19 Април 2024 г. Петък

Украински политолог: В Донбас няма да има кримски сценарий

2014-05-12 09:39:44

Днес ще бъдат съобщени резултатите от вчерашните допитвания, организирани от сепаратистите в Източна Украйна, пише "Независимая газета".

Инициаторите на референдума за независимост в Донецка и Луганска област не се вслушаха в препоръката на руския президент Владимир Путин да отложат вота и цялото начинание може да се превърне във фарс, предупреждава вестникът, цитиран от Би Би Си.

Властта в Киев и Западът изобщо не признават референдума, тъй като е в разрез с украинското законодателство. Харков реши да отложи плебисцита в областта, припомня "Комсомолская правда".

Допитванията се състояха независимо, по различен начин, така че има риск обявяването на резултатите да стане цирк, коментира за "Независимая газета" украинският политолог Игор Семиволос.

"Няма да има кримски сценарий в Донбас", убеден е той.

Експертът обръща внимание, че се е наложило да бъдат използвани остарели списъци на избиратели, секциите за гласуване са били подготвяни под дулата на автомати, а бюлетините са просто листове хартия без никаква защита.

"За процедура да не говорим. Не само че не стана референдум, а дори и нормално допитване. В понеделник ще чуем абсолютно различни цифри. И ще започнат политически спекулации", прогнозира Семиволос.

В някои райони на Донбас референдумът мина фактически сред бойни действия, отбелязва "Московский комсомолец"Ведомости" руският анализатор Евгений Минченко.

Отказът на сепаратистите да отложат вота и решението на Москва да не изпраща наблюдатели освобождава Русия от отговорност - Путин получава алиби срещу претенции от страна на Запада, твърди коментаторът.

Ако сепаратистите бяха изпълнили молбата на Путин, щяха да докажат, че са руски агенти, което би развързало ръцете на Киев, за да води собствена политика, посочва колегата му Фьодор Лукянов.

"Отказът да се отложи референдумът сочи, че Русия не управлява активистите в Донецк и Луганск; виждаме независими, понякога стихийни действия на хора, а не на московски марионетки, за каквито се мъчи да ги представи киевската власт", посочва наблюдателят Алексей Чеснаков.

Затова сега никоя политическа сила не ще може да пренебрегне резултата от референдума, а положението по места ще зависи от бързината, с която ще бъдат създадени нови органи за управление, добавя експертът.

След референдумите в Донбас САЩ и ЕС изчакват Русия да реагира. Ако Москва признае резултатите и провали с това президентските избори в Украйна, насрочени за 25 май, Западът смята да наложи нови санкции на Русия, пише "Комерсант".

Владимир Путин ще реши "според резултатите" дали да признае референдумите или не, заяви президентският прессекретар Дмитрий Песков.

Според експерти обаче Кремъл по-скоро ще се опита да ги използва за пазарлък с Киев и Запада. Последните изявления на лидери на ключови страни от ЕС сочат, че подобен пазарлък е възможен, допълва "Комерсант".

Сериозно е нараснал броят на хората в Русия, готови за влошаване на отношенията със Запада заради събитията в Украйна, сочи проучване на социологическия център "Левада" според "Независимая газета". Средният жител на Русия не се плаши нито от санкции, нито от недостиг на чуждестранни стоки, нито от трудности при напускане на страната.

Към края на март санкциите срещу Москва са будели тревога у 42 на сто руски участници в анкета, а 56 процента са заявили, че те не ги вълнуват особено.

Миналия месец броят на руските граждани, желаещи укрепване на връзките със Запада, е стигнал десетгодишен минимум. Така са настроени едва 41 на сто, а 39 процента апелират Русия да се дистанцира от Запада, разказва всекидневникът.

Само преди месец за укрепване на връзките със западните държави са се обявили 61 на сто от хората в Русия, а преди година - над 70 процента, изтъква "Независимая газета".

Десетгодишен максимум е стигнал и броят на участниците, настояващи за по-дистанцирани отношения между Русия и САЩ – 48 на сто. Четиридесет процента обаче заявяват, че трябва да се запазят връзки на досегашното ниво или да се подобрят.

"Тези колебания в (руското) обществено мнение се дължат на ситуацията в Украйна, а най-вече на начина, по който я отразяват руските държавни или провластови медии", поясняват социолозите.

Едностранчивата информация влияе и върху мненията в Русия за евентуалната международна изолация на страната – мнозина окончателно са се объркали в преценките, констатира изданието.

"Пропаганда знаем да правим, също и да фабрикуваме митове за останалия свят. Хората в Русия възприемат света емоционално и ирационално", обобщава пред "Независимая газета"Новие известия".

Докато хората гласуваха, експертите спореха как ще се отрази референдумът на президентските избори в Украйна. Политолозите обаче са единодушни, че референдумът бе алтернатива на гражданска война, подчертава "Вечерняя Москва".
 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати