя доказателства, защото има следствена тайна. „Никой не може да очаква, че Прокуратурата ще представя доказателства пред ВСС”, заяви Цацаров. Той призова магистратите да спорят не за хипотезите, а дали предложението е основателно.

Магистратите определиха, чрез гласуване, че решението ще бъде взето въз основа на чл. 230 ал. 2 - когато срещу съдия, прокурор или следовател е образувано наказателно производство от общ характер, Висшият съдебен съвет може да го отстрани от длъжност до приключването на наказателното производство.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати