23 Април 2024 г. Вторник

Над половин милион българи са пристрастени към алкохола

2014-05-13 09:47:21
Над половин милион българи (или около 7% от населението) са пристрастени към алкохола. Почти половината от тях прекаляват с такива количества, че си вредят сериозно. Близо една трета изпадат в "тежки епизоди на пиянство", които са считани за най-опасният вид. Държавата ни е сред страните със сравнително висок брой на изгубени години заради преждевременна смърт, причинена от алкохол и заболявания, свързани с честата му употреба.

Това показват резултатите от ново проучване на Световната здравна организация за алкохолните навици по света. Анализът е направен за 194 страни, като за България са използвани официални данни от 2003 до 2012 г.

В периода 2003 до 2005 г. българите над 15 години са изпивали средно по 11.6 литра твърд алкохол годишно. Това количество е намаляло минимално през следващите три години, като от 2008 до 2010 г. е 11.4 л. Тъй като от всички преброени питиета има и голям брой такива, които са епизодични, истинското количество, което поглъщат редовните потребители на алкохол у нас е 16.9 литра на година, изчисляват от СЗО.

И за двата периода резултатът е под средното ниво за европейския регион, където са и световните лидери в пиенето Русия, Беларус и Украйна. В Европа като цяло се пие най-много твърд алкохол на глава от населението от всички останали региони, но пък има стабилизиране на консумацията през последните пет години, докато в други части на света като Югоизточна Азия и Западния тихоокеански район тя се увеличава.

Средното количество твърда алкохол, което мъжете у нас са изпили през 2010 г., надвишава над три пъти това на пиещите жени - 17.9 към 5.3 л. Мъжете със зависимост пък са два пъти повече от жените.

Докладът отчита още, че близо една трета от възрастните у нас са въздържатели, като близо половината от тях никога не са били почитатели на алкохола, а останалите са успели да се откажат от вредния навик. 

От всичкия изпит алкохол през 2010 г. в България 44% е спиртен, 39% е бира и едва 17% е вино. По тези съотношения сме почти наравно с Албания, Унгария, Словакия и Кипър, но в повечето държави от Западна Европа се набляга много повече на по-леките питиета.

Най-големите любители на спиртните напитки в Европейския район са Туркменистан с 58% консумиран твърд алкохол за годината, Молдова и Казакстан с по 65%, Киргизтан със 73%, Узбекистан със 76%, Армения с 85% и Таджикистан с рекордни 89%. За сравнение в Русия само 51% от изпития алкохол е спиртен. Лидери в пиенето на бира са Босна и Херцеговина със 73% и Исландия с 62%, а Чехия и Германия, които са считани за "бирени нации", са с по малко над 50%. Най-големи любители на виното пък са италианците с 66%, докато французите пият вино в 56% от случаите.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати