Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Януари 29
Начало arrow Свят arrow Новорусия ще погребе Украйна

Новорусия ще погребе Украйна

  Print E-mail
2014-05-15 00:48:19
източник: dnes.bg

Липсата на каквито и да са предложения от страна на Русия кара властите в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република да предприемат самостоятелни политически действия, за да не изгубят инициативата, която държат в ръцете си. Във вторник стана известно, че лидерите на двете републики са започнали преговори за евентуалното си обединяване, пише Утро.ru. 

Начело на работната група за разработване на документите, регламентиращи обединяването на републиките в „единна държава – Федеративна република Новорусия“, застана бившият член на Партията на регионите и настоящ лидер на движението „Югоизток“ Олег Царьов. Очаква се впоследствие работната група да се заеме с изработването на конституция на Новорусия, както и да разработи система за приемане в друга федерация. 

Отчитайки неопределеността на перспективите пред новообразуваните републики, малката вероятност те да бъдат широко признати по света и продължаващото мълчание от страна на Москва, обединяването изглежда единствената правилна стъпка. То дава възможност на републиканските власти да съхранят и умножат успеха, обусловен от резултатите от проведените в неделя референдуми.

Появата на федеративна Новорусия може да се окаже ефективна схема за измъкване на югоизточните области изпод контрола на Киев с последващо обединяване в нова държава. Хипотетично „федерацията“ може да се разширява с други области, тръгнали по пътя на Донецк и Луганск. В резултат по размерите си новото държавно образувание може да се окаже съпоставимо с останалата Украйна. 

Очевидно е, че Новорусия никога няма да бъде международно призната и едва ли ще бъде приета в състава на Русия. Нейните географски размери и икономическият й потенциал ще позволят тя да бъде разглеждана като пълноценен субект в мащабите на Съюзната държава Русия и Беларус, Общността на независимите държави, а може би дори и Митническия съюз. 

Доколко е възможна реализацията на този сценарий, е трудно да се каже. Преди всичко това е свързано с пълната неопределеност по отношение на това доколко други области в Източна Украйна ще са готови да тръгнат по стъпките на Донбас. Ако доскоро можеше да се предположи, че вероятността от подобен изход е много голяма, то днес подобна увереност липсва. 

Обръщението на Владимир Путин с молба за отлагане на референдума, както и отсъствието на ясна оценка на събитията от неделя от страна на Москва бързо разсеяха еуфорията от присъединяването на Крим към Русия. Не е тайна, че мнозина в Източна Украйна твърдо вярваха, че е достатъчно само да заявят независимост от Киев и приемането им в Русия е гарантирано. Практиката от последните дни показа, че не всичко е толкова лесно. 

Така по-нататъшната съдба на Новорусия ще зависи изцяло от това дали останалите източноукраински региони са готови да се присъединят към нея. Ако това се случи, Украйна просто ще престане да съществува в предишния си вид. Решението на областите в Източна Украйна ще зависи от редица фактори като активност и продължителност на силовата операция, провеждана от киевските власти, от местните лидери и от действията на Русия. 

В случай на разцепване Украйна я очаква сериозна политическа, икономическа и социална катастрофа, изразяваща се в скъсване на икономическите връзки и разделяне на населението. С времето обаче за „киевската“ част от страната загубата на източната част може да се окаже уникален шанс за излизане от икономическата и политическата задънена улица. Сериозните загуби на територия и население ще бъдат компенсирани от повишаване нивото на националната и социалната еднородност на населението, като се има предвид, че голяма част от регионите, които могат да се присъединят към Новорусия, са икономически слаби и се дотират. Киев ще намали държавните разходи. 

Какво печели самата Новорусия в подобна ситуация е много трудно да се каже. Влизането й в състава на Русия изглежда трудно, също както и широкото й международно признаване. А това означава, че новата федерация ще трябва да се задоволи с икономическо и политическо партньорство само с Русия и Беларус. Дали Казахстан, който постепенно разширява своите международни отношения, ще е готов да участва в това, е голям въпрос. „Дружбата“ с непризнато образувание може да се отрази негативно на имиджа на страната сред нейните западни и източни партньори.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Гърция играе "нечестна игра", след като тя покани командира на Либийската национална армия фелдмаршал Халифа Хафтар в Атина за ...
  Новини Гибралтар може да се присъедини към Шенгенското пространство, след като Великобритания напусне Европейския съюз. Това заяви премиерът на британската задморска територия Фабиан Пикардо, цитиран ...
  Новини Граждани на Минск отново излязоха на митинг срещу плановете за интеграция на Беларус с Русия и в подкрепа на националния суверенитет на страната, съобщават местни медии. Както и предишните ...
  Новини Първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън предупреди британския премиер Борис Джонсън, че не може да задържи Шотландия в Обединеното ...
  Новини Турция може да закрие военно - въздушната база Инджирлик, която е домакин на ядрени бойни глави на САЩ. Мярката ще е в отговор на заплахите от американските санкции и резолюцията на сената на САЩ, в ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?