29 Март 2024 г. Петък

Николай Драгомиров: Цената на тока трябва да скочи с 15-20%

2014-05-13 13:47:02

Цената на електричеството трябва да се повиши с между 15% и 20%, но това не трябва да стане шоково, с едно решение, а разсрочено във времето – за поне шест месеца. Успоредно с това трябва да бъде въведена ваучерна система, която да помогне на бедните граждани да покрият сметките си за ток.

Това предложение направи в сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air председателят на Съюза на енергетиците в България Николай Драгомиров. Според него сред основните проблеми в българската енергетика е „популисткото намаляване на цената”, предприето от правителството.

Той призна, че цената е проблем за част от българските граждани, но не за всички. „За човек със заплата 1000 – 1200 лева важно ли е да има помощ от 5-10 лева?”, попита той и допълни, че за пенсионерите обаче подобно подпомагане е много важно.

Освен повишаването на цената и въвеждането на ваучерна система за помощи, едно от решенията за стабилизиране на енергетиката е и въвеждането на промени в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Според Драгомиров комисарите в регулатора трябва да бъдат назначавани с квалифицирано мнозинство от Народното събрание (т.е с 2/3 от гласовете на депутатите), а не както досега - от правителството. Това ще доведе до по-голяма независимост на институцията, посочи той.

Външен одит на системата е наложителен още от началото на миналата година, след оставката на кабинета на Бойко Борисов, коментира още Драгомиров.

Днес експерти от инициативата „Да спасим енергетиката” ще се срещнат с екипа на еврокомисаря Гюнтер Йотингер и ще представят идеята за създаване на Енергиен борд, който да извърши анализ на системата.

Припомняме, че служебното правителство на Марин Райков поиска одит на енергетиката да бъде направен от Европейската комисия и Световната банка. Експертите от „Да спасим енергетиката” вчера отчетоха, че не са направени никакви промени, след като двете институции публикуваха докладите си.

Николай Драгомиров не изключи възможността Европейската комисия да наложи мониторинг на българската енергетика. Основание за това е подписването на Третия енергиен пакет, който обаче все още не е въведен.

Експертът коментира, че за да бъдат решени проблемите в енергетиката, „всички трябва да седнат на една маса и да си кажат кривиците и правиците”. Правителството трябва да приеме, че има проблем и „да не прехвърлят всичко върху ЕРП-тата и да се опитват да ги рекетират”, категоричен беше той.

Драгомиров каза още, че НЕК е във фактически фалит, което се прикрива, като Българският енергиен холдинг (БЕХ) покрива част от задълженията на енергийната компания, но за сметка на други дружества в структурата – АЕЦ „Козлодуй” например, допълни той.

Липсата на кадри заплашва и енергетиката. До 5-10 години компаниите, произвеждащи електричество, могат да останат без обучени кадри. Причината е ниското заплащане на труда в сектора, коментира още Николай Драгомиров. Той посочи, че в някои от компаниите средният трудов стаж на служителите е 28 години. „Това означава, че средната възраст на работещите е над 45 години”, допълни експертът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати