27 Април 2024 г. Събота

УНСС отпразнувал с чалга концерт за 25 хил. лева годишнината си

2014-05-13 10:26:19

В студентски блогове пише, че на сцената на концерта са изпълнявани песни с цинични текстове, сред които "Майната ти". На снимката: Поп фолк певицата Емануела.
Фотограф: Минко Чернев

[Блог "Новата журналистика"] 

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) е отпразнувал 90-годишнината си с тържествен концерт с поп фолк и естрадни изпълнители за над 25 хил. лева. Ежегодни коктейли от няколкостотин до хиляди левове в Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Все по-големи разходи за командировки в страната и чужбина в Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ).

Това са данни от финансовите отчети от 2007 до 2013 г. на студентските съвети към изброените висши учебни заведения, които "Дневник" получи след заявления за достъп до обществена информация. Мълчалив отказ на две искания беше получен от Химико-технологичния университет и Националното представителство на студентските съвети в България.

Бюджетът на всеки студентски съвет е не по-малко от 1 на сто от общата сума на събраните такси за обучение, т.е. колкото повече студенти, толкова повече пари. Всеки студентски съвет отчислява средства за членство в Националното представителство на студентите. Разходите се одобряват от ръководствата на университетите, заради което често студенти се оплакват, че съветите не са достатъчно независими от ректорите. Например миналата година имаше протести на студенти против увеличението на таксите за обучение в няколко университета, което беше одобрено от студентските им съвети.

През 2010 г. УНСС навършва 90 години и през октомври Студентският съвет организира безплатен концерт в двора на висшето училище с патрон тогавашният ректор проф. Борислав Борисов. В него участват поп фолк изпълнителите Надя Казакова, Емануела, Крум, Борис Дали, ДесиСлава, естрадния певец Дичо, група "Щурците" и хаус DJ Balthazar. На събитието присъства тогавашният министър на образованието Сергей Игнатов, но отсъства ректорът.


Според отчета, с който "Дневник" разполага, "мащабният тържествен концерт", както самите организатори го определят в свое прессъобщение, струва 25 260 лева. Сумата е над една четвърт от изхарчените средства от студентския съвет за годината - 95 818 лева. "Тържественото честване на юбилейния празник на УНСС", както е наречен концертът в отчета, е и най-големият разход за годината.

В икономическия университет ежегодно се провежда и "Мис и Мистър УНСС", за което са се похарчили между 4 и 7 хиляди лева. Във финансовите отчети от 2007 до 2010 г. има разходи за коледен коктейл за членовете на студентския съвет.

Коктейли се организират и в УАСГ. През 2007 г. събитието за членовете на студентския съвет на архитектурния университет е струвало 500 лева и се е провело преди коледните празници. През следващата година коктейлът се е провел през октомври и е струвал общо 3100 лева, през ноември 2009 г. са похарчени 3449 лева, през декември 2010 г. - 620.26 лева.


През 2011 г. разходите за традиционния коктейл се припокриват с пътуване на членовете на студентския съвет. В документите е уточнено, че и двете събития от началото на ноември са организирани от един и същ студент, на чието име са отчетени авансите. За разходите по коктейла са похарчени 7782.67 лева, включително за озвучаване и наем за фотоапарат. Към туристическа агенция са изплатени 3250 лева и отделно за превоз към частна фирма - 1018.80 лева.

Във финансовия отчет за 2012 г. има само два платени аванса - 3028.54 лева за коктейл по повод дипломиране на студенти и 867.74 лева за коктейл без да е описан поводът. След датата и на двете плащания - 9 октомври, няма данни за доплащане на събитията.


Сред разходите на студентския съвет на Софийския университет се открояват разходите за командировки в страната и в чужбина, които в сравнение например с УНСС, са високи. През 2007 г. от Алма матер отчитат 31 812 лева за пътувания зад граница и 807 лева у нас, на следващата година съответно 22 689 лева и 7997 лева. През 2009 г. командировките в страната надделяват и са на стойност 23 221 лева, а за чужбина - 10 539 лева.

През 2010 г. членовете на студентския съвет на Софийския университет отчитат за пътувания в чужбина 31 483 лева и в страната за 24 329 лева, на следващата година съответно 17 280 лева и 41 387 лева. През 2012 г. разходите са 19 636 лева и 20 241 лева.

За сравнение в следващия по брой студенти УНСС членовете на студентския съвет обикновено харчат около 7 хиляди лева общо за командировки, като само през 2012 г. са отчели повече - 12 684 лева за командировки в страната и в чужбина.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати