27 Април 2024 г. Събота

Медиен мониторинг: ГЕРБ най-споменавана партия, Бареков любимец на медиите, Делян Пеевски негативно отразен

2014-05-14 12:46:53

ГЕРБ е най-споменаваната партия в медиите преди евроизборите, а Делян Пеевски е най-негативно отразяваният кандидат-евродепутат. Николай Бареков пък се радва на най-много медиен позитивизъм.

Това сочат междинните резултати от медийния мониторинг на Института за социална интеграция и Фондация за европейски прогресивни изследвания. На пресконференция в БТА двете организации представиха досегашната си работа по проучване за периода 25 март - 26 май. Изследването има няколко области и различни типове проучвания. Общо 20 са наблюдаваните медии - всички водещи телевизии, вестници и онлайн новинарски платформи. За периода от 45 дни изследователите са открили 11 200 информационни единици, съдържащи един или повече от „героите на нашето време" - партии и коалиции, водачи на листи, лидери на партии.

Най-често в медиите попадат ГЕРБ, като водят убедително с 5218 споменавания в медиите. Втора позиция заема БСП с 4371. Следват ДПС - 2882, ББЦ - 1792, Атака - 1553, АБВ - 1131, РБ - 880. Най-рядко отразявани са НФСБ - 408, и ПП „Зелените" - 94. Повечето водещи партии обаче се споменават по-скоро в негативния емоционален спектър, а с частично положително отношение се ползват само ББЦ, АБВ и НФСБ.

Със сериозно предимство от общо над 2300 споменавания в медиите присъства лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. С почти 1000 споменавания назад е основният му опонент Сергей Станишев. Около бройката на червеният лидер гравитират и Николай Бареков и Пламен Орешарски. Далеч назад с под 1000 споменавания остават водещи политически фигури като Лютви Местан, Георги Първанов и Волен Сидеров. На дъното по този показател остават пък основните лица на Реформаторския блок Меглена Кунева и Радан Кънев. И тук големите политически лидери стават обект на предимно негативни коментари, а с позитивизъм се ползват само Бареков и донякъде президентът Първанов.

От хората в евролистите ГЕРБ отново е шампион по медийно внимание и изборът на партията Томислав Дончев печели най-много споменавания, следван от Ивайло Калфин, Делян Пеевски и Илияна Йотова. Очаквано Пеевски е най-отрицателно отразяваният кандидат-евродепутат. Дончев и Калфин пък получават относително позитивно отразяване.

11 медии - единствено вестници и новинарски агенции, са били наблюдавани по друг показател - присъствие на посланията на отделните партии. БСП - 27% от посланията са свързани със социалната проблематика, 9% са за борбата с монополите, темата за Украйна и Русия пък заема 26% от текстовете на БСП. Мартин Шулц се радва на 12% от посланията на левицата в медиите.

20% от общите послания в медиите се падат на ГЕРБ. Те наблягат основно на това, че изборът на ЕНП ще даде на България влияние в Европа. Централно място в посланията на бившите управляващи заемат обещанията, че ще осигуряват европейско финансиране за строителство и инфраструктура. Герберите говорят много и за енергийна независимост и за „Южен поток". Кампанията на Борисов обаче почти не се занимава с кандидата на ЕНП Жан-Клод Юнкер, авторитетът му не се използва и кампанията у нас не се води в негова полза. На изследователите впечатление е направила и слабата анти-ДПС реторика при ГЕРБ.

През последните 10 дни кампанията на ДПС в медиите набира скорост. Обединена Европа е водещото послание на третата по сила партия в парламента, но не се регистрира конкретно говорене, както при останалите партии, смятат проучващите.

Реформаторите пък говорят предимно за свободата и за енергийната независимост.

При хората на Бареков се наблюдават ежедневно нови послания, които заглушават предишните. Първи позиции взиматобещанията за работни места, безплатно здравеопазване, реваншизъм с идеята за операция „Чисти ръце". Европейските проблеми остават периферни в кампания на ББЦ, отчитат от организациите.

Посланията на АБВ в медиите получават дял от едва 2%, предимно чрез интервюта на Първанов и Калфин. Двамата предлагат основно диалог и съгласие по национални проблеми, справедливо разпределение на данъчната тежест, държавни инвестиции в производство и равни работни условия между българи и граждани в другите страни членки на ЕС.

"Атака" пък почти не присъства с послания в медиите. Тя получава отразяване предимно със скандали около Волен Сидеров и депутатите му, а посланията на националистите се виждат основно в партийните вестник и телевизия.

Общите изводи на двете организации са, че до моментапредизборната кампания е по-скоро вяла, а изборите сякаш не са във фокуса на общественото внимание. Медиите пък предпочитат да говорят за скандали около новата ЦИК, кризата в Украйна, „Южен поток", бежанците у нас и битовата престъпност.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати