26 Април 2024 г. Петък

Проклятието продължава! Севиля подчини Бенфика и триумфира в Лига Европа!

2014-05-15 09:05:57

Севиля е тазгодишният победител в турнира Лига Европа! Андалусци се добраха до трети подобен трофей в своята клубна история, след като надделяха над Бенфика в един епичен финал на „Ювентус стейдиъм".

Иберийската битка бе решена след лотарията на дузпите, където испанският представител демонстрира „железни" нерви, бележейки при всичките си опити. Грешници за Бенфика пък се оказаха Оскар Кардосо и Родриго Морено.

Проклятието  за португалският гранд пък продължава с пълна сила. Въпреки, че „орлите" бяха по-добрият отбор днес, лисабонци губят осми пореден финал в европейските клубни турнири.  Така заклинанието на Бела Гутман продължава да тегне със страшна сила над Жорже Жезус и неговите възпитаници.

Изненадващо, на „Ювентус стейдиъм" се забелязваха доста празни места, като спортното съоръжение бе пълно на 75 % от своя капацитет. Въпреки това, феновете  и на двата тима създаваха уникална атмосфера, спомагайки си за това с ефектни хореографии.

Бенфика стартира този финал далеч по-сърцато. Селекцията на Жорже Жезус овладя средата на терена, налагайки успешна преса. В 4-ата минута Гайтан опита интересен пас към Родриго, който в крайна сметка бе пресечен от следящия играта  страж на Севиля. Нещата се промениха само за няколко секунди, след като Витоло направи много добър пробив по крилото и подаде към намиращия се на дузпата Бака. Колумбиецът обаче се засуети и не успя да отправи голов изстрел. Последваха минути на груби влизания, които в крайна сметка костваха няколко жълти картона за символичните домакини.

Бето трябваше да се намесва решително в 13-ата минута, когато коварно центриране от фаул за малко не попадна в мрежата му. При добавката изстрелът на Гарай пък срещна крака на съперников футболист.

Неприятна новина за Бенфика дойде в 23-ата минута, когато поради травма теренът напусна Миралем Сюлеймани, а на негово място се появи далеч по дефанзивният  Андре Алмейда.

Севиля организира добра атака след малко повече от половин час игра. Хосе Антонио Рейес „уважи" включването на Алберто Морено. Испанският национал пробва техничен изстрел в далечния ъгъл на Облак, който обаче не намери целта. 120-секунди по-късно, андалусци поискаха наказателен удар, след като Карлос Бака бе туширан в наказателното поле от Луизао. Феликс  Брих остана безмълвен.

Последните минути на тази част донесоха и най-интересните ситуации до този момент. Макси Перейра изскочи зад отбраната на Севиля и с техничен удар реши да преодолее Бето. Португалският вратар действа решително и спаси с една ръка. Спокойствие за него обаче нямаше, след като секунди по-късно, невероятен пробив на Родриго завърши с диагонален шут отново спасен по блестящ начин от бившия страж на Порто.

Второто полувреме продължи с далеч по-динамичната игра на Бенфика. Още в 47-ата минута,  Нико Гайтан подаде по въздух уникален пас към Родриго Лима, който напълно непокрит отправи изстрел. Излезлият Бето бе матиран, но на голлинията самопожертвувателно бе застанал Фацио, който  спаси своите от гол. Последва още една голяма възможност за „орлите", ала Лима стреля право в тялото на съперников бранител.

Отговорът на Севиля не закъсня и Рейес като на шега излезе на отлична стрелкова позиция, но шутира твърде неточно.

Нико Гайтан реши да разчупи атаките на своя тим с мощен шут от далечно разстояние, който бе спасен с лекота от Бето. Феликс Брих отново не пожела да даде дузпа в 59-ата минута, когато Фацио игра с ръка след удар на съперник. Последва бърза контра на Севиля, която не бе завършена по удачен начин от Витоло.

Двубоят продължаваше с двуостри положения и пред двете врати, като завършващия удар липсваше. Това важеше особено много за Бенфика,тъй като португалците на три пъти можеха да вкарат, ако Родриго и Лима не стреляха право в телата на съперникови защитници.

До края на редовното време, „орлите" направиха всичко по силите си,за да отбележат, но късметът и Ян Облак изпратиха мача в продължения.

Допълнителното време стартира с много коварен изстрел от пряк свободен удар на Лима, който затрудни максимално Бето.Стражът не успя да улови, но за негов късмет нямаше играч на Бенфика, който да направи решителната добавка.

101-ата минута бе на път да се окаже щастлива за Севиля. Андалусци организираха бърза контраатака. Иван Ракитич пусна уникален извеждащ пас към Бака. Колумбиецът запали „моторетката" и се оказа сам срещу Облак, но силният му диагонален шут мина покрай дясната странична греда.

Резервата Кевин Гамейро също имаше своя принос за динамиката на двубоя, след като в 108-ата минута стреля от външната страна на мрежата. Така след още скучни 12 минути, драматичният двубой стигна до своя логичен завършек-дузпите!

При дузпите, отборът на Севиля демонстрира железни нерви и след 4 точни изстрела, испанците триумфираха с ценния трофей. Фаталните пропуски за Бенфика бяха дело на Кардосо и Родриго.

СЕВИЛЯ-БЕНФИКА 0:0 (4:2) след изпълнението на дузпи

При дузпите: 0:1 Лима (Б)- бележи, 1:1 Бака (С)-бележи,  Кардосо (Б)-пропуска, 2:1 М'Бия (С)-бележи,Родриго (Б)-пропуска, 3:1 Коке (С)-бележи, 3:2 Луйзао (Б)-бележи, 4:2 Гамейро (С)-бележи

СТАДИОН: „Ювентус Стейдиъм" (Торино, Италия)

СЪДИЯ: Феликс Брих (Германия)

СЕВИЛЯ: Бето, Фацио, Карисо, Морено, Пареха, Коке, Мбия, Ракитич, Витоло, Бака, Рейес       (резерви: Варас, Наваро, Фиугейраш, Марин, Ибора, Троховски, Гамейро)

БЕНФИКА: Облак, Луизао, Перейра, Секуейра, Гарай, Аморим, Сюлеймани, Гайтан, Гомеш, Лима, Родриго(резерви: Артур, Витория, Жардел, Алмейда, Джурчич, Кавалейро, Кардосо)

 

източник: topsport.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати