Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Ноем 20
Начало arrow Култура arrow Откриха римска крайпътна станция, сравнима с петзвезден хотел

Откриха римска крайпътна станция, сравнима с петзвезден хотел

  Print E-mail
2014-05-11 19:33:36
източник: news.bg

Археолози от Националния исторически музей (НИМ)откриха отдавна търсената римска крайпътна станция Состра - на пътя Ескус - Филипополис, съобщават от музея. Станцията е била важен пункт за почивка на високопоставени лица, включително на императорски особи и на техните роднини, които са преминавали по пътя от Ескус (днешното село Гиген, Плевенско) за Филипополис (Пловдив).

До този момент от крайпътния комплекс са открити и проучени античен мавзолей, некропол, укрепен лагер (кастел), светилище на Тракийския конник, сгради от цивилното селище (викус), трасе от античен път. Изброените структури маркират плътно застроена площ от 6 кв. км в долината на река Осъм в землището на троянското село Ломец, което е предпоставка Состра да бъде определена, съгласно съвременната историческа терминология, като селище с полуградски статут.

Останките от крайпътната станция са открити в махалата Ломешки ханчета, в близост до водослива на река Ломешка с Осъм. Става дума за три големи, верижно подредени помещения в североизточната част на станцията, която според предположенията на учените е имала обща площ от 2 декара.

Помещенията са били отоплявани от различни разновидности на т. нар. хипокаустна система, при която топлият въздух затопля не само подовете на сградите, но и стените им. Към тях е бил построен басейн за топла вода (калдариум), запазен до естествената си височина от 1.20 м. Той разполага със седалки и пейки в ниши (екседри).

Екипът археолози е ръководен от доц. д-р Иван Христов. Те се натъкнали на откритието в началото на април.

Иван Христов е открил и сложна система от зидани с тухли канали, по които е течала вода, която е била пренасочвана от минаващата наблизо река Осъм. На дъното на един от каналите са открити ценни предмети, сред които теракотена глава на бог Пан, костни игли, част от златен накит, множество монети.

Подчертаният лукс на комплекса може да бъде оприличен с богат днешен петзвезден крайпътен мотел.

Освен добре запазени, постройките са и добре датирани с изключително запазена монета на императрица Фаустина Млада, отсечена в град Филипополис. Тя е поставена от неизвестен майстор в бетона на пода на южно от басейна помещение, с цел да се датира построяването на комплекса - около 169 г. Известно е, че именно съпругът на Фаустина - император Марк Аврелий, възстановява със собствени средства старите крайпътни станции, изградени по римски образец при управлението на император Нерон.

В средата на III век готите за първи път опожаряват станцията и свидетелство за това е малка колективна находка от бронзови монети, отсечени от градските управи на няколко града в провинция Долна Мизия и Тракия.

Сред ценните открития трябва да се споменат и две златни монети (солиди) на император Хонорий, датирани за 402-403 г.

Община Троян има намерение да закупи частния имот, в който се правят разкопките, и след цялостно проучване и консервация да превърне руините на станцията в действащ музей на открито. Ако това стане, според Иван Христов има сериозни предпоставки Состра да се превърне в голям археологически резерват, като бъдат спазени предписанията на Закона за културното наследство.

Експедицията на НИМ съвпада със старта на кампания, организирана от зам.-министъра по туризма Бранимир Ботев, за възраждане на всички по-запазени крайпътни съоръжения по римския път на териториите на общините Троян, Карлово, Сопот и Хисаря.

След кратко прекъсване, разкопките на Состра ще продължат през август със средства на Община Троян.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Култура
  Новини Класическият роман на Шюсаку Ендо "Мълчание" претворен на големия екран под режисурата на недостижимия Мартин Скорсезе излиза у нас на 4 януари. - - Книгата е в превод на Маргарита ...
  Новини "Тиха нощ, свята нощ" е една от най-популярните коледни песни, преведена на над 330 езика и позната в почти всички страни по света. Дълго време тя е смятана за тиролска народна мелодия, но ...
  Новини Шестнайсет града се включват в редовната инициатива "Нощ на театрите", в която десетки сцени ще пуснат зрителите зад кулисите и ще играят представления до късно, с намаления или безплатно. ...
  Новини В Плиска, в Двора на Кирилицата днес отбелязаха 1 100-годишнината от успението на Св. Климент Охридски, съобщиха от областната администрация Търговище.На 27 юли честваме деня на Светите ...
  Новини Тазгодишното издание на варненския Международен балетен конкурс ще бъде открито по традиция в Летния театър на града на 15 юли. По време на двуседмичната програма на събитието публиката ще може да ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?