20 Април 2024 г. Събота

16 партии подписаха антикорупционен договор преди евровота

2014-05-13 14:13:41

Антикорупционен договор подписаха 16 партии, коалиции и независими кандидати за евродепутати, регистрирани в ЦИК и борещи се за гласа на избирателите за европейския вот на 25 май.

С подписването на договора всяка партия заявява, че нейните евродепутати в рамките на мандата си се ангажират да противодействат на корупцията и да гарантират прозрачност, отчетност и почтеност на европейските институции, политики и законодателство.

С подписването на споразумението бъдещите евродепутати декларират, че ще работят за това управлението и законодателната дейност на европейските институции да се превърнат в глобален модел на прозрачност, отчетност и почтеност.

С днешния акт партии заявяват, че техните евродепутати ще спазват Етичния кодекс на членовете на ЕП. Не дойдоха представители на ДПС, „Атака", България без цензура, Коалиция Националистически партии на България, Съюз на комунистите в България, Българска национално-патриотична партия, Партия на зелените и Българска левица.

Румяна Бъчварова от ГЕРБ заяви, че национална задача е борбата с корупцията. Този документ е доста добра рамка за антикорупционна работа, изтъкна тя. Проблемът с корупцията не може да бъде решен само от една партия, само от едно правителство, нито само в рамките на един мандат, подчерта Бъчварова. Тази политика е изключително необходима, категорична е тя.

От БСП също отчетоха корупцията като голямо предизвикателство на съвременния ни свят.

анекс на политиката, към която сме се придържали в годините 2001-2005". Тогава, по думите му, са и най-ниските нива на корупцията, отчетени от „Трансперънси интернешънъл".

Така се прави, това е общество, смята и Меглена Кунева. Това, което подписваме пази обществото, но пази и политиците, убедена е тя.

От „Синьо единство" пък се оплакаха, че в последните годинималко е направено за борбата с корупцията.

Аз съм бизнес дама от 15 години, която никога не се е поддавала на корупционен натиск, обясни и независимата кандидатка Евелина Банева и подчерта, че никога не се е поддавала и робувала на правителствен натиск.

Румен Петков, подписа договора от името на АБВ и коментира, че няма разумен човек, който публично не би подкрепил тези същности ангажименти, предложени от „Трансперънси интернешънъл".

Той обаче алармира, че няма отчетност на партийните средства, които се влагат за реклама в медиите По-важно е присъствието" и констатира, че липсващите днес партии явно не поемат антикорупционен ангажимент към избирателите си.

Българските граждани имат право да получат такъв ангажимент, категоричен бе Калин Славов от „Трансперънси интернешънъл". Пет години напред „Трансперънси интренешънъл" ще следи колко от тези ангажименти ще изпълните, закани се той на политиците.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати